Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
14 maart 2013 | Maddy Bolhuis

De titel 'BreinStijl@work' geeft eigenlijk precies weer waar het boek over gaat en dat is meteen ook de kracht van dit boek. Het gaat om het herkennen van de verschillende denk-actiestijlen -vijftien in totaal - die het BreinStijl@Work model onderscheidt bij individuen. Zodat u deze in de praktijk kunt gebruiken om makkelijker en effectiever samen te werken, te communiceren en te innoveren.

Het boek kent een heldere opbouw. Het begint met een uitleg van het BreinStijl@Work-model en een ontmoeting met de vier KernStijlen afzonderlijk: de creatieve Innovator, de logische Analyser, de resultaatgerichte Implementer en de mensgerichte Humaniser. BreinStijl@Work deelt de denk-actiestijlen in op basis van twee dimensies:
- Denken versus doen
- Rationeel denken en doen versus ervaringsgericht denken en doen

Vervolgens schetsen de auteurs hoe BreinStijlen elkaar zien en hoe ze elkaar beïnvloeden. Welke BreinStijlen hebben overeenkomsten en welke liggen ver uit elkaar? Welke kenmerken vertonen ze in privésituaties, als ze in actie zijn, als ze onder stress staan en als ze in hun kracht werken? Deze basis is nodig om de toepassing van de Stijlen op de werkvloer en in netwerken te begrijpen als het gaat om de thema's samenwerken, leidinggeven, communicatie en innovatie.

Het boek gaat verder dan tests als InSights, MBTI en Belbin Teamrollen. Minnee en Verberg definiëren een BreinStijl als een voorkeursstrategie voor manieren van denken en handelen van een individu. Het is een individuele strategie die onafhankelijk is van de situatie of het team waar u zich in bevindt. Dit is een verschil met andere waardentests, zoals de Teamrollen van Belbin. Daar is het namelijk het uitgangspunt dat de situatie waarin iemand zich verkeert of de samenstelling van het team waar hij deel van uitmaakt, de testuitslag bepalen. Dit maakt gelijk dat de BreinStijlen daadwerkelijk iets toevoegen aan de reeds bestaande waardentests. Het gaat immers om voorkeurspatronen in voelen, waarnemen, denken en gedrag. Bovendien geeft het een bruikbare vergelijking van de vier KernStijlen met de profielen van testen als InSights en MBTI.

De kracht van het BreinStijl@Work-model is dat de auteurs het koppelen aan recent neuropsychologisch onderzoek van Norris en Epstein om de geldigheid van dit model te bewijzen. Ook de doorvertaling van het model naar methoden als Creative Problem Solving van Osborn en Parnes en de koppeling aan Theory U van Scharmer maken het boek bijzonder waardevol. Het gaat veel verder dan slechts een opsomming en beschrijving van vijftien BreinStijlen.

Als ik dan toch een minpuntje moet noemen, dan zijn dat de herhalingen in de beschrijvingen van de BreinStijlen, wat het boek op sommige punten wat langdradig maakt. Toch valt dit in het niet bij de enorme hoeveelheid praktische toepasbare informatie die de auteurs de lezer geven.

De BreinStijlen zijn niet alleen inzetbaar om te werken aan uw eigen persoonlijke groei, maar bijzonder goed toe te passen voor managers die hun team of hun organisatie willen helpen ontwikkelen, zodat zij kunnen bijdragen aan het toekomstige succes van de organisatie. U kunt met BreinStijl@Work op drie manieren aan de slag. Allereerst kunt u uw dominante BreinStijl of die van uw teamleden versterken. Ook kunt u uw potentieel ontwikkelen, met andere woorden ronder worden in uw BreinStijlProfiel. Tot slot kunt u de methode inzetten om makkelijker samen te werken, te communiceren en te innoveren.

Het boek bevat meerdere cases, tips, tools en oefeningen om zelf aan de slag te gaan met de verschillende BreinStijlen en de mogelijkheden van dit model. Het is een must have voor iedereen die persoonlijk wil groeien en de dynamiek in zijn team wil optimaliseren!


Sandra Minnee, Elise Verberg
BreinStijl@Work

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden