Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
Het kleine innovatieboek - 'Waardering voor de voorbeelden'
18 augustus 2020 | Elly Stroo Cloeck

Gewoon doen. Dat is het geheim van innoveren, volgens veel van de experts die de auteur Kim Spinder interviewde voor Het kleine innovatieboek. Gewoon proberen wat voor jouw organisatie werkt en wat niet, en zeker niet een blauwdruk van een andere organisatie volgen.

Het boek staat vol met tips èn mooie quotes van een aantal bedrijven (o.a. KPN, Swinkels Brewery, RadboudUmc, Philadelphia, Deloitte), die goed illustreren waaróm er geïnnoveerd moet worden (RadboudUmc: ‘over een paar jaar hebben we twee keer zoveel patiënten met veel minder mensen. Dus moeten we wel slimme dingen gaan doen’) en hoe.

Het is een aardig boek dat inzet op inspiratie en kompas, en niet op implementatie en roadmap. Hoewel ik de inzichten zelf herkende uit andere managementliteratuur, heb ik veel waardering voor de praktische voorbeelden erbij. Die van de kindertandenborstel is subliem. Kijk eens naar hoe kinderen hun tanden poetsen, en je begrijpt dat gewoon een klein formaat tandenborstel hen niet helpt. Verplaats je in je doelgroep en je krijgt de beste ideeën.

Elly Stroo Cloeck is project- en interim-manager op het gebied van Finance, Internal Audit en Risk Management via haar bedrijf ESCIA. Daarnaast schrijft ze recensies en samenvattingen van managementboeken.


Het Kleine Innovatieboek - 'Innovatie helder op een rijtje'
6 april 2020 | Carla Verwijs

Kim Spinder sprak voor haar podcast Innovatie Wasstraat veel innovatoren. Het viel op dat zij vaak het woord ‘gewoon' gebruikten als Spinder vroeg naar hun aanpak. Gewoon doen, gewoon proberen. Het resultaat van de gesprekken is te lezen in Het kleine innovatieboek.

De hoofdstukken in Het Klein Innovatieboek hebben allemaal ‘gewoon' in de titel. Gewoon innoveren wordt gevolgd door gewoon versnellen, gewoon beginnen, gewoon experimenteren en gewoon volhouden.

Innovatie is een containerbegrip geworden. In dit boek is innovatie iets nieuws doen om vooruit te komen. Het is opvallend (gebleken) dat innovatoren succesvoller zijn als ze technologische innovatie combineren met een bredere verandering in de organisatie, zoals de manier van leidinggeven.

Begin gewoon, denk niet te lang na. Een plan mag niet groter zijn dan 1 A4. Leg de besluitvorming meer bij teams. Heel herkenbaar is een manager die, met alle goede bedoelingen, het idee zo onteigent dat het vuur vanzelf wordt gedoofd. Terwijl de kunst is een klein vuurtje langzaamaan groter te maken. Een andere tactiek is onder de radar te beginnen met iets eenvoudigs. Wanneer dat slaagt, wordt het vertrouwen vanzelf opgebouwd.

Gewoon beginnen betekent incrementeel handelen. Oftewel: een idee uitproberen, een prototype bouwen, dit testen en ervan leren. Het uiteindelijke opschalen is wellicht nog het lastigste onderdeel. Een goed advies is niet verliefd te worden op je idee. Soms lukt het niet en dan moet je stoppen.

Het kleine innovatieboek is bedoeld als kompas, die richting geeft. Het is een compact boek, waar veel informatie in staat. Dat betekent ook dat er voor mensen die al veel over innovatie hebben gelezen, niet veel nieuws in staat. En ook dat de verdere uitwerking (hoe dan?) elders te lezen is. Maar daarmee doe ik het Het kleine innovatieboek tekort, want tegelijkertijd ik vind dat Kim Spinder de verschillende aspecten van innovatie helder op een rijtje zet. Daarmee wil ze je uitnodigen niet te moeilijk te doen over innovatie. Gewoon doen dus.

Carla Verwijs is managementconsultant met een specialisatie in kennismanagement.


Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden