Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
Emotionele flexibiliteit
28 april 2017 | Susan David

Hoe vaak weerhouden onze gedachten ons om iets te doen? ‘Dit ging laatst helemaal mis, dat kan ik echt niet. Dus kan ik het maar beter niet weer doen'. We zitten gevangen in dit soort negatieve gedachten en daardoor doen we vaak niet wat we graag zouden willen.

Susan David leert ons deze emoties te erkennen en accepteren, waardoor we verder kunnen. In Emotionele flexibiliteit beschrijft Susan David stappen en geeft handvatten om emotioneel flexibel te worden.

Vaak onbewust proberen we onze emoties onder controle te houden. We kroppen ze op of blijven erover piekeren (overigens schijnen mannen vooral het eerste en vrouwen vooral het tweede te doen). Beide reacties zijn niet goed voor ons, voor onze gezondheid en voor onze wens vooruit te komen. Er is nog een andere reactie mogelijk. Over die derde optie gaat dit boek: emotioneel flexibel worden.

Susan David beschrijft vier stappen: aanwezig zijn, afstand nemen, je eigen pad volgen en veranderen. Aanwezig zijn (stap 1) houdt in dat je naar jezelf kijkt, een blik naar binnen werpt als er iets gebeurt waarop je emotioneel reageert. Word je bewust van je emotie. Erken je gedachten, zonder te geloven dat ze waar zijn. Daardoor is het makkelijker om afstand te nemen en los te laten (stap 2). Hiermee maak je ruimte voor een andere blik. Het kan helpen je emotionele ervaringen op te schrijven, ook dit creëert afstand. Bij belangrijke keuzemomenten is het goed jezelf te kennen: wat zijn je waarden, wat is voor jou belangrijk? Alleen door dat te weten kun je je eigen pad volgen (stap 3). Veranderen (stap 4) gaat over kleine dingen aanpassen. Dit kunnen aanpassingen zijn in je overtuigingen, emoties en gewoonten. Bijvoorbeeld, door doelen te omschrijven in ‘willen’ (‘Ik wil in die bikini passen deze zomer’ ) in plaats van ‘moeten’ (‘Ik moet afvallen’) maakt het makkelijker gemotiveerd te blijven.

Susan David put uit jarenlang onderzoek en praktijkervaring. Veel mensen hebben moeite te ‘navigeren’ door het leven, zoals ze het mooi noemt. Door onze emoties raken we de koers kwijt en kunnen gemiste carrièrekansen tot gevolg hebben. De stappen zijn van toepassing op ons persoonlijke leven, werk en ook kinderen kunnen we opvoeden tot emotioneel flexibele kinderen.

Emotionele flexibiliteit is geen zweverig boek, ook al lijkt het door begrippen als ‘aanwezig zijn’ dat we hier het zoveelste mindfullnessboek te pakken hebben. Gelukkig niet, anders was ik allang afgehaakt. Het is juist erg helder en praktisch geschreven en Susan David laat met voorbeelden zien dat ze zelf ook niet perfect is. Emotionele flexibiliteit beschrijft een leerervaring. We zullen niet van de ene dag op de andere emotioneel flexibel worden en het vergt oefening om niet in een automatische reactie te schieten. Een nuttig boek voor wie merkt dat hij of zij zich belemmerd voelt door de eigen gedachten.

Carla Verwijs is managementconsultant met een specialisatie in kennismanagement.


Emotionele flexibiliteit
17 februari 2017 | Jolanda Santbergen

Laat je je leiden door je gedachten en emoties of ben je de baas over je eigen ontwikkeling, je relaties en je werk? In haar boek Emotionele flexibiliteit beschrijft Susan David hoe je je negatieve emoties kan herkennen en ze los kan laten. Mensen die dat kunnen, zijn beter in staat hun doelen te bereiken en het leven te leven dat ze willen leven.

Susan David is professor in de psychologie aan Harvard. Vier jaar geleden werd ze razend populair in de Verenigde Staten dankzij een artikel in Harvard Business Review over hoe succesvolle leiders omgaan met hun negatieve gevoelens en gedachten. Haar boek Emotionele flexibiliteit is een uitgebreidere variant van dit artikel.

Het beschrijft hoe je in vier stappen emotioneel flexibel kunt worden. De eerste stap is ‘aanwezig zijn’, d.w.z. dat je bereid bent om te kijken naar wat je voelt, denkt en doet.

Stap 2 is dat je er afstand van neemt door er onbevooroordeeld naar te kijken. Vervolgens is het belangrijk dat je weet wie je bent en wat jij belangrijk vindt in het leven. Wat zijn je doelen? Als je dat allemaal gedaan hebt, ben je klaar voor stap 4: veranderen.

David werkt haar methode uit in een kleine 300 pagina’s, met voorbeelden uit haar eigen praktijk en privéleven en verwijzingen naar werk van andere wetenschappers.

Het is een pleidooi om je niet te laten ringeloren door je gedachten en emoties, maar om te dansen als het kan. In onze voortdurend veranderende samenleving is emotioneel flexibel zijn, noodzakelijker dan ooit. ‘Als het kleed constant onder je voeten vandaan lijkt te worden getrokken, moet je lichtvoetig zijn om te voorkomen dat je plat op je gezicht gaat’, schrijft David.

Ze heeft kritiek op onze consumptiemaatschappij, waarin we de dingen die we niet makkelijk kunnen veranderen of verbeteren, weggooien of vervangen. Waarin je je ongeluk probeert weg te poetsen door te gaan winkelen en je relatie vervangt door een andere als het niet werkt. Analyseer je gedachten, je emoties en je gedrag en maak je keuzes op grond van wat je echt wilt in het leven. Blijf niet hangen in angst, maar heb de moed om er doorheen te gaan. Doe de ‘lakmoesproef’ bij alles wat je doet: brengt het je dichter bij de persoon die je wilt zijn?

David is af en toe wat lang van stof, maar maakt wel ongelooflijk helder hoe je haar methode in de praktijk kan brengen. Ze laat zien waarom je soms gevangen kan zitten in je gedachten, hoe je ‘innerlijke kletskous’ je van de ene gedachte naar de andere brengt. Met als resultaat de conclusie dat je niet goed bezig bent, dat je iets niet kan of er iets aan jou niet deugt. Voor piekeraars en mensen die hun gevoelens opkroppen een heel goed handboek om daar verandering in te brengen.

David leert je ook nog hoe je je kinderen emotioneel-flexibel op kunt voeden. En dat alles gaat in Emotionele flexibiliteit zonder opgeheven vingertje. Het leuke is dat ze laat zien dat ze zelf ook maar een gewoon mens en moeder is, die af en toe fouten maakt. Niet erg, als je er maar van leert. Waar het uiteindelijk allemaal om gaat, is dat je jezelf wordt.

Jolanda Santbergen is film- en televisieproducent. Ze maakt programma’s voor RTL4 en verschillende regionale omroepen. Met haar bedrijf Zand & Zink helpt ze ondernemers online contact te maken met video.


Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden