Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
13 oktober 2010 | José Otte

Beelddenken is een wijze van bewustzijn dat ratio en intuïtie in verband brengt met elkaar - waardoor u uw koers kunt bepalen. Met behulp van beelddenken beschrijft Ghislaine Bromberger in 'De kracht van beelddenken' het proces om op een creatieve wijze persoonlijke doelen en behoeftes, teamdoelen en -behoeftes en de doelen van de organisatie op het spoor te komen.

Ghislaine Bromberger startte haar carrière als criminologe/agoge. Daarna combineerde zij een docent-/trainerschap in het HBO met een Gestalttherapeutische praktijk. Ten slotte richtte zij haar aandacht op het ondersteunen van de persoonlijke en beroepsmatige ontwikkeling van individu en teams, die hun creativiteit en veranderingsgezindheid willen ontplooien.

Als logisch denken een wijze van ordenen is die zinvol wordt als de mens zich ervan bewust is, dan is bewust of gericht beelddenken een wijze van ordenen, die een eigen bijdrage kan leveren in het benaderen van creatieve vragen. Dit schrijft Bromberger in 'De kracht van beelddenken'.

Het boek beschrijft duidelijk hoe we zeven fasen doorlopen in een traject van koers bepalen. De auteur geeft de fasen steeds in een metafoor weer. Ieder gegeven wordt ondersteund door een oefening om te wennen hoe beelddenken werkt. Zo staat er bijvoorbeeld een oefening om de organisatie als menselijk lichaam te zien. 'Als je de organisatie waar je werkt als een menselijk lichaam zou tekenen, welk onderdeel van je organisatie ben je zelf? Het hart, de maag, een wijsvinger, de benen? Wat betekent dat voor je?'

In het eerste deel van het boek staan veel oefeningen die helpen om ontspannen aan beelddenken te gaan werken, de oefeningen zelf zijn onderdeel van het gehele scala aan leervormen die het boek biedt. En in dit deel werkt Bromberger ook de zeven fasen verder uit. In deel 2 komen we praktisch oefenmateriaal tegen. Er zijn oefeningen voor persoonlijke professionele ontwikkeling zoals bijvoorbeeld de introductieoefening die zorgt voor een heel andere kennismakingronde bij een training. Of het koers bepalen voor een team waarbij we aan de hand van de zevenstappenmethode het teambuildingsproces doorlopen. Er is ook een hoofdstuk over organisatieontwikkeling en visiebepaling met behulp van beelddenken. En afsluitend is er een hoofdstuk voor trainers. Hierin laat Bromberger zien waar een trainer bij het begeleiden van beelddenksessies tegenaan kan lopen.

Tijdens een training loopbaanbegeleiding heb ik de oefening Toekomstbeeld gebruikt bij een groep aankomende loopbaancoaches. De oefening is gebaseerd op een mandala die elke cursist heeft. Dit heb ik echter niet gebruikt, ik heb de tekst opgelezen uit het boek nadat ik de groep geholpen had om zich te ontspannen. De tekst neemt de toehoorder mee op een reis naar de toekomst, over vier jaar. Tijdens de reis krijgt de toehoorder een inkijk in het leven van wonen en werken zoals zich dat dan aandient in de vorm van beelden. Daarna heb ik de cursisten een tekening laten maken van wat ze gezien hadden. De groep gaf aan dit een fijne opdracht te vinden en ze hebben allemaal meegewerkt. Zelf vond ik de oefening ook fijn om te doen - er ontstaat een stille, mooie sfeer die helpt bij het schetsen van een persoonlijk verhaal. Heel waardevol dus.

Het boek opent veel nieuwe mogelijkheden door de creatieve mogelijkheden die geboden worden in 'oude' trajecten. Zo vind ik de kennismakingsronde op basis van beelddenken heel leuk om te doen in een training waarin veel vanuit woorddenken wordt gedaan, gewoon om een betere balans te krijgen. En ik vind het heel leuk om mensen in mijn trainingen en consultancysessies eens kennis te laten maken met een andere manier van werken of een andere manier van denken. Een mooi boek voor mensen die zich realiseren dat we twee hersenhelften hebben en dat het gebruik van beide belangrijk is.


Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden