Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
7 januari 2008 | Peter de Roode

Wie kent ze niet, de kernkwaliteiten van Ofman. Te pas en te onpas worden ze opgevoerd bij diverse trainingen. En wie daar als deelnemer aan weet te ontsnappen, wordt uiteindelijk toch met het begrip 'kernkwaliteiten' geconfronteerd in het kader van de beoordelingsystematiek. Veel mensen kennen dus het begrip 'kernkwaliteit', maar wat weten ze er eigenlijk van? Het boek 'Hé, ik daar!?' van Daniel Ofman biedt uitkomst. Dit boek geeft enorm veel achtergrondinformatie bij het model waarvan de auteur zelf de geestelijke vader is. Een nuttig boek voor lezers die alles willen weten van het hoe en waarom van het ontdekken en ontwikkelen van je eigen kernkwaliteiten.

Het begrip 'kernkwaliteiten' is niet meer weg te denken uit de trainerswereld: het model waarin 'de kernkwaliteit', 'de valkuil', 'de uitdaging' en 'de allergie' centraal staan, is immers gemakkelijk uitgelegd en biedt veel mogelijkheden voor interessante werkvormen. Daarnaast is het een 'leeg model' (in tegenstelling tot de zogenaamde 'ingevulde modellen') dat inhoudt dat de deelnemer zijn eigen gegevens er in kwijt kan. Vermeldenswaard is nog dat het model verwantschap heeft met een Duits model, het 'Wertekwadrat' van de bekende communicatiedeskundige Schulz von Thun. Ofman doet daar niet ingewikkeld over: beide kwadranten zijn in dezelfde tijd onafhankelijk van elkaar ontwikkeld.

In zijn tien jaar geleden verschenen bestseller 'Bezieling en kwaliteit in organisaties' introduceerde Ofman zijn model en sindsdien wordt het veelvuldig gebruikt. In zijn boek 'Hé, ik daar!?' biedt Ofman een kijkje achter de schermen van de rijke mogelijkheden die het model biedt.

De kernkwaliteiten helpen een antwoord te vinden op de cruciale vraag 'wie ben ik?'. Je eigen kwaliteiten onderkennen is vaak al een hele opgave, maar je eigen valkuil accepteren is voor veel mensen zo mogelijk nog lastiger. Toch horen valkuilen er gewoon bij, zegt Ofman. Pas als je je valkuil accepteert, kun je aan je uitdaging werken. Dat klinkt simpel, maar daar schuilt ook de verontrusting van de auteur: mensen leven er niet naar, ze vullen het model in en 'that's it'.

Het boek 'Hé, ik daar!?' bestaat uit drie delen, waarvan het eerste deel ('Stoomcursus kernkwadranten') ingaat op de achtergronden van de kernkwaliteiten. In dit deel wordt de lezer getrakteerd op de vele wetenswaardigheden, zoals de dubbel- en maskerkwadranten die het model biedt. Natuurlijk is in de loop van de jaren hierover het nodige verschenen in de vorm van spelkaarten met instructies, maar desondanks is het erg prettig dat alles nu gebundeld is.

In het tweede deel staat de vraag 'wat wil ik?' centraal. Dit deel heb ik met gemengde gevoelens gelezen: inspirerende momenten worden afgewisseld met in mijn beleving te wazige notities van de auteur die bovendien te voorspelbaar en te uitvoerig zijn waardoor het tempo soms verdwijnt. In het derde deel gaat Ofman in op de vraag 'Hoe krijg ik dat voor elkaar?'. In dit deel geeft Ofman een aantal tips om tot concrete actie te komen.

Het boek 'Hé, ik daar!?' is niet alleen geschikt voor trainers maar ook en vooral mensen die zich verder willen ontwikkelen en bereid zijn daarbij hun eigen kwetsbaarheden onder ogen te zien.


Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden