Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
De tuinman aan het roer
16 juli 2014 | Bertrand Weegenaar

In Jerzy Kosinski’s roman Being there (1971) is tuinman Chance de hoofdpersoon. Hij erft plotsklaps een fortuin van zijn werkgever en moet vanuit zijn beschutte wereld de wijde wereld in. Door zijn puntige uitspraken die allemaal gerelateerd zijn aan het tuinieren, schopt Chance het tot president van Amerika. Het is een satire en Ronald Reagan moest nog gekozen worden tot president!

De tuin is de beeldspraak die de auteurs Evert Jan van Hasselt en Pauline Romanesco gebruiken als omgeving voor modern leiderschap. In hun boek Van CEO naar tuinman schrijven zij dat een tuin een leider nodig die zich gedraagt als een tuinman. Bezig met het observeren en organisch laten ontwikkelen van zijn ecosysteem. Geen klassieke CEO die plant en stuurt. Een tuin als een omgeving waar mensen de ruimte krijgen om te gedijen en bij te dragen naar vermogen. Een CEO die een voedzame en duurzame organisatie wil krijgen, zal een mindshift tot tuinman moeten ontwikkelen.

De auteurs koppelen verder moderne holistische leiderschapsinzichten aan sociale trends als asynchrone wederkerigheid en online community’s als hulpmiddel voor leiders. Naast makkelijk leesbaar is het ook een prettige bron van inspiratie om te kijken naar je eigen gedrag als manager in je organisatie. Kan dat niet anders? Als mensen ruimte krijgen, kunnen ze gaan groeien. Niet volgens plan misschien, maar het levert ongewone inzichten en kansen.

Ook prettig is dat in dit boek van Nederlandse bodem een set aan inspirerende voorbeelden uit het Nederlandse bedrijfsleven en onderwijs geeft. Bijvoorbeeld Performatory, een broedplaats en netwerk van onderwijs, organisaties en ondernemers in de creatieve sector gelieerd aan NHTV in Breda. Er lopen daar veel tuinmannen rond!


Evert Jan van Hasselt, Pauline Romanesco
Van CEO naar tuinman

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden