Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
Finding My Virginity - 'De moeite waard om te lezen'
29 november 2018 | Dick Bos

Finding my Virginity is een autobiografie van Richard Branson, En ik zit tussen grote bewondering voor de behaalde resultaten en irritatie over een egocentrisch geschreven verhaal.

Dat laatste zal niet de bedoeling zijn, maar juist het karakter van een biografie. Het gaat tenslotte om een beschrijving van en over een mens en die is – in het geval van Richard Branson – zeker de moeite waard om te lezen!

Voor mij is dit de eerste keer dat ik een autobiografie recenseer. Hoewel je niet meer zo veel over Richard Branson hoort, of ik moet me vergissen, boeide het mij wel iets over deze man te lezen.

Branson heeft Losing My Virginity, dat in 1998 verscheen, in de tussentijd aangevuld met korte updates. Maar omdat er de laatste tijd zo veel was gebeurd realiseerde hij zich dat hij een vervolg op de eerste biografie moest schrijven. Dit boek start in 1999 tijdens een periode dat Richard Branson dacht ongeveer wel alle expansie binnen zijn bedrijven bereikt te hebben. Een periode waarin hij aannam dat er geen nieuwe uitdagingen meer waren. Hij kwam echter tot het besef dat als je deel uitmaakt van de leiding van een bedrijf je altijd nieuwsgierig moet blijven naar wat er verandert om je heen en waar je invloed op kunt uitoefenen.

Branson ervaart zijn leven als een groot avontuur, waarbij hij nog steeds voortdurend leert en op zoek is naar nieuwe experimenten en uitdagingen.

Dit boek bevat dan ook een exposé van wat hij de afgelopen jaren – met anderen – heeft opgepakt en bereikt. Of dat nu gaat om de uitdaging om de ruimte te veroveren, in het bankwezen succesvol te zijn, een rail- of vliegtuigmaatschappij te besturen of op persoonlijk vlak. Alles is en blijft een avontuur, wat soms met de nodige risico’s gepaard gaat.

Naast een vrijbuiter is Branson ook iemand die contrair denkt. ‘Waarom zou iets niet lukken als je het vanuit een ander gezichtspunt beziet?’ Daarnaast heeft hij de eigenschap sterk vast te houden aan iets waarin hij gelooft.

Het is een autobiografie en dus vrijwel geheel in de ik-vorm geschreven en dat gaf – mij althans – het gevoel dat Branson last heeft van egocentrisme. Kijk eens hoe succesvol ik ben op vele vlakken, zowel zakelijk als privé.

Met een dergelijke beschrijving doe je Richard Branson tekort, want in hem gloeit ook een enorme drang om de wereld te verbeteren en een gezonde wereld achter te laten voor generaties die nog volgen. Door zijn positie is hij in staat om met de groten der aarde te spreken en vanwege zijn populariteit doet zijn mening er ook toe.

Naar mijn mening is Finding my Virginity een boek dat gelezen moet worden, al is het alleen maar om meer over deze man te weten te komen, om te leren van zijn successen en zijn strubbelingen maar zeker ook om zijn gedrevenheid om het beste te halen uit jezelf, te realiseren voor je gezin en in te zetten voor deze wereld.

Dick Bos (1958) studeerde onder andere Rechten aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en Bedrijfskunde aan de NCOI Business School (MBA). Daarnaast voltooide hij naast tal van managementcursussen de opleiding tot gecertificeerd compliance officer bij het NIBE-SVV. Hij is nu werkzaam bij Rijkswaterstaat.


Finding my Virginity - 'Aanrader voor entrepreneurs'
29 oktober 2018 | Daphne van der Puijl

Veel mensen kennen Richard Branson van de (soms ludieke) records die hem inmiddels het record voor meeste records in het Guiness Book of Records opleverden.

Anderen kennen hem van het merk Virgin, dat je in talloze brances tegen kunt komen. Wat waarschijnlijk veel minder mensen weten is dat het wellicht nooit zover was gekomen, als Branson op jonge leeftijd niet een ernstige knieblessure had opgelopen, die ervoor zorgde dat zijn sportcarriere al over was voordat deze al goed en wel was begonnen.

Dit en vele andere persoonlijke en zakelijke gebeurtenissen van de afgelopen jaren worden door Branson zelf beschreven in zijn tweede autobiografie Finding my Virginity. Deze opvolger van Losing my Virginity leest heerlijk weg, ook zonder kennis van het eerste boek. Ondanks zijn dyslexie schrijft Branson vol passie en geeft de lezer een kijkje in zijn leven met alle pieken en dalen, waarbij je meegesleept wordt door zijn enthousiasme en just-do-it mentaliteit.

Richard is ontzettend open in het delen van al zijn ervaringen. Van de grote successen die hij heeft gekend tot aan de mislukkingen die hij heeft moeten doorstaan. Hij neemt graag risico’s, maar alleen wanneer deze weloverwogen zijn en hij neemt je op inspirerende wijze mee in zijn gedachtengang hieromtrent.

Richard neemt je mee naar de gedachte achter het enorme concern Virgin en hoe zijn DNA hierin is verweven. Over hoe hij mensen op elk vlak beter van dienst wil zijn, tegen een lagere prijs. Of het nu gaat om mobiele telefonie, fitness of vliegreizen. Hoe hij keer op keer werd tegengewerkt als hij niet alleen een nieuw bedrijf begon, maar een hele markt veranderde. En hoe hij deze enorme veranderingen met regelmaat aankondigde door middel van zelf uitgevoerde stunts, die meestal goed gingen. Maar soms ook niet.

Je leest over de ontmoetingen die hij had met mensen als Nelson Mandela en Barack Obama en ook actuele zaken rondom Brexit en Donald Trump schuwt Branson niet.

De voor mij tot nu toe onbekende goede doelen waar Richard aan deel neemt, zoals klimaatverandering en het opzetten van een fonds voor startups. Het meest bijzondere vond ik nog wel dat hij aan de wieg staat van de Elders, een groep wereldwijd gerespecteerde mensen, die als een soort dorpswijzen een adviserende rol hebben. (Voormalig) leden zijn onder andere Nelson Mandela, Kofi Annan, Aung San Suu Kyi en Jimmy Carter.

Richard spreekt met zeer veel liefde en ontroering over zijn gezin en familie. Zij zijn door het heel verhaal verweven als een soort rode draad in zijn leven. Erg mooi zijn ook de hoofdstukken waarin zijn kinderen hem vergezellen op nieuwe avonturen en recordpogingen en hoe hem dit raakt.

Na het lezen van dit met zeer veel humor geschreven boek heb ik diep respect voor de man Richard Branson gekregen. Het boek Finding my Virginity van deze grand-dude, want zo noemt hij zichzelf, is een aanrader voor iedere entrepreneur. Een laatste tip: verslik je niet in je drankje bij het lezen van de appendix, waarin deze man met negen levens een bijna oneindige lijst met bijna-dood-ervaringen deelt. Ik hoop dat hij nog voldoende levens over heeft om een derde deel van deze serie biografieën toe te voegen. Ik zet hem alvast op mijn verlanglijstje.

Daphne van der Puijl is general manager bij TrustLube.


Finding my Virginity - 'Echte aanrader'
19 september 2018 | Franc van Mourik

Vijftig jaar geleden begon Richard Branson zijn eerste commerciële bedrijf. In Finding my Virginity, zijn nieuwe autobiografie, onthult de oprichter van de Virgin Group hoe hij zijn familiebedrijf liet uitgroeien tot een wereldwijd merk en succesvolle organisatie.

Het boek leest heerlijk weg en is een ontzettend goed boek. Waarom? Het is een prachtige mengvorm tussen een verhalen-, business- en een managementboek. Als je zou willen dan kun je het boek in één keer uitlezen, maar zo´n 480 pagina’s is dat misschien wat veel van het goede.

Werkelijk alle ‘ingrediënten’ die nodig zijn bij het realiseren van een succesvolle organisatie komen in Finding my Virginity aan bod. Niet in theorie, maar gevat in mooie ervaringsverhalen uit de praktijk, inspirerende anekdotes waar je veel van kunt leren.

Richard Branson geeft een inkijkje je in zijn privé en zakelijk leven, die vrolijk door elkaar heen lopen. Hij houdt van plezier maken, avonturen beleven en succesvolle business opzetten. Maar hij zorgt er altijd voor dat werk en privé plezierig in balans zijn.

Wil je in de praktijk bewezen inzichten op het gebied van leiderschap, visie, passie, marketing, ondernemerschap, verandermanagement, communicatie, kwaliteitsmanagement en bedrijfskunde, dan is dit boek beslist een must read.

En het mooie van dit boek is, is dat er geen theoretische managementmethodieken worden beschreven. In plaats daarvan lees je hoe het merk Virgin met leiderschap, visie en fingerspitzengefühl verder wordt uitgebouwd. De Virgin Group is intussen een miljardenbusiness met tienduizenden mensen in dienst. Het heeft ook Richard Branson als serial entrepeneur geen windeieren gelegd, zijn vermogen wordt intussen geschat op zo´n 4 miljard euro. Toch niet gek voor iemand die dyslectisch is en zijn school nooit heeft afgemaakt.

Behalve dat het een vermakelijk boek is, kun je ook veel leren over:

- Wendbaar organiseren.

- De energie die vrijkomt bij een krachtige en inspirerende visie

- Realiseren van een positieve bedrijfscultuur, met employee first.

- Storytelling. De kracht van persoonlijke verhalen.

- De kracht van een merk, in dit geval Virgin.

- Het effect van goed, empathisch en inspirerend leiderschap.

- De kracht en het belang van goede ondeugende marketing met lef en plezier.

- De inzet van eenvoud, toepassen van gezond boerenverstand en gewoon doen!

- Het belang van leiderschap met visie en fun.

- Organisatiecultuur veranderen.

- Persoonlijke ontwikkeling.

- Hoe word je een betere manager? Door te delegeren. Door mensen te behandelen zoals je zelf ook wilt worden behandeld.

- Bouwen van een menselijke organisatie.

- De kracht van enthousiasme en de ‘besmettelijke’ flow die dat met zich meebrengt.

- Creativiteit en volhouden.

- Realiseren van teamflow en synergie.

- Lessen van een zeer succesvolle onderneming.

De kracht van zijn ondernemen is realiseren van excellente dienstverlening, topservice met producten en diensten die goedkoper zijn dan de concurrenten.

By the way. Niet alleen zijn succes companies en story’s komen aan de orde, ook zijn vele missers. Dat is intussen ook een flinke lijst, maar Branson zou Branson niet zijn, als hij daar zwaar aan zou tillen. Van fouten moet je leren, maar dan moet je ze ook maken! Dat kan alleen door te ondernemen en risico´s te nemen.

Een quote van Branson: ‘Vraag om vergeving, niet om toestemming.’

Richard Branson ziet altijd kansen, ook negatieve ervaringen benadert hij met een positieve en lerende bril. Hij overdenkt de risico’s goed en dan ‘Kom op, zei ik, we doen het gewoon.’

Branson start graag nieuwe ondernemingen in tijden van crisissen. Dan zijn er volop kansen en staan mensen open voor iets nieuws of iets anders.

Het boek bevat een groot aantal foto’s uit de collectie van Richard Branson door de tijd heen. Voor lezers die al ietsje ouder zijn is het een feest van herkenning en herinneringen.

Richard Branson laat in zijn boek zien, dat succes niet maakbaar is. Dat succes niet ontstaat door allerlei theoretische modellen toe te passen. Maar juist wel door risico’s goed in te schatten, eenvoud en boerenverstand toe te passen, en dan gewoon te gaan doen, anders doen! Want dat geeft andere resultaten.

Dat doet Branson niet alleen, hij verstaat de kunst om telkens weer een topteam om zich heen te verzamelen. En dan met dit team niet het geëigende pad af te lopen, die iedereen neemt, maar juist en pad te zoeken waar niemand aan gedacht heeft of aandurfde.

Kortom voor de goede lezers, staat het boek vol met weetjes, kennis, ervaringen en inspiratie, gevat in leuke en mooie verhalen op een prettige manier opgetekend door Richard Branson.

Finding my Virginity is dus een must read en een echte aanrader voor iedereen die houdt van succesvolle organisatiekunde uit de praktijk.

Franc van Mourik is organisatieadviseur en veranderaar met focus op zelforganisatie en klantgerichtheid.


Finding my Virginity - 'Een positief boek'
11 juli 2018 | Annemiek Sierhuis

De ondertitel geeft aan dat er eerder een autobiografie is verschenen. Zijn eerdere boeken, zoals De Virgin-Way heb ik niet gelezen. Ik heb zeker belangstelling om meer te weten te komen over deze alleskunner.

Finding my Virginity is een zeer lijvig boek voor een relatief lage prijs bij Managementboek.nl. Het boek telt zonder het aanhangsel 444 pagina's, dus volop leesplezier.

Branson (geboren 1950 in Londen) is wereldberoemd. Hij is voorzitter van de Virgin Group en een erg bekende Britse ondernemer met naast zijn vliegmaatschappij Virgin een motto dat lijkt op 'the sky is never the limit.'

Natuurlijk is sir Branson wereldberoemd. Ik ken hem van allerlei acties, stunts en bedrijven. Een inkijkje in zijn leven door dit boek te lezen, is leuk en inspirerend. Het voelt alsof Richard Branson echt tegen de lezer praat, bijna in dagboekvorm. Hij kent geen geheimen en is net zo openhartig over zijn successen als mislukkingen.

Het boek is dik, erg dik met dus bijna 500 pagina's. Vanaf de buitenkant kun je zien dat er vier delen zijn gescheiden door drie bundels met foto's Die pagina's met foto's zien er tiptop uit en zijn daardoor zeker van toegevoegde waarde. Ik blijf er moeite mee hebben dat foto's in de meeste boeken in een groepje aan elkaar grenzende pagina's worden geplaatst, in deze tijd van gestijlde website met volop foto's tussen de tekst. 

Branson heeft echt een ongekend frisse, vrije en open mind. Wat hij bedenkt, is zeer innovatief en hij heeft geen last van het gevoel beperkt te worden door wetten, regels, natuurlijke grenzen of aloude afspraken. Ik ben onder de indruk hoe hij op het idee komt om op een onconventionele manier personeel te werven voor zijn vliegmaatschappij in oprichting, in Australië. Hij denkt geen moment aan de keurige dames als stewardess, zoals wij ze bij elke maatschappij zien. Nee, Branson zet een verrassende advertentie waarin hij letterlijk zet: 'Als je paars haar hebt, in een slagerij werkt en na een zware dag nog steeds kunt glimlachen, ben jij de stewardess die we zoeken...'. Natuurlijk denk ik eerst dat het een grap is. Maar nee, Branson is heel serieus: hij zoekt relaxte mensen voor deze job en het aantal reacties is enorm groot.

Branson is zeer openhartig en deelt zijn ervaringen op een mooie manier. Hij lijkt haast buitenaards in zijn drang naar nieuwe dingen ontdekken en opzetten. In de werkelijkheid heeft hij het knap voor elkaar met mooie bedrijven en een enorme omzet. Naast een enthousiaste flierefluiter is hij ook ondernemer met een gedegen kennis van zaken en een raad van bestuur waar hij verantwoording aan af moet leggen. Met evenveel enthousiasme vertelt hij over zijn kinderen en kleinkinderen. Hij vindt het geweldig dat de tijd dat je op kantoor moest zitten aan een vaste telefoon, snel voorbij was toen hij vader werd. Ten slotte prijkt hij op de foto's ook met vele bekendheden zoals Kate Moss, The Rolling Stones, David Cameron en het Necker tennistoernooi met de Obama's. Geen schaamte heeft hij om ook foto's van zijn gehavende gezicht te tonen na, bijvoorbeeld, een fietsavontuur op de Britse Maagdeneilanden.

Necker Island is een eiland dat behoort tot de Maagdeneilanden en sinds 1979 eigendom is van deze ondernemer en miljardair. Hij is zelfs inmiddels trouwambtenaar en voltrekt op dit eiland dus huwelijken, zoals in 2007 van Google oprichter Larry Page met zijn vrouw Lucy.

Branson lijkt met heel veel mensen overweg te kunnen, uit allerlei werelden. Ten slotte wil ik nog benoemen dat ook zijn hart op de juiste plaats zit rondom wereldproblematiek zoals schone energie, waarvoor hij met onder andere Bill Gates zich voor inzet.

Advies: een positief boek. Het leest prettig en het is bijzonder om even mee te kijken in het leven van Richard Branson, de alleskunner. Respect voor deze man, die nooit genoegen neemt met huidige prestaties & mogelijkheden en echt achter de sky wil kijken, om the limit te vinden!

Annemiek Sierhuis, fotograaf – bedrijfskundige – coach. Ze is de maker van de Creatieve Coachingskaarten.


Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden