Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
De kracht van betekenis - Hoe zin te geven aan je leven
29 juni 2017 | Nico Jong

Vroeger vonden we zingeving voornamelijk in religie. Nu zijn er vele wegen en is de zoektocht naar zin diffuus geworden. Vanuit de positieve psychologie is een ware geluksindustrie ontstaan.

Echter, het najagen van geluk maakt mensen ongelukkiger, daarom is het beter om op zoek te gaan naar een zinvol leven. Een leven dat als belangrijk en waardevol gezien wordt, en dat het gevoel geeft dat het een doel heeft. Mensen met een zinvol leven zoeken verbinding en dragen bij aan iets dat henzelf overstijgt. Dat zorgt voor meer stress en angst dan een gelukkig leven. Zoeken naar zingeving levert veel meer voldoening op dan het zoeken naar geluk, is de boodschap van Emily Esfahani Smith. In haar boek beschrijft ze de vier pijlers van een zinvol leven: ergens bij horen, een doel hebben, verhalen vertellen en transcendentie ervaren. Iedere pijler wordt in een eigen hoofdstuk uitgewerkt.

Erbij horen

Iedereen heeft begrip nodig, erkenning en bevestiging van vrienden, familie en partners. Zoekend naar een eigen kring wil iedereen ook genegenheid geven en ontvangen. Om ergens bij te horen, hebben mensen een relatie nodig gebaseerd op wederzijdse zorg en zij moeten regelmatig aangename interacties hebben met een ander. We zijn digitaal sterker dan ooit met elkaar verbonden, maar het sociaal isolement in de samenleving neemt tegelijkertijd toe. Eenzaamheid is een belangrijke reden waarom mensen zich ongelukkig voelen en geen zin ervaren. Als we op het werk niet het gevoel hebben dat we erbij horen, wordt zowel onze baan als ons leven bedreigd door gevoelens van zinloosheid.

Een doel hebben

Het is belangrijk voortdurend te werken aan een duurzaam en hoger doel als het organiserende principe van ons leven. Het hebben van een doel gaat ook over het leveren van een positieve bijdrage aan de wereld. Mensen met een doel in hun leven ervaren meer zin in hun bestaan en hebben meer bevrediging van de dingen die ze doen. Ze zijn veerkrachtiger en gemotiveerder en hebben de kracht om goede en slechte situaties te doorstaan.

Verhalen vertellen

Het leren vertellen van ons verhaal helpt om gebeurtenissen uit ons leven opnieuw met elkaar te verbinden, waardoor we nieuwe inzichten krijgen die we eerder niet zagen. Door delen uit ons leven in elkaar te passen en naast elkaar te plaatsen als een groot verhaal, kunnen we ons leven zien als een coherente eenheid, wat leidt tot zingeving. Verhalen helpen ons om de wereld zin te geven en onze plaats daarin te zien.

Transcendentie

De nietigheid die we voelen als we ons realiseren dat we weinig meer zijn dan kleine vlekjes in een enorm en onbegrijpelijk universum, vervult ons tegelijkertijd met een diep en machtig gevoel van betekenis. Een transcendente of mystieke ervaring geeft ons het gevoel dat we boven de dagelijkse werkelijkheid uitstijgen en laat ons een hogere werkelijkheid ervaren. Transcendentie zorgt ervoor dat we onszelf als onbeduidend gaan zien, maar tegelijkertijd verbonden voelen met iets wat groots en zinvol is.

De werk en consumptie mentaliteit van het hedendaagse leven vervreemdt mensen van wat er echt toe doet. Het snelle tempo maakt het rustig overdenken van de dingen vrijwel onmogelijk. In onze wereld waarin wetenschappelijke kennis overheerst, worden transcendente ervaringen met de nodige argwaan bekeken. Deze trends wekken bij veel mensen een gevoel van onvrede. Ze verlangen naar iets anders, naar een leven met meer diepgang. We zitten in een overgangstijd van materiële behoeften naar behoefte aan zelfexpressie, zingeving en betekenis. De kracht van betekenis is een belangrijk boek dat op vlotte wijze beschrijft wat het belang van betekenis is en hoe zingeving ontstaat.

Nico Jong is senior adviseur bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.


Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden