Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
Wij wijzen u graag op het volgende
Door drukte zijn de levertijden van PostNL aangepast en kan uw pakket vertraging oplopen. Door de Brexit kan de levering van Engelse boeken vertraging oplopen.
23 november 2012 | Amber Zwartbol

Mijn nieuwsgierigheid was gewekt, alleen al op basis van de titel en de cover van 'Wandelcoaching'. Nog niet eens door het lezen van de achterkant of de inleiding. Wandelen doe ik graag, net als coachen. Een interessante combinatie deze twee: hoe wordt wandelen coachen en coach je tijdens een wandeling? Auteur Jeroen Hendriksen zegt over zijn boek: 'Dit boek is een boek over mijn passies: wandelen, coachen, onderzoeken, theorie en praktijk met elkaar verbinden. Leren.'

'Wandelcoaching' is verdeeld in drie delen, waarbij het eerste deel wordt voorafgegaan door een korte inleiding: kenmerken en voorwaarden voor wandelcoaching worden uiteengezet. Er is aandacht voor onderwerpen als oogcontact, natuur, de vraag of het spiritueel is of juist helemaal niet en een gedegen voorbereiding.

In het eerste deel behandelt Hendriksen de voorbereiding van de wandeling. Deel 2 gaat over de wandeling zelf met bijbehorende oefeningen en in het laatste deel komt de nazorg van de wandelcoaching aan bod. Elk hoofdstuk wordt afgesloten met een literatuuroverzicht. Een uitgebreide bijlage met onder andere ondersteunende formulieren, huiswerkopdrachten en een voorbeeld van een mindmap maken het boek compleet.

Voorbereiding
Een gedegen voorbereiding is nodig om de wandelcoaching tot een succes te maken. Naast het coachen zelf adviseert de auteur om de coach aandacht te hebben voor de mobiliteit van je wandelmaatje (zoals de auteur zijn coachee noemt tijdens de wandelcoaching), om de route van de wandeling voor te bereiden en duidelijkheid te scheppen over wat het wandelmaatje kan verwachten tijdens de wandeling.

Tijdens de wandeling
De gesprekken tijdens wandelcoaching kunnen overal over gaan. Volgens Hendriksen zijn alle vragen uiteindelijk terug te brengen naar: Waartoe ben ik op aarde'? 'Vragen rondom thema's als relaties, kinderen, rouw, verdriet, angst, macht, afscheid, spiritualiteit en religie. Zomaar een greep uit de onderwerpen waar Hendriksen tijdens de wandelingen over praat met zijn wandelmaatjes.

Hendriksen beschrijft afwisselend zowel zijn eigen reflecties op de wandelingen als reflecties van de wandelmaatjes. Dit wordt regelmatig afgewisseld met een opdracht of een theoretische uiteenzetting over een gekozen coachtechniek tijdens de wandeling. Verwacht overigens geen antwoorden op de genoemde thema's, daar is dit boek niet voor bedoeld. Hendriksen neemt je mee tijdens zijn vele wandeltochten en maakt je deelgenoot van zijn ervaringen.

Afronden
Aan de hand van een inkijkje in een wandeling van Hendriksen en een vriend maakt Hendriksen duidelijk wat de noodzaak is van het goed afronden van het coachingstraject en hoe je dit doet. Duidelijkheid staat voorop, net als het nemen van de tijd voor het afscheid. Nog een laatste wandeling, een klein cadeautje voor je wandelmaatje, een blik in de toekomst en samen een glas wijn - of iets anders uiteraard - zijn enkele van de voorbeelden die de auteur aanreikt.

Wandelschoenen aan!
De schrijfstijl van Hendriksen is luchtig en beeldend, waardoor het boek fijn wegleest. Als lezer waande ik me geregeld wandelend door de mooiste natuur, waar ik de door Hendriksen geschetste situaties zelfs zo nu en dan kon zien of ruiken.

De aangehaalde gebruikte literatuur in het boek is even divers als verrassend. Naast wetenschappelijke literatuur heeft Hendriksen er ook voor gekozen andere bronnen te gebruiken. 'Het complete Rekelboek' en 'Van regenworm tot pauw' zijn daar opvallende voorbeelden van.

'Wandelcoaching' vraagt erom om in één keer te worden uitgelezen om daarna haast te maken naar je wandelschoenen en vervolgens de deur achter je dicht te trekken en een flinke wandeling te maken.

Of je nou gaat coachen, gecoacht wordt of gewoon alleen wilt wandelen - en wellicht wat oefeningen uit het boek wilt proberen - Henriksen herinnert je er weer aan hoe fijn het is om te wandelen!

13 november 2012 | Dick Bos

Het boek 'Wandelcoaching' van Jeroen Hendriksen, is een bijzonder boek om te lezen. Tot op het moment dat ik het in mijn handen had, had ik nog nooit van wandelcoaching gehoord. Een leuk geschreven boek, dat inzicht geeft in wat wandelcoaching is en wat het kan betekenen. Bruikbaar voor een breder publiek dan alleen wandelcoaches, maar met de waarschuwing dat voorkomen moet worden dat het zweverig wordt.

Puur uit interesse heb ik 'Wandelcoaching' gepakt om het eens te gaan lezen. Vragen die door mijn hoofd speelden waren: Wat brengt mensen ertoe om wandelcoach te worden? Wie maakt er gebruik van een wandelcoach? en Kun je er van leven?

De auteur Jeroen Hendriksen is een levenslange wandelaar. Het plezier wat hij daaraan beleeft, heeft hem er toegebracht om van zijn hobby zijn werk te maken en gezien het grote aantal wandelmaatjes die in het boek worden aangehaald, met succes.

Het mooie van het wandelcoachen is dat je als coach en coachee beiden fysiek bezig bent en over paden loopt waar je je aandacht bij moet houden. Het voordeel van bijvoorbeeld het naast elkaar lopen is dat je elkaar niet aan hoeft te kijken, terwijl je in een prikkelarme omgeving - zover het je dagelijkse werkzaamheden betreft - je gedachten vrij kunt laten gaan. Het deed mij sterk denken aan de redenen waarom ouders vroeger laat besloten vaatwassers te kopen, puur omdat de meeste gesprekken - tussen ouders en kinderen - ontstonden bij de afwas, omdat je elkaar dan niet hoeft aan te kijken.

Het is ook niet even zomaar wandelen, je moet de wandeling goed voorbereiden. Dat gaat van de verzorging van de innerlijke mens, tot schrijfblokken, planten- en vogeldetermineerboeken, opdrachten uitvoeren en aan de coachopdracht werken. Wandelcoachen, al klinkt het als makkelijk geld verdienen tijdens een wandeling, houdt dus duidelijk meer in dan je in eerste instantie zou denken.

In het boek worden tal van wijze teksten uit boeken aangehaald, zoals op bladzijde 50: 'Echt luisteren is zwaar werk', zegt de cultuurfilosoof Walter Benjamin, 'Luisteren is ook: horen wat er niet gezegd wordt.' We luisteren, zo zegt Benjamin, met onze geest en ons hart, onze huid en ons binnenste.' Of de bijzondere opmerking vanuit een coachcontact: 'Jezelf willen zijn, valt niet mee, vooral als je ver van jezelf bent komen te staan!'

Het is voor een coach, in een gesprek met zijn coachee, van belang dat hij een goed ontwikkelde antenne heeft om sleutelwoorden die in een gezamenlijk gesprek verborgen zitten op te vangen. Daarnaast dient hij over de professionaliteit te beschikken om te interveniëren en door te vragen zodat hij in staat is het gesprek te verdiepen.

De auteur vat feitelijk op een krachtige wijze wandelcoaching in hoofdstuk 26 samen, namelijk; 'Bij wandelcoaching gaat het niet om het vertellen alleen: verbinding houden en finetunen op de ander zijn ook van belang om de betekenis van het verhaal helder te krijgen.'

Bent u nieuwsgierig naar wat wandelcoaching inhoudt, dan is dit een boek dat u inzicht, mogelijkheden en oefenmateriaal biedt. Het is prettig leesbaar geschreven, hoewel de auteur ervoor moet waken dat het niet te zweverig wordt.

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden