Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
Het Scrum Modellenboek - 'Krachtige en bonte verzameling'
11 februari 2019 | Sjors Meekels

Het Scrum Modellenboek levert datgene wat de titel uitdraagt. Een verzameling modellen die goed toepasbaar zijn in omgevingen waarin Scrum gebruikt wordt. Rik van der Wardt heeft 41 meer en minder bekende modellen verzameld, beschreven en gebundeld in deze uitgave.

De doelgroep van Rik van der Wardt bestaat naast Scrum Masters in principe uit iedereen die met Scrum of een andere Agile organisatievorm in aanraking komt, zowel binnen als buiten de IT. In Het Scrum Modellenboek schotelt hij de lezer een bord vol nuttige modellen voor die gebruikt kunnen worden bij het werken in Agile teams. Laat je niet misleiden door de titel die het zwaartepunt legt op Scrum. Verreweg de meeste van de modellen zijn in algemeenheid geschikt voor het werken met teams en zeker in een Agile omgeving. De auteur komt zelf overigens niet direct uit de IT maar is werkzaam voor met name niet-IT-organisaties.

Waarom is dit boek handig? De theoretische basis van Scrum, gecodificeerd in de 19 pagina’s tellende Scrum guide, is zeer beperkt. Dit kan de indruk wekken dat het toepassen van Scrum eenvoudig is. Niets is minder waar. Juist het invullen van de ruimte die dit framework biedt is een van de meest uitdagende zaken bij het inzetten van Scrum. Bij het tackelen van die uitdaging kan dit werk gebruikt worden. Of het nu de rituelen, het teamspel of de interactie met management betreft, er is een model voor handen om je te helpen.

Dan de indeling van het boek. In de korte inleiding wijdt de auteur een aantal alinea’s aan de oorsprong en kracht van Scrum. Hierna volgt een schematische weergave van de modellen op Scrum-rollen en -rituelen zodat de lezer gericht op onderwerp of interesse door kan bladeren naar een bepaald hoofdstuk. De opbouw van de hoofdstukken en dus modellen volgt een vast patroon. Eerst wordt het doel van het model geformuleerd gevolgd door gebruiksvoorbeelden. Deze gebruiksvoorbeelden zijn geschreven in het format: Als een <type gebruiker> Wil ik <een doelstelling of resultaat> Zodat ik <redenering of uitleg>. Een leuke knipoog naar de wijze waarop User Stories vaak worden opgesteld. Hierna wordt het model in meer detail toegelicht, in totaal trekt de auteur 4 pagina’s uit per model. Dit maakt dat je als lezer snel een idee hebt over de toepassing en inzetbaarheid. Wil je meer weten dan word je op weg geholpen door een aantal referenties ter afsluiting.

Een persoonlijke greep uit de modellen om een indruk te geven. Voor alle Scrum rituelen is er in ieder geval één model beschikbaar in de vorm van een checklist. Zo zijn de meest voorkomende valkuilen afgedekt en de mechaniek van de rituelen geborgd. Natuurlijk zijn bekende teammodellen aanwezig zoals: de teamrollen volgens Belbin, het Johari-venster van Ingman & Lyft en de pyramide van Lencioni. Erg handig als je op zoek bent naar invalshoeken om de samenwerking in teamverband te versterken.

Er is ook plaats voor Nederlandse inbreng in het boek, met name op het snijvlak met management. Zo is model 3 gewijd aan het Scrummen van je Strategie. Hierbij zet de auteur de feedback loop in van Sjors van Leeuwen om management in staat te stellen een wendbare strategie voor het bedrijf op te stellen. In model 19 wordt Management 3.0 van Jurgen Appelo, ingezet om een toepasselijke managementstijl te ontwikkelen. Hierbij worden tevens dwarsverbanden gelegd met andere modellen in het boek.

Een tweetal modellen die voor mijzelf nieuw waren zijn GROW-coaching (model 13) en SOAR (model 32). De eerstgenoemde kan ingezet worden voor doelgerichte coachinggesprekken op individuele- of teambasis. Wanneer je het acroniem uitschrijft krijg je zicht op de verschillende stappen en zie je direct de focus op het behalen van een resultaat (Goal, Reality, Options, Way forward). Het heeft vooral naamsbekendheid gekregen door het boek van Whitmore in 1992 Coaching for Performance. Ook SOAR betreft een acroniem, Strenghts, Opportunities, Aspirations en Results. Dit model is prima geschikt als kapstok voor een retrospective. De nadruk wordt gelegd op de sterke punten van een team en het uitbouwen van deze punten door ze te koppelen aan concrete acties.

Conclusie: Het Modellenboek leent zich prima als inspiratie voor de beginnende Scrum enthousiasteling. Maar ook voor de ervaren Scrum-professional zullen er voldoende interessante modellen inzitten die direct toepasbaar zijn in het dagelijkse werk. Natuurlijk zijn niet alle modellen nieuw en toegegeven, sommige modellen (checklists) zijn wellicht wat ‘licht’ om echt als model geclassificeerd te worden. De kracht en toegevoegde waarde van Het SCRUM modellenboek zit hem echter in deze enigszins bonte verzameling en het feit dat de meeste modellen breder kunnen worden toegepast dan alleen bij Scrum!

Sjors Meekels is als onafhankelijk Agile Consultant verbonden aan Agitma. Hij is 10 jaar werkzaam geweest bij een gerenommeerde IT dienstverlener en richt zich momenteel op software development projecten en Agile methoden.


Het Scrum Modellenboek - 'Een fijn naslagwerk'
28 januari 2019 | Dorien Winterink

Rik van der Wardt geeft in Het Scrum Modellenboek een duidelijke opsomming van praktische modellen en tips & trucs die ons leven als Scrum Master of Product Owner een stuk draaglijker maken.

Tijd voor wat constructieve feedback? Grijp naar model 11… Als PO veel stakeholders tevreden te houden? Grijp naar model 34… Op naar een simpele en menselijke inrichting van onze organisaties!

Het Scrum Modellenboek is een fijn naslagwerk voor de beginnende en ervaren Scrum Master of Product Owner met praktische tips en modellen voor de lastige momenten gedurende jouw project. Rik van der Wardt wil dat we organisaties simpeler en menselijker gaan inrichten en voegt de daad bij het woord met zijn 41 modellen. Van der Wardt heeft een prettige en duidelijke schrijfstijl, waardoor je ieder model afzonderlijk in een paar minuten tot je kunt nemen.

De theorie van Scrum heeft iedereen zo in de vingers, in de praktijk worden we pas echt geconfronteerd met hoe weerbarstig Scrum kan zijn. Mijn eerste Sprint planning als Scrum Master duurde bijna een hele dag en aan het eind van de dag was de energie er wel zo’n beetje uit… Met de Checklist Sprint Planning van model 33 en de Rekentool voor de duur van Scrum meetings van model 27 kom je als beginnend Scrum Master beter beslagen ten ijs. Als gepokt en gemazelde Scrum Master kan ik zo’n spiekbriefje op zijn tijd ook wel waarderen, eens zien of ik mijn volgende Sprint Planning er in twee uurtjes doorkrijg...

De index van Het Scrum Modellenboek beperkt zich tot een opsomming van de 41 modellen, lekker eenvoudig, dat wel, maar een categorisering op onderwerp van modellen zou het voor mij in de praktijk iets makkelijker maken om snel het juiste model er bij te hebben, maar ach met 190 pagina’s in totaal kan ik daar prima mee leven.

Dorien Winterink is een ervaren, resultaatgerichte projectmanager, scrum master, product owner.


Het Scrum Modellenboek - 'Aanrader voor managers die Scrum vorm willen geven'
17 januari 2019 | Peter de Roode

In dit boek biedt de auteur 41 modellen, tools en tips die met name zijn bedoeld voor organisaties die met scrum werken. De modellen bieden eenvoud en beogen het werk van medewerkers simpeler en vooral menselijker te maken.

Hoe? Door de samenwerking tussen collega’s te verbeteren en de intrinsieke motivatie te verhogen. Een praktisch boek waar menig manager zijn voordeel mee kan doen.

Inderdaad, modellen zijn niet voorbehouden aan business-scholen. Waarom modellen niet op de werkplek inzetten? Maar ja, hoe doe je dat dan en waar te beginnen? Daar geeft dit boek antwoord op.

Het boek is zowel geschikt voor beginners als gevorderde Scrum gebruikers maar de auteur verwacht wel dat de lezer ‘The Scrum Guide’ gelezen heeft (die gratis online beschikbaar is). Waar de Scrum Guide tekort schiet, wil het Scrum-modellenboek mensen verder op weg helpen.

Het boek hoef je niet door te werken of te lezen van begin tot eind. Je kunt een willekeurige werkvorm eruit pikken die je aanspreekt. Elk model kent een visualisering en een uitleg in vier of bladzijden. De uitleg verloopt langs duidelijke begrippen, zoals: Waarvoor gebruik ik dit model? / Uitleg bij het model / Hoe pas je het model toe? Tevens vindt de lezer op het eind van elk modelbeschrijving tips voor verder lezen.

Ik herken enkele bekende modellen maar het merendeel is voor mij onbekend. Eerst maar eens ingezoomd op een bekend model. De Belbin-rollen. Bij het doel staat te lezen: “De teamrollen van Belbin geven inzicht in verschillende tussen teamleden. Door inzicht te krijgen in elkaars persoonlijkheden kan het team de prestatie verbeteren”. Met die omschrijving zou Belbin niet blij zijn geweest, want hij heeft in zijn gehele werk altijd betoogd dat zijn rollen juist geen persoonlijkheidskenmerken zijn en daarom veel flexibeler zijn. Anders gezegd: iemand kan in team A een volkomen andere Belbin rol aannemen dan in team B. Enfin, misschien moet deze doelstelling wat aangepast worden. Maar wat biedt dit model de gebruiker op de werkplek? Vanzelfsprekend een korte uitleg van de rollen en de opmerking dat er geen foute of goede rollen zijn en dat het afhankelijk is van wat binnen het team passend is. De toepassing van het model wordt aangemoedigd door de opmerking zelf online te gaan zoeken naar een geschikte Belbin-test en die dan te bespreken met de Scrumteamleden. Het had me hier wenselijk geleken om de mensen in de praktijk die zoektocht naar een geschikte test te besparen. Verder is het mijn zorg bij dit soort instrumenten dat ze vooral instrumenteel toegepast gaan worden. Een goede intro bij voorbeeld op YouTube over de essentie van de Belbinrollen zou daarom niet verkeerd zijn.

De uitwerking van het Flow model van de psycholoog Csikszentmihalyi vind ik daarentegen duidelijk beter. Samen als team post-it Stickers plakken op in het Flow model dat uitersten kent van verveling tot en met angst, ontspanning tot en met flow. Modellen helpen dan om zaken bespreekbaar te maken.

Al met al is Het Scrum Modellenboek een heel fris en luchtig boek, niet te diepgaand wat ook zeker niet hoeft op de werkplek, de manager is immers geen docent en met voldoende visuele ondersteuning. Zeker een aanrader voor managers die Scrum verder vorm willen geven binnen hun eigen context.

Drs. Peter de Roode is zelfstandig adviseur en trainer. Hij ondersteunt organisaties bij het invoeren van grootschalige veranderingen waarbij gedragsverandering centraal staat. Hij is auteur van de boeken Meegaan of dwarsliggenWerkvormen voor managers en Leidinggeven kun je zelf. Samen met meerdere auteurs schreef hij onder red. van Rob van Es het boek Praktijkboek Veranderdiagnose en samen met Peter van den Boomschreef hij Theatervoorstellingen in organisaties. Naast zijn schrijfactiviteiten is hij spreker en organiseert hij trainingen en seminars over actuele managementthema's.


Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden