Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
13 maart 2012 | Dick Bos

Een hernieuwde kennismaking met Tony en Barry Buzan. In de tachtiger jaren kwam ik voor het eerst, via een Engelse collega, in aanraking met mindmappen. De jaren daarna sporadisch gebruikt, maar nu weer getroffen door de eenvoud en doelmatigheid van dit denken. Met de nieuwe inzichten, mogelijkheden en computermindmaps een techniek om nooit meer te vergeten. 'Mindmappen' is een aanrader om te lezen of weg te geven voor jong maar zeker ook voor oud.

Mindmappen is een van die technieken die je, als je er jong mee begint, enorm kunnen helpen je hersenen - je geheugen - optimaal te trainen. In 'Mindmappen' leren Tony en Barry Buzan hoe het brein werkt maar ook hoe je optimaal gebruik kunt maken van je hersenen door ze te trainen.

De eerste hoofdstukken, hoewel wat droog om te lezen, geven een inkijk in hoe de hersenen functioneren. Buzan beschrijft de oneindige kracht en mogelijkheden van het brein. Opvallend was de passage dat ook het brein getraind moet worden. De snelheid waarmee het brein kan werken, wordt mede bepaald door de manier waarop je het brein activeert. Door regelmatig dezelfde weg af te lopen wordt de toegang tot het geheugen beter. Dus eenmaal een mindmap maken is niet voldoende, je zult ook af en toe de mindmap opnieuw moeten doornemen en eventueel aanpassen aan nieuwe inzichten.

Het boek begint pas echt te boeien als wordt uitgelegd hoe een mindmap wordt opgebouwd. Daarvoor gelden in eerste instantie een aantal afspraken die goed zijn om je - in het begin - aan te houden. Naarmate je meer mindmaps hebt gemaakt, kun je je eigen systeem gaan ontwikkelen. In het ideale geval gebruik je woorden en beelden om het associatievermogen van de hersenen optimaal te kunnen benutten. Heb je geen kleuren bij de hand? Geen probleem, ook met één kleur kun je een mindmap maken.

De delen drie en vier vond ik zelf het meest boeiende onderdeel van het boek, omdat daarin wordt uitgelegd wat de toepassingsmogelijkheden zijn van het mindmappen. Door gebruik te maken van deze techniek wordt je genoodzaakt om, bijvoorbeeld bij het nemen van beslissingen, kort en krachtig aan te geven wat de 'voors'en 'tegens' zijn. Het helpt je inzichtelijk maken welke factoren meespelen bij het nemen van een beslissing, zoals bepalende omgevingsfactoren, en maakt de beslissing daardoor meer afgewogen.

Je kunt mindmappen ook gebruiken om de ideeën van anderen, die op het eerste gezicht chaotisch lijken, te ordenen en inzichtelijk te maken. Sinds het lezen van dit boek ben ik me weer op mindmappen gaan richten en heb weer de ervaring opgedaan dat het helpt om overzicht en inzicht te krijgen. Ook bij het geven van lezingen is het een ideaal middel om je aan de rode draad van het betoog te houden en niet te verder uit te wijden.

Mijn meest opvallende ervaring was toen ik dit boek in de Randstadrail van werk naar huis aan het lezen was. Een jong meisje van een jaar of veertien, die eerst met haar gsm aan het 'pingen' was, stelde de vraag: 'Meneer, bent u geïnteresseerd in mindmappen?' Toen ik haar vertelde waarom ik dit boek las, om er een recensie over te schrijven maar vooral ook uit interesse, vertelde zij dat zij het ook gebruikte. Op haar school wordt aandacht besteed aan mindmappen, met kleuren, en weet u meneer: 'Het werkt echt'.

Heeft u nog meer bewijs en overtuiging nodig om dit boek te gaan lezen?


8 oktober 2007 | Jaap Hollaar

'Mindmappen' is een bekende vaardigheid in managementland. In menig cursus of opleiding komt deze werkwijze aan de orde. Terecht. Want het biedt vele creatieve mogelijkheden in uiteenlopende situaties. Het is effectief voor een beter geheugen en voor creatiever denken. De uitvinder van de 'mindmap' is tevens een van de voornaamste deskundigen op het gebied van denk- en leervaardigheden: Tony Buzan. Samen met zijn broer Barry Buzan, hoogleraar en medeontwikkelaar van de bekende 'mindmaps', schreef hij het boek 'Mindmappen'.

Wat bij een oppervlakkige scan meteen opvalt, is dat de schrijvers uitgebreid ingaan op de opzet van het boek, de doelstellingen, de delen, de hoofdstukken, en het gebruik. Voor de gebruiker heeft dat zeker meerwaarde: je ziet meteen door de bomen het bos. Daarnaast wordt elk hoofdstuk begonnen met een praktische 'Inhoud in vogelvlucht' en afgesloten met een zogenaamd 'Doorwoord' dat de hoofdstukken verbindt. Daar is over nagedacht!

Wilt u uw creativiteit, concentratie, communicatieve vaardigheden, leervermogen en algemene intelligentie tot grote hoogte brengen? 'Mindmappen' laat u kennismaken met een unieke methode waarmee u al deze doelen en nog veel meer kunt bereiken.

Als 'mindmappen' zo waardevol is, hoe werkt deze techniek dan? De kern: uit onderzoek blijkt dat we voor het maken van aantekeningen slechts een fractie van het enorme potentieel van onze hersenen gebruiken. Eigenlijk schrijven we alleen zinnen op, zetten onderwerpen in een bepaalde volgorde, bijvoorbeeld numeriek of alfabetisch, of maken een schema. Echte grote denkers benutten een veel groter deel van hun natuurlijke intellectuele denkvermogens.

Associatief denken wordt nu het sleutelwoord. Dat is een heldere, natuurlijke en efficiënte manier om onze hersenen te gebruiken. Het denkpatroon van onze hersenen kunnen we voorstellen als een enorm systeem van associaties waarin gedachtegangen zich in een nagenoeg oneindig aantal knooppunten vertakken. Een associatief patroon dat overeenkomt met de eigen denkprocessen, wordt gevormd door de 'mindmap'.

Een mindmap heeft vier essentiële kenmerken: een centraal aandachtspunt van waaruit de voornaamste thema's zich vertakken en waarbij deze vertakkingen worden gevormd door denkbeelden als bladeren van een tak die ten slotte een verweven structuur vormen.

Waar kunnen we 'mindmaps' voor gebruiken? Ze maken het gemakkelijker om bijvoorbeeld dingen te onthouden, op briljante ideeën te komen, om een presentatie of rapport te plannen, mensen te overtuigen, te onderhandelen of om plannen te maken voor persoonlijke doelstellingen. Daarbij komt dat wie u ook bent en waar u zich bevindt, u tijdens het lezen van deze woorden het mooiste, ingewikkeldste, meest mysterieuze en krachtigste orgaan in het universum gebruikt: uw hersenen.

Kortom: een baanbrekende techniek die al door miljoen mensen over de hele wereld wordt gebruikt, op het werk, privé en op allerlei scholen. In 'Mindmappen' van Tony en Barry Buzan staan alle belangrijke principes en toepassingsmogelijkheden overzichtelijk op een rij. Het boek staat vol voorbeelden, tips en oefeningen, dus u kunt meteen aan de slag!


Tony Buzan, Barry Buzan
Mindmappen

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden