Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
Wij wijzen u graag op het volgende
Door drukte rondom de feestdagen zijn de levertijden van PostNL aangepast en kan uw pakket vertraging oplopen
Vrijgevochten - 'Een bemoedigend boek'
1 mei 2019 | Liesbeth Tettero

Hoe bereik je als ambitieuze vrouw een toppositie? Daar zijn - nog - geen gebaande paden voor. Er is geen old-girls-netwerk naast dat van de old boys en het moederschap blijkt in de praktijk een flinke belemmering voor een soepele loopbaan.

Topadvocate Mirjam de Blécourt had een boek kunnen schijven met adviezen voor goede carrièrekeuzes en slimme acties. Dat deed ze niet, ze schreef een autobiografie met een activistische invalshoek. Als die geijkte paden er niet zijn, wat let je dan om je eigen weg te kiezen?

Pippi

Gelijke rechten voor mannen en vrouwen zijn altijd vanzelfsprekend geweest voor De Blécourt. Werkende vrouwen waren heel gewoon in haar familie. Vrijgevochten, de titel van het boek, is meteen de rode draad ervan. Opgroeien in een Pippi Langkous-achtige setting in het verpleeghuis dat haar ouders runden en de vrije Kees Boekeschool in Bilthoven, wel bij het Corps gaan als student maar geen bier drinken, in een aftands mantelpak solliciteren bij chique bedrijven, een opleidingsplaats in New York weigeren omdat Amsterdam al groot zat was, De Blécourt koos altijd al haar eigen weg.

Carrière maken als vrouw

Dat het voor een vrouw niet vanzelfsprekend is om carrière te maken, bleek al bij haar eerste sollicitaties. Het feit dat ze kinderen wilde bleek tijdens een gesprek - met een vrouw nota bene - bij een advocatenkantoor niet bepaald een klik op te leveren. En toen die kinderen er waren en het voorspoedig ging met de carrière, volgde een flinke portie afkeuring van andere moeders op het schoolplein. Ondanks het feit dat ze een zeer gerespecteerd arbeidsrechtadvocaat werd en er zelfs een juridische methode naar haar vernoemd is, werd ze glashard en zonder argumenten door de topmannen van het bedrijf waar ze werkte gepasseerd voor een belangrijke promotie. Dat pikte ze overigens niet, toen ze dreigde weg te gaan kozen de heren eieren voor hun geld.

Strijden voor rechten

Meer carrièrekansen voor vrouwen is een onderwerp waar De Blécourt zich ook naast haar werk sterk voor maakt. In toezichtfuncties bij internationale stichtingen, bij de Rutger Stichting en als een van de oprichters van de groep Women on Top, die voor een betere vertegenwoordiging strijdt van vrouwen in de top van het bedrijfsleven. Met tot nu toe als ietwat magere oogst een niet te handhaven wet met een streefpercentage van 30%. De Blécourt wordt binnenkort lid van de Eerste Kamer, ik hoop van harte dat ze daar snel voor een effectievere wet mag stemmen.

Persoonlijk en inspirerend

Vrijgevochten gaat over de bevlogenheid van en de strijd van De Blécourt voor vrouwenrechten. Maar het is vooral ook een inspirerend, persoonlijk relaas van een bevlogen werkende vrouw. Zeer persoonlijk zelfs, inclusief beschrijvingen van dierbare vriendschappen, mislukte zwangerschappen, brieven aan haar vriendje, inmiddels al weer jaren haar echtgenoot en een reisverslag van de gezinsvakantie naar het Burning Man-festival. Over inspirerende ontmoetingen met mensen als Eberhard van der Laan en Christine Lagarde. En met als intermezzo’s brieven aan zichzelf op jongere leeftijden. Advies met terugwerkende kracht, nu ter inspiratie voor de lezers. Een bemoedigend boek voor iedereen die haar eigen pad wil kiezen!

Liesbeth Tettero is trainer en coach in het openbaar bestuur, met als speciaal stokpaardje de positie van vrouwen daarbinnen. Ze blogt regelmatig over beeldvorming op www.feministerie.nl.

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden