Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
MEER Moois - Grand Hotel Europa
13 mei 2019 | Marjan Maandag

Grand Hotel Europa ontvangt nauwelijks meer bezoekers. Een duidelijk geval van vergane glorie. Slechts een aantal vaste gasten maakt nog gebruik van de sobere diensten van het hotel.

Een van hen is de schrijver. Hij heeft deze afgelegen plek uitgekozen om het verlies van zijn grote liefde Clio te verwerken en te beschrijven hoe het zo ver heeft kunnen komen.

‘Liefde in tijden van massatoerisme’ is de kreet waarmee Pfeijffer zijn boek de afgelopen maanden in de radiocommercials aanprees. Die dekt de lading van deze gelaagde roman volledig. En meer dan dat: hij verwijst naar de kunstig door het verhaal geweven kwestie van de behoorlijk uit de hand lopende stroom selfies makende toeristen die Europa overspoelt, vooral nu ook in Azië de ‘gewone man’ aan het reizen is geslagen. Venetië lijkt inmiddels op een pretpark, in ons eigen Giethoorn vraagt men naar de uitgang en in een afgelegen bergachtig gebied in Italië is onlangs een verbod op wandelen op teenslippers afgekondigd.

Wonderschoon en tegelijkertijd bijzonder schokkend is de manier waarop Pfeijffer het massatoerisme spiegelt aan de uitzichtloze treurnis van de vluchtelingenproblematiek, in het levensverhaal van piccolo Abdul. Grote hoeveelheden mensen reizen naar het Middellandse Zeegebied, vanuit het noorden én vanuit het zuiden. Met totaal tegenovergestelde oogmerken.

Tegen deze achtergrond vertelt de schrijver, in het bloemrijke taalgebruik van de geboren classicus, zijn liefdesgeschiedenis, doorspekt met kunsthistorische beschouwingen over Caravaggio en vooruitwijzingen naar de ondergang van Europa.

Verontrustend en weergaloos tegelijk. De Libris Literatuurprijs(nominatie) meer dan waard.


Meer Moois // Europa: een historisch pretpark
11 maart 2019 | Bertrand Weegenaar

Ilja Leonard Pfeijffer laat in zijn nieuwste roman Grand Hotel Europa zijn alter ego behoorlijk lijden. Hij trok naar Venetië samen voor zijn nieuwe geliefde Clio. Daar wordt hij geconfronteerd met de schaduwkant van het massatoerisme. De identiteit van Europa lijkt verworden tot een pretpark waar hordes toeristen onze historische binnensteden bekijken en betasten.

De romanheld Ilja heeft zich naar een desastreus verlopen liefdesavontuur met Clio teruggetrokken in het Grand Hotel Europa. Hij zit in dit majestueus hotel zijn verhaal op te schrijven. Een microkosmos waar eveneens de nieuwe wereld de oude overgenomen heeft. De verse Chinese eigenaar maakt het hotel gereed voor de nieuwe internationale gasten, met een romantische zwartwit poster van Parijs, een Swarovski kroonluchter, een Engelse pub, een Chinese tolk en goede ICT. De oude gasten en personeel hebben het er maar moeilijk mee.

In de tussentijd schrijft hij aan verhaal over Clio, Venetië en Italië. Grand Hotel Europa is een mooi vormgegeven roman over de waarden van onze oude Europese cultuur. Wat misschien ook niet veel meer is, dan we hebben. Amerika, Azië en het Midden-Oosten doen economisch nu de beste zaken.

Dan is er ook nog aandacht voor het verhaal van Abdul, de bootvluchteling die een werkplek heeft gevonden in het hotel. Ook dit is een klassiek verhaal. Er komen ook mensen naar Europa met hoop op een nieuwe toekomst. Met de classicus Pfeijffer kun je in dit werk je hart ophalen.

Ilja Pfeijffer is romancier en dichter en de afgelopen jaren succesvol met de roman La Superba (2017) over zijn jaren in Genua en met de brievenbundel Brieven uit Genua (2019).


Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden