Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
15 januari 2013 | Amber Zwartbol

'Het Coachingstechnieken Boek' is een uitgebreid naslagwerk voor iedereen die geïnteresseerd is in coaching. Of je nou al werkzaam bent als coach, je als (potentieel) coachee op zoek bent naar een voor jou aansprekende coachtechniek, je werkzaam bent als coachend leidinggevende of werkzaam bent als bijvoorbeeld loopbaanbegeleider, Susan van Ass en haar medeauteurs bieden een interessante inkijk in de coachingspraktijk van verschillende topcoaches.

Het boek leest prettig, mede door de duidelijke en logische opbouw. Alle 49 coachtechnieken zijn volgens een vaste volgorde beschreven in 'Het Coachingstechnieken Boek'. Eerst wordt de achtergrond van de techniek geschetst. Daarna volgen een theoretische beschrijving, de toepassing van de coachtechniek, een of meerdere praktijkvoorbeelden, een korte biografie van de coach en een verwijzing naar aanvullende literatuur.

Coachproces
De coachtechnieken zijn op twee verschillende manieren gerangschikt. Een eerste indeling is gemaakt op basis van het onderwerp. Susan van Ass bedoelt hiermee de manier waarop de coaching vorm krijgt. De gekozen onderwerpen zijn: gesprek, lichaam, feedback, creatief, ontspanning en spel. Een tweede indeling is gemaakt op de fases van het coachproces. De fases van het coachproces zijn: intake, onderzoek, huiswerk, evaluatie en onderhoud.

In welke fase van de coaching een bepaalde techniek het meest effectief is en op welke manier vorm wordt gegeven aan de coaching, is bij elke coachtechniek ook te zien. Naast deze weergave is er een uitgebreide index achterin het boek, waarin naast deze indeling ook nog een indeling op coach en op alfabetische volgorde is gemaakt. En als dat nog niet genoeg is, is ook aan de binnenkant van zowel de voor- als achterkaft een duidelijk overzicht opgenomen. Mooie en duidelijke aanvulling!

Tweeluik
'Het Coachingstechnieken Boek' is het tweede deel van een tweeluik. In 2011 verscheen 'Het Coachingsmethoden Boek'. De boeken zijn zowel los van elkaar te gebruiken als te combineren. Bepaalde technieken uit het techniekenboek zijn een-op-een verbonden met een eerder beschreven methode uit het methodenboek.

Net als in het eerste deel heeft Van Ass, samensteller van beide boeken, haar best gedaan om een zo interessant mogelijke verzameling coachtechnieken samen te stellen. Sommige coaches werken voor de eerste keer mee, andere hebben na hun bijdrage in het eerste deel opnieuw hun medewerking toegezegd voor dit boek.

Veel voorbeelden
Of je nou op zoek bent naar praktische voorbeelden van coachen of juist een meer creatieve vorm van coachen zoekt, van beiden vormen en alles wat daartussen zit wordt een duidelijke uitleg gegeven. De uitleg wordt aangevuld met aansprekende praktijkvoorbeelden.

Naast een erg sterke inhoud, is ook aandacht besteed aan het gebruik van kleuren, foto's en illustraties. Elke coachtechniek wordt ingeleid met een passende foto of illustratie, waarmee het onderwerp soms letterlijk, soms impliciet in beeld wordt gebracht.

Enkele voor mij opvallende en of aansprekende coachtechnieken zijn coachen met actiemetaforen, concreetheidstraining, kaizen, show your true colours, socratisch coachen. En daarnaast: de wondervraag, de val en zinvol ontwikkelen met stoelen. Ongetwijfeld zal iedere lezer zijn of haar favoriete coachtechniek(en) ontdekken in dit boek en net als ik het boek nog vaak doorbladeren!

19 december 2012 | Yolanda van Heese

Coaching is een groeiend vakgebied en wordt in veel organisaties succesvol ingezet, al dan niet door een externe coach. Kennis en inzichten in coachingsmethoden en -technieken breiden zich nog steeds uit. Met 'Het Coachingstechnieken Boek' geeft Susan van Ass een overzicht van 49 coachingstechnieken, dat coaches kan helpen om in aansluiting op de ontwikkelvraag van coaches het juiste instrument in te zetten.

Coaching is een groeiend vakgebied en voor veel organisaties een succesvol instrument. De kennis in dit vakgebied is volop in beweging, waardoor het soms lastig is om overzicht te houden van de verschillende mogelijkheden. Dat inzicht is wel nodig - daarmee is het immers mogelijk om goed in te spelen op de ontwikkelingsvraag van coachees.

'Het Coachingstechnieken Boek' van Susan van Ass is onderdeel van een tweeluik dat een dergelijk overzicht wil bieden. In het eerste deel, a'Het Coachingsmethoden Boek' (2011), gaf Van Ass inzicht in de methoden die verschillende coaches gebruiken. Dit tweede deel gaat in op de verschillende technieken van die methodes. De verhouding tussen methode en techniek is volgens Van Ass te vergelijken als de verhouding tussen recept en ingrediënt: de methode is het recept voor het gerecht, de techniek is het noodzakelijke ingrediënt voor het bereiden ervan.

Het boek is helder en duidelijk vormgegeven. Zo start elke techniek met een afbeelding en wordt volgens een vast stramien beschreven. Daarbij komen verschillende aspecten aan bod: de achtergrond van de methode, een theoretische beschrijving, toepassing, praktijkvoorbeelden, de coach en tips om verder te lezen. Bij iedere techniek staat duidelijk aangegeven in welke fase van het coachingsproces (intake, onderzoek, huiswerk, evaluatie en onderhoud) deze kan worden ingezet. Ook geeft Van Ass voor iedere techniek aan op welke manier het kan worden ingezet: spel, ontspanning, creatief, feedback, lichaam, gesprek.
De voor- en achterpagina hebben twee handige 'index-flappen', waarin alle technieken overzichtelijk staan aangegeven naar wijze van gebruik (gesprek, lichtaam, feedback, creatief, ontspanning en spel) en naar fase van het coachingstraject (intake, onderzoek, huiswerk, evaluatie, onderhoud). Van Ass werkt op deze manier 49 coachingstechnieken uit. Het is onduidelijk op basis van welke criteria de technieken zijn geselecteerd voor opname in het boek. De methoden uit het vorige boek vormen de basis - maar waarom nou juist deze technieken eruit zijn gelicht is mij niet helder geworden. Jammer, want daarmee komt de selectie wat willekeurig over.

Een mooie toevoeging aan het boek is het gratis e-book. Dat kan eigenlijk vandaag de dag niet meer ontbreken. Net als de papieren versie is het helder vormgegeven. Tegelijkertijd róept het bijna om een nieuwe e-bookversie: als je door de digitale versie heen bladert, borrelen de ideeën van aanvullende mogelijkheden - weblinks naar social media profielen van de schrijvers, of naar informatie van de methode of discussiegroepen, 'werk- of aantekeningsbladen' en dergelijke. Wie weet een idee voor een volgende editie?

Dit boek is geschikt voor verschillende groepen:
- Aan coaches heeft het nieuwe ideeën om iets uit te proberen en een aanvulling op de gereedschapskist,
- HR-adviseurs krijgen inzicht in het vakgebied en kunnen zo mensen beter wijzen op de mogelijkheden,
- Managers krijgen enkele technieken aangereikt die zij in hun team kunnen gebruiken,
- Coachees zelf krijgen een beeld van de mogelijkheden en kunnen zo beter inschatten welke methode of coach hen aanspreekt.

Het boek is vooral geschikt voor coaches als bron voor ideeën en inspiratie. Het heeft mijzelf nieuwe inzichten en inspiratie gegeven. Als je daadwerkelijk met een bepaalde techniek aan de slag wilt gaan, zul je in veel gevallen behoefte hebben aan een diepere uitwerking.

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden