Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
26 januari 2011 | Peter Vermeulen

'Een werkweek van 4 uur' is op zich niet zo'n bijzondere titel voor een (luister)boek. Echter wel voor een managementboek. Een manager die 4 uur per week werkt? Bestaan die? Volgens auteur Timothy Ferriss wel degelijk. De subtitel: 'Leid een rijk leven zonder veel te doen' brengt mij echter weer enigszins aan het twijfelen. Alweer een boek dat mijn leven gaat veranderen? Toch maar begonnen met luisteren. Want wie wil er nu niet een werkweek van 4 uur en toch genoeg verdienen om de rest van de tijd leuke dingen te gaan doen? Ik vooralsnog niet. Maar wie weet gaat dit (luister)boek echt mijn leven veranderen.

Voordat het zo ver is moet u de mouwen op stropen. U moet eerst de vier processtappen van Ferriss doorlopen: Definitie, Elimineren, Automatiseren en Liberation (Vrijheid): of DEAL. Volgens Ferriss is een werkweek van 4 uur voor iedereen haalbaar. Mij klinkt het vooralsnog als een prachtige marketingtitel om je boek in de bestseller top tien te krijgen. En dat is Ferriss in ieder geval al gelukt. Nu de werking van het (luister)boek nog. De box bestaat uit acht door Jan Lenferink ingesproken cd's. Ideaal dus voor de manager die nog geen werkweek van 4 uur heeft.

Acht cd's duren echter veel te lang. Men had er beter voor kunnen kiezen om tot de kern van de zaak te komen en een samenvatting in te spreken op twee cd's. Het 315 pagina's tellende boek wordt letterlijk voorgelezen, inclusief citaten. Hierdoor kom ik al snel in de verleiding om door te klikken naar het volgende hoofdstuk. Tja, dan is een boek toch weer handiger. Vooral als je al een cursus snellezen hebt gedaan. Dit advies geeft overigens Ferriss ook. En zo heb ik mijn eigen advies opgevolgd en ook het boek besteld, gelezen en vervolgens het luisterboek in de auto genoten.

Na een biografische introductie over Ferriss wordt verteld hoe hij tot zijn methodiek is gekomen en hoe het mogelijk is een groot bedrijf te runnen en toch maar vier uur per week te werken. De overige tijd besteedt Ferriss vooral aan zaken die hij leuk vindt. Tangodansen, reizen, duiken en skiën. Hij noemt zichzelf dan ook een 'Nieuwe Rijke'. Hiermee wordt bedoeld dat u niet (alleen) rijk hoeft te zijn met betrekking tot geld, maar ook in tijd. De Nieuwe Rijken sparen niet voor hun pensioen, maar gaan nu al leuke dingen doen. Echter dienen zij wel na hun pensioen een werkweek van 4 uur te blijven maken. Of u nu financieel onafhankelijk wilt worden of meer vrije tijd wenst. De essentie van de methodiek van Ferriss is: doe vooral wat u leuk vindt op een dusdanige slimme manier dat u meer van u kostbare tijd vrijhoudt om andere leuke dingen te doen. Hoe? Door middel van DEAL.

Ik licht de vier processtappen ven DEAL even toe. Definitie: 'Leef je droom'. Krijg voor uzelf helder welke dromen u na wilt jagen en of u deze dromen echt wenst. Mensen zijn vaak bang om hun werkelijke dromen uit te spreken of door wat er mis kan gaan onderweg. De bekende beren op de weg. Daarom wordt er uitgebreid gesproken hoe u hier mee omgaat. 'Angst benoemen is angst overwinnen.' Zodra u opgeschreven heeft wat uw dromen zijn, dient u te berekenen wat het gaat kosten en welke eerste stappen u kunt nemen. Dit is de zogenoemde droomlijn. Benoem wat u wilt, beschrijf de tijdslijn en het budget.
Elimineren van inefficiënte zaken. Hierbij moet u onder andere denken aan e-mails, vergaderingen en telefoontjes. Ferriss geeft veel bekende en onbekende tips om tijd te besparen. Adviezen die direct toepasbaar zijn. Het is voornamelijk een mix van timemanagement en snellezen. Prachtige voorbeelden passeren de revue zoals: 'De wet van Parkinson' en 'De wet van Pareto'. Actualiteitenfanaten en verwoed krantenlezers zullen verbaasd staan.
Automatiseren is de basis van 'Een werkweek van vier uur'. Besteed uit wat u maar uit kunt besteden. Veel adviezen worden gegeven met betrekking tot delegeren en het inzetten van 'virtuele assistenten'. Met deze tactiek zult u veel tijd over houden. Het is de moeite van het luisteren (en lezen) waard. Zorg er voor zoveel mogelijk online te doen en besteed alles uit wat niet bijdraagt aan het realiseren van uw droom en niet tot u core business behoort. U dient er dus voor te zorgen dat u alle stappen waar u zelf tussenzit elimineert door deze te delegeren.
Liberation (Vrijheid) is de tactiek hoe u van kantoor verdwijnt. Nadat u alle voorgaande stappen succesvol doorlopen heeft, is het volgens Ferriss mogelijk uw bedrijf te runnen vanuit elke plek in de wereld, indien u maar een netwerkverbinding heeft.

'Een werkweek van 4 uur' zullen de meeste lezers niet halen of wensen. Daarvan ben ik overtuigd. Daarnaast is Ferriss ervan overtuigd dat werken per definitie een noodzakelijk kwaad is en dat het ultieme doel een werkweek van 4 uur is. Ieder moet voor zichzelf dan ook zijn eigen doel en balans werk versus vrije tijd vaststellen. Ferriss is er in geslaagd om een fiks aantal nieuwe ideeën te geven. Ook al zou u slechts 4 uur in een werkweek besparen met de methodiek van Ferriss. Dan is dat de aanschaf van dit (luister)boek meer dan waard.


21 april 2010 | Mariska Fennema

Vier uur per week werken en genoeg verdienen om de rest van de tijd leuke dingen te gaan doen? Wie wil dat niet! Om zover te komen moet je wel eerst flink aan de slag. Timothy Ferriss geeft hiervoor in 'Een werkweek van 4 uur' vier processtappen: Definitie, Elimineren, Automatiseren en Liberation (vrijheid): oftewel DEAL.

Bij veel mensen blijft het meestal bij dromen, omdat ze van mening zijn dat hun situatie het niet toelaat om een drastische verandering in hun leven te bewerkstelligen. 'Een werkweek van 4 uur' start daarom met Definitie: voor jezelf helder krijgen welke dromen je wilt najagen. En wil je dat wel echt? Ferriss is van mening dat daar vaak angst achter zit: mensen zijn bang voor wat er mis kan gaan of voor de mogelijke problemen die ontstaan. Hij besteedt daarom al vroeg in het boek aandacht aan omgaan met angst. 'Angst benoemen is angst overwinnen.' Na het helder krijgen van uw dromen, maakt u een berekening van wat deze gaan kosten en welke eerste stappen u kunt nemen. Het gaat er niet om dat u rijk wordt, maar dat u het leven van een 'Nieuwe Rijke' kunt leiden: veel tijd hebben om te kunnen doen wat u echt leuk vindt. Dat hoeft niet altijd veel te kosten.

Hierna komt het proces van Elimineren. Ferriss is van mening dat een fors deel van de tijd die mensen op hun werk zijn, opgaat aan inefficiënte zaken: onbelangrijke vergaderingen, een constante stroom e-mails, onnodig lange telefoontjes, gerommel met de blackberry, micro management... Indien medewerkers zich beperken tot datgene dat er echt toe doet, behalen ze meer resultaat in minder tijd. Het herkennen en elimineren van tijdverslinders is daarom erg belangrijk. Ferriss is een groot fan van het 80/20 principe. Hij geeft voorbeelden hoe hij dit principe doorvoerde op zijn werk en er achter kwam dat van de 120 klanten er slechts vijf waren die 95% van de inkomsten genereerden. Hij bleek vervolgens 98% van zijn tijd te besteden aan het najagen van klanten die nauwelijks iets bijdroegen aan het bedrijfsresultaat en voor veel problemen en gedoe zorgden.

Het proces van Automatiseren is de volgende stap. De basis van een werkweek van vier uur is dat je uitbesteedt wat je maar kunt uitbesteden. Met allerlei aansprekende voorbeelden geeft de auteur inzicht in zijn eigen ervaringen en die van anderen met het uitbesteden van taken aan 'virtuele assistenten'. Veelal uit India en daardoor goedkoper dan jijzelf. Daarnaast is goed delegeren van belang. Door mensen voldoende bevoegdheden te geven binnen afgesproken kaders, voorkom je dat je voor elk probleem geconsulteerd moet worden. Hierdoor komt tijd vrij, omdat je alleen werk overhoudt dat je echt zelf moet doen. En door dat vervolgens weer zoveel mogelijk te automatiseren komt er nog meer tijd beschikbaar.

'Begin klein, maar denk groot' is Ferriss' motto. Door te starten met het einddoel voor ogen kun je de zaken van begin af aan zo organiseren dat het meeste daadwerkelijk uitbesteed en geautomatiseerd kan worden. Hij geeft voorbeelden hoe mensen gestart zijn en met wat voor soort producten. En passent passeren talloze tips en hulpmiddelen, veelal in de vorm van websites en bedrijven met specifieke diensten. Deze zijn vooral gezeteld in de VS, dus is het de vraag in hoeverre dat bruikbaar is in Nederland, maar het geeft wel een goed idee van de mogelijkheden.

Het proces van Liberation begint met een hoofdstuk met de titel: 'Hoe verdwijn ik van kantoor'. Ook hier weer voorbeelden en tips hoe je dit mogelijk voor elkaar kunt krijgen. Het doel is om je minipensioen op te nemen. Hiermee bedoelt Ferriss dat je niet wacht met leuke dingen doen tot je eindelijk met pensioen bent, maar dat je zaken zo gaat regelen dat je dat regelmatig al eerder kunt doen. Het hoofdstuk gaat vooral in op het kunnen maken van reizen door de mobiele levensstijl toe te passen: hoe regel je de zaken (virtueel) zodanig dat je mobiel kunt werken en op afstand zo nu en dan even tijd aan dringende kwesties kunt besteden. Dit alles met het doel om lang weg te kunnen blijven, terwijl het werk gewoon door blijft gaan.

'Een werkweek van 4 uur' biedt een unieke kijk op werken. Er staat een aantal ongebruikelijke opdrachten in om te oefenen in dingen die je waarschijnlijk nooit uit jezelf zou durven. Het concept van de mobiele levensstijl past zeker bij de huidige technologische ontwikkelingen. Het vraagt wel veel van de bedrijfsleiding om af te stappen van de gedachte dat medewerkers (fulltime) aanwezig en beschikbaar moeten zijn om een bepaald takenpakket te vervullen. En ook medewerkers/ondernemers zelf moeten een andere instelling ontwikkelen, want een groot deel van het concept is gebaseerd op het gegeven dat men zichzelf daar waar mogelijk misbaar, en dus eigenlijk onzichtbaar, maakt.

Om met Ferriss te spreken: 'Creëer een groots bedrijf door klein te blijven.'


Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden