Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
Verandering. Hoe je ideeën, overtuigingen en gedrag beïnvloedt - 'Must read'
3 juni 2021 | Walter Boer

Verandering. Hoe je ideeën, overtuigingen en gedrag beïnvloedt van Damon Centola is verplichte kost voor elke professional die zich bezighoudt met het realiseren van structurele gedragsveranderingenveranderingen.

Wetenschappelijk onderbouwd laat de Centola zien hoe je mensen ideeën kunt laten overnemen zodat ze hun gedrag daadwerkelijk aanpassen. In het boek geen snelle en makkelijk psychologische truckjes maar praktijkcases uit langlopende onderzoeken, tastbare resultaten en praktische strategieën om zelf mee aan de slag te gaan.

Heilige huisjes
Eerlijk is eerlijk. Met enige sceptisch begon ik het boek Verandering. Hoe je ideeën, overtuigingen en gedrag beïnvloedt van Damon Centola te lezen. Na Robert Cialdini, Margriet Sitskorn en Stephen Covey dacht ik dat ik wel wist hoe gedragsveranderingen gerealiseerd worden. Damon Centola voegt echter een belangrijk inzicht toe, namelijk hoe de netwerken werken en wat de invloed van de verschillende netwerken op gedragsveranderingen is. De schrijver deelt zijn inzichten van uit de netwerkwetenschap met de lezer. Heilige huisjes zoals de vermeende invloed van Infuencers worden wetenschappelijk onderuitgehaald. Als de mensen van Google dit boek gelezen hadden, dan hadden ze de geflopte introductie van Google Glass zeker anders aangepakt.

Acceptatie
Hoe zorg je voor acceptatie van verandering? Op basis van 4 acceptatievoorwaarden voor veranderingen, worden er verschillende strategieën toegelicht. De inzet van het Vuurwerk netwerk en het Visnet netwerk worden helder toegelicht. Hoe zorg je voor brede bruggen in je netwerk die bijdragen aan de gewenste verandering? Relevantie is essentieel voor gedragsverandering, de schrijver staat er uitgebreid bij stil en geeft handvatten om dit praktisch in te vullen. "Het Kantelpunt" wordt vaak genoemd als het gaat om een structurele verandering die breed gedragen wordt. Maar wat is dat precies en vooral ... hoe realiseer je het? Vanuit de kantelpunttheorie plaatst Centola het succes van #METOO  in een breder perspectief. Begrippen die in geen enkele afweging als het gaat om een veranderingsstrategieën mogen ontbreken, de Hagelschot- / zilveren kogel- en sneeuwbalstrategie, krijgen inhoud. Ze worden tastbaar en met bewezen praktijkcases toegelicht.

Praktijk
Vaak mis ik in boeken van wetenschappers de praktische toepasbaarheid. Wat kan ik ermee in mijn dagelijkse werk? Damon Cantola heeft dit waarschijnlijk ook gedacht, want hij sluit zijn boek af met De Zeven basisstrategieën voor verandering. Zeven heldere strategieën waar je als professional direct mee aan de slag kan. Hier combineert de auteur zijn wetenschappelijke inzichten met de praktijk, zodanig dat zijn boek niet alleen het denkkader verruimt maar er ook voor zorgt dat gedragsveranderingen daadwerkelijk gerealiseerd worden.

Must read

Verandering. Hoe je ideeën, overtuigingen en gedrag beïnvloedt van
Damon Centola is voor elke professional die betrokken is bij veranderingen een 'must read'. Zeker voor communicatieprofessionals, maar ook voor beleidsmakers en managers. De inzichten die Damon Centola deelt laten zien dat fundamentele gedragsveranderingen mogelijk zijn, mits daar de juiste strategie voor gekozen wordt. Geen trucjes maar strategieën die wetenschappelijk onderbouwd zijn en die in de praktijk hun waarde bewezen hebben.

Walter Boer is formulemanager bij huisdierverzekeraar Reaal Dier & Zorg.


Verandering - 'Must voor wie gaat voor cultuurverandering'
17 mei 2021 | Henk Jan Kamsteeg

Aan de hand van tientallen voorbeelden laat onderzoeker en socioloog Damon Centola zien hoe cultuurVerandering echt kan plaatsvinden. Liefhebbers van de boeken van Malcolm Gladwell, zullen ongetwijfeld ook weglopen met de schrijfstijl van Centola. Een mooie combi van gedegen onderzoek, harde cijfers en aansprekende verhalen.

Natuurlijk wil iedere stichting haar eigen Ice Bucket Challenge. Ik zou er als storyteller van International Justice Mission (IJM) in ieder geval heel wat voor over hebben wereldwijd zo viraal te gaan. Miljoenen mensen zouden maar spontaan op hun social media aandacht vragen voor jouw goede doel. Een beetje marketeer begint te kwijlen bij het idee dat celebraties wereldwijd losgaan op hun kanalen over jouw stichting of merk.

Niet voor niets is de Ice Bucket Challenge van stichting ALS voer voor onderzoekers naar de geheimen achter het succes. Vaak wordt als belangrijkste reden gewezen naar de beroemdheden die zich aan de actie committeerden. Ten onrechte, zo stelt socioloog Damon Centola in zijn boek Verandering. Natuurlijk hielp het dat televisiepresentator Matt Lauer in de Today Show van NBC een bak ijswater over zich liet gooien, 'maar nodig was het niet: de actie maakte op dat moment al een groeispurt door.'

Centola wijst naar het succes van Twitter, dat volgens velen kon plaatsvinden omdat Oprah er ruchtbaarheid aan gaf: 'Net als bij Oprahs steun aan Twitter is het bij deze succesvolle sociale aanstekelijkheid niet de vraag hoe ze een beroemdheid zo ver hebben gekregen om dit idee aan te prijzen, maar juist hoe dit idee zo kon groeien dat beroemdheden er graag hun naam aan verbinden.'

En juist het antwoord op deze vraag werkt Centola aan de hand van tal van voorbeelden mooi uit in zijn boek. En om een tip van de sluier op te lichten: 'Sociale netwerken zijn de stuwende krachten achter dit soort veranderingen.'

Laten we - om de door Centola aangereikte theorie direct maar praktisch te maken - als voorbeeld de Mudraise (Meer info vindt u onder deze recensie, red.) van IJM nemen. Willen we blijven groeien in het aantal deelnemers dat jaarlijks door de modder gaat om aandacht te vragen voor onze gezamenlijke strijd tegen slavernij en mensenhandel, is het dus niet per se zaak dat we bekende namen aan deze sponsoractie weten te binden (hoe leuk natuurlijk ook!). Prioriteit moet liggen bij het in stelling brengen van zogenoemde ‘randfiguren': enthousiastelingen in een netwerk die elkaar aansteken om ook mee te doen. Waarbij potentiele nieuwe deelnemers zich laten leiden door het percentage mensen in hun netwerk dat meedoet en niet door het specifiek aantal mensen. In andere woorden: Wanneer een kwart van je netwerk van 100 mensen ook heeft besloten door de modder te gaan om aandacht te vragen in de strijd tegen slavernij, heeft dit meer effect dan wanneer 100 mensen dit doen uit een netwerk van 1000 mensen (dus ‘slechts' 10 procent). Zaak dus om ons in onze marketing te richten op de al bestaande sterke, kleinere netwerken.

Als voorbeeld haalt Centola de busboycots aan in Montgomery waarbij Rosa Parks als kopstuk van de burgerrechtenbeweging werd gezien. 'In haar eentje zou ze niets kunnen hebben uitrichtten; haar succes lag in de steun van haar achterban, een wijd vertakt sociaal netwerk van burgers die schouder aan schouder protesteerden tegen de segregatie in de zuidelijke staten.' Parks was niet de eerste zwarte vrouw die weigerde plaats te maken voor witte passagiers in een bus. Maar weinigen van ons die bijvoorbeeld hebben gehoord van Claudette Colvin of andere andere vrouwen die hetzelfde protest lieten zien als Parks. Hun impact was minder groot, 'omdat hun actie niet werd gesteund door een groot aantal gecoördineerde sociale netwerken.'

Centola maakt onderscheid tussen drie strategieën:
1) De hagelschotstrategie (dat gericht is op virale verspreiding - en werkt zoals de verspreiding van virussen, maar niet in het bewerkstelligen van gedragsverandering).
2) De zilveren-kogelstrategie (waarbij je je focust op de influencer die je verhaal over de bühne moet krijgen).
3) De sneeuwbalstrategie (waarbij we ons richten op schakelpunten in sociale netwerken, waar je innovatie kan postvatten. 'Het doel van de sneeuwbalstrategie is niet iedereen tegelijk te overtuigen, maar geleidelijk een kritische massa te bereiken.')

Hoe ego strelend het voor de zogenoemde VIPS (wat een verschrikkelijke afkorting van een verschrikkelijke term trouwens!) ook mag zijn, hun invloed in effectieve campagnes is dus beperkter dan dat van Jan met de pet en tante Truus die zich samen binnen hun kleine netwerk hardmaken voor de goede zaak. Willen we de wereld veranderen, zullen we ons heil dus niet moeten zoeken bij de bekende namen met hun duizenden volgers op social media, maar op het ‘gewone volk' met hun sterke, kleine sociale netwerken.

Eerst aan de slag dus met Verandering van Damon Centola. Een must voor iedereen die gaat voor diepgaande cultuurverandering.

Henk Jan Kamsteeg is eigenaar van het trainingsbureau Proistamenos. Hij heeft trainingen en coaching op het gebied van (persoonlijk) leiderschap en storytelling. Daarnaast is hij auteur van diverse boeken zoals Dienend leiderschapDe kracht van het compliment en Spreken met passie; de kracht van storytellingwww.hjkamsteeg.nl

Samen kunnen we slavernij verslaan

Miljoenen mensen leven in slavernij. Zij worden misleid, mishandeld en misbruikt. Slavernij moet stoppen. Sta daarom op tegen deze misdaad en ga voor de slachtoffers van slavernij door de modder. Ga met International Justice Mission de strijd aan. En doe mee met de MudRaise. 

Wanneer? Zaterdag 3 juli 2021
Wat? Obstakelrun: 6 km, 12 km of Kidsrun
Waar? Mud Masters, Haarlemmermeer
Waarom? Werf €1500 voor de strijd tegen slavernij!

Voor meer informatie en aanmelden gaat u naar deze pagina.

Liever geen vuile kleding? Kies een van de deelnemers om te sponsoren.


Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden