Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
Hoe komt die theemaker erop?
20 oktober 2021 | Bertrand Weegenaar

Een aantal klantervaringen herkennen we als tenenkrommend tot aan zwaar irritant. Hoe komen ze erop is dan de verzuchting? Martin Lindstrom is als marketingconsultant vaak ingeroepen om doorgeslagen bedrijven weer op de rit te krijgen. Bureaucratisch doorgeslagen of geen binding meer met de doelgroepen en klanten.

De klant ziet alleen maar de buitenkant. In een organisatie woeden misschien politieke veldslagen, zijn er nieuwe regels geïmplementeerd of bezuinigingen doorgevoerd. Vaak ontbreekt de communicatie daarover en sta je met je mond vol tanden.

Een klein voorbeeld uit eigen keuken. Al jaren drinken wij in ons huishouden met veel plezier smaken van Exclusive Collection. Ik ben gek op de Russian Earl Grey, dochterlief van de zachte Japanse Sencha. Dan pak ik ’s avonds graag nog een kopje van de Rich Earl Grey. Dit alles uit een mooi zwart theebakje waar ik zo het oranje labeltje uit haal. Je voelt hem al aankomen. De afdeling marketing is aan de slag gegaan en alle theeën zijn nu voorzien van hetzelfde zwarte labeltje Exclusive Collection. En nu grijpen we dus mis. Denk je een kopje Sencha te drinken, zit er Earl Grey in je kopje! Bah zegt dan iemand. Stom vind ik het. Wat is dit, doorgevoerde merkbeleving? Gewoon een besparing: één generiek zwart labeltje is goedkoper dan een paar verschillende? Wat dus jammer is, exclusief is het niet meer. En vooral vervelend. Dus heb ik ze een klacht gestuurd. Na het invullen van mijn hele hebben en houden, inclusief twee nummers van een verpakking, ja je zou een klacht zomaar verzinnen.

In Hoe komen ze erop? staan dus massa’s van dit type voorbeelden, en hoe dat dan zo gekomen is. Want Lindstrom heeft inside information. Maar ook een verklaring en een oplossingsrichting. Als je bij een bedrijf gaat, word je één van ‘ons’ en niet van ‘hen’. Je past je aan de regels en de cultuur aan. Om zaken te onderkennen en te veranderen is dus moed nodig. Veranderen is al lastig, manieren van denken en werken, omgaan met klanten, het is moeilijk zat. Veranderaars lopen het risico klokkenluider te worden. De oplossingsrichting ligt volgens Lindstrom in storytelling en gezond verstand blijven gebruiken. Gezond verstand kun je bijvoorbeeld organiseren met een afdeling Gezond Verstand. Hiermee kunnen verbeteringen bestendigd worden, is de kans op herhaling kleiner. Deze afdeling heeft tevens de rol van preventiemiddel: terugvallen in oud, bureaucratisch gedrag. Je mag daar dus vragen stellen als: hoe kwamen we hierop? En oplossingen zoeken en die helpen implementeren. Om het in de toekomst beter te doen. Lezen dat boek, humor van herkenbare voorbeelden.


Hoe komen ze erop? - 'Lindstrom daagt uit'
24 augustus 2021 | Frank van Kuijck

Vaak maken we mee dat we bepaalde afspraken en spelregels binnen een bedrijf vreemd vinden. Maar ja er zal wel over nagedacht zijn. En als iedereen het zo doet, waarom zou je je dan niet aan conformeren?

Het wordt ook wel bedrijfsblindheid genoemd. We doen iets omdat het gewoonte is of omdat niemand in actie komt om een afspraak, werkwijze of handelen ter discussie te stellen. De titel van Hoe komen ze erop? doet vermoeden dat dit niet logisch is. In zijn boek wijt Lindstrom bedrijfsblindheid aan het feit dat we ons gezond verstand verliezen wanneer we eenmaal onderdeel zijn van een bedrijf(scultuur). Het is dan niet zo eenvoudig om anders en gezond te blijven denken.

In Hoe komen ze er op? beschrijft Lindstrom in 10 hoofdstukken een aantal ridicule situaties in bedrijven die bepaalde afspraken handhaven, omdat die ‘nu eenmaal zo gemaakt zijn'. Het zijn duidelijke en hilarische voorbeelden, afkomstig uit de jarenlange ervaring van de auteur. Het zijn voorbeelden waarvan je denkt ‘dat kan toch niet waar zijn?' Maar wanneer ik voor mezelf de voorbije weken bij klanten, gebeurtenissen of klantbejeging terugbekijk, dan kan ik ook zo maar een aantal voorbeelden terughalen. Gevoed door de casuïstiek uit dit boek.

De oorzaken van de problemen in Lindstroms casussen, in mijn eigen woorden:

- De grootte van het bedrijf maakt het log. Om zaken ‘te beheersen' worden telkens nieuwe procedures en richtlijnen bedacht.

- Te weinig aandacht voor behoeften van de klant en te veel denken vanuit het gemak van het bedrijf.

- Destructieve bedrijfspolitiek met focus op behouden van eigen posities.

- Slecht uitgedachte processen of technologische ontwikkelingen die geen rekening houden met behoeften van de klant.

- In stand houden van oude gewoonten, waardoor improductieve of vreemde afspraken niet (meer) ter discussie worden gesteld.

- Gebrek aan discipline en focus.

Lindstrom daagt uit en zet aan het denken. De les die je uit zijn boek kunt trekken? Zorg ervoor dat je fris blijft. En dat spelregels en afspraken qua nut en noodzaak ter discussie worden gesteld.

Lindstrom geeft daarnaast een stappenplan die het gezond verstand terug kan brengen in een organisatie. Deze 5 stappen zijn:

- Kijk van buiten naar binnen: bekijk klantvriendelijkheid en functioneren van een afstand en als klant.

- Moed: heb het lef om iets te doen of ter discussie te stellen. Zet kleine stappen om een positieve beweging te bereiken.

- Vieren: geniet van de resultaten van een verandering en maak deze kenbaar.

- De deur dichttrekken: zorg dat de medewerkers / de organisatie niet meer terug kunnen gaan naar de oude situatie, het oude gedrag.

- Bijdragecultuur: zorg dat - bijvoorbeeld door storytelling - wordt gecommuniceerd over de bereikte resultaten en het wat en waarom van een verbetering.

Lindstrom geeft vele voorbeelden die voor zich spreken. Die hadden wat mij betreft ook wel wat compacter en kernachtiger geformuleerd kunnen worden, met per hoofdstuk samengevatte lessen. Die komen nu soms middenin een verhaal uit de lucht vallen. Maar, zoals Cruijff al zei: Je gaat het pas zien als je het doorhebt. Vaak liggen oplossingen zo voor de hand dat je er niet bij stilstaat. Dat maakt dit boek weer duidelijk.

Frank van Kuijck is een onafhankelijk en zelfstandig professional in toezicht en advisering binnen de publieke sector. Hij is oprichter en eigenaar van het adviesbureau Toetssteen BV. Daarnaast is hij associate partner bij TransitiePartners. Specifieke aandachtsgebieden naast audit en verslaggeving zijn governance, control, risicomanagement en bedrijfsvoering. Deze laatste ook vanuit de specialisatie als operational auditor. Hij heeft een achtergrond als Partner in de audit en adviespraktijk bij Deloitte en is docent Auditing aan de UVT Tilburg.


Hoe komen ze erop? // Pleidooi voor een Ministerie Gezond Verstand
23 juni 2021 | Rudy Kor

Martin Lindstrom heeft met Hoe komen ze erop? een vermakelijk boek geschreven. Veel praktijkvoorbeelden die laten zien dat het gezonde verstand in veel organisaties is verdwenen, zonder dat medewerkers het zelf in de gaten hadden.

Martin Lindstrom is de oprichter van een organisatie dat zich richt op merk- en cultuurtransformatie. Hij is door het Time uitgeroepen tot een van de ‘100 meest invloedrijke mensen ter wereld’ en is auteur van zeven bestsellers. Dus vol verwachting begon ik aan zijn boek. Lezers die nieuwe theoretische beschouwingen verwachten zullen teleurgesteld raken. Lindstrom heeft een vermakelijk boek geschreven. In veel praktijkvoorbeelden laat hij zien dat het gezonde verstand in veel organisaties is verdwenen, zonder dat medewerkers het zelf in de gaten hadden.

Voor de lezers die herkenning zoeken in hoe onhandig en traag dingen in organisaties soms zijn, is dit een geweldig boek. Lindstrom deelt zijn (herkenbare en vaak humoristische) klantervaringen. Met zijn blik van (deskundige) buitenstaander ziet hij dat er in veel organisaties sprake is van een gebrek aan gezond verstand. Volgens Lindstrom is ‘gezond verstand het vermogen om de dingen te zien zoals ze zijn en de dingen te doen zoals ze zouden moeten worden gedaan’.

Lindstrom wordt vaak ingehuurd om de missie van een organisatie te verhelderen, de klantervaring te verbeteren, of om een website opnieuw te ontwerpen. Volgens hem is vaak de onduidelijkheid over bijvoorbeeld de missie niet het échte probleem. Het echte probleem is meestal dat het gezonde verstand, dat ze ooit bezaten, overboord is gezet en is vervangen door regels en processen. Regels die vaak geen enkel nuttig doel (meer) dienen. Hij illustreert dit bijvoorbeeld met zijn verblijf in een hotel, wat vijf hilarische (en herkenbare) pagina’s oplevert. Vlak voordat Corona toesloeg werd hij ingehuurd door Swiss om het ‘concept reizen in de economy class’ opnieuw uit te vinden. Heel beeldend beschrijft Lindstrom de stress die de reiziger ervaart en hoe Swiss daar mee omging. Dankzij zijn inspanningen heeft Swiss nu een geweldige reputatie als een klantvriendelijke luchtvaartonderneming verkregen.

Hij rekent de pandemie tot één van de historische crises van onze generatie die volgens hem langdurige invloed zal hebben op ons gedrag. Hij betwijfelt of deze disruptie het gezond verstand van de ene op de andere dag zal terugbrengen. ‘Sterker nog, ik durf erom te wedden dat interpersoonlijke complexiteit, onzinnige regels en andere voorbeelden van bureaucratische waanzin alweer bezig zijn aan hun nieuwe opmars in je kantoor, je slaapkamer, of waar je je Zoom-account, je Zoom-kledingkast en je Zoom-boekenplanken ook hebt geïnstalleerd.’

Lindstrom laat zien hoe bedrijven opereren zonder gezond verstand of empathie voor hun klanten en medewerkers. De voorbeelden van de organisaties en hun gedoe zijn herkenbaar. Organisaties zien, volgens Lindstrom, klanten vaak over het hoofd ten gunste van aandeelhouders. Gehoorzaamheid aan KPI’s lijkt belangrijker dan het helpen van klanten en nadruk op regels vervangt intuïtie. De hoofdstukken één tot en met acht staan vol met voorbeelden van dit gebrek aan gezond verstand. In hoofdstuk negen, met de titel ‘Maar wat is dan de oplossing?’, komt Lindstrom met een advies om gezond verstand terug te brengen. Op grond van zijn ervaring stelde hij een vijfdelig programma samen voor het herstel van het gezonde verstand in organisaties.

Hij zegt dat zijn persoonlijke missie is om bedrijven en werknemers te herenigen met hun eigen gezonde verstand, empathie en menselijkheid. Daarvoor zijn de volgende vijf stappen nodig: een visie opstellen, klein beginnen, overwinningen vieren, tegenslagen overwinnen, en als vijfde een netwerk van veranderaars creëren. In hoofdstuk tien werkt hij zijn advies uit om in organisaties een ‘Ministerie Gezond Verstand’ op te richten. En dat bedoelt hij niet metaforisch: ‘Je hebt een bestuurslichaam nodig om een eind te maken aan verwarring en onwerkbaarheid in de levens van zowel werknemers als klanten. Daar kunnen miscommunicatie, gebrekkige afstemming en degelijke aan het licht worden gebracht en opgelost.’

Lezers die geïnteresseerd zijn in methoden om verandering teweeg te brengen in complexe organisaties, komen niet aan hun trekken. Zo’n tachtig procent van de tekst is voor verhalen over wat er misgaat en twintig procent hoe het op te lossen. En daar valt ook nog wel een kanttekening bij te plaatsen. Zo werkt de ‘vijf stappen aanpak van veranderen’ voor hem, maar het is de vraag of het veralgemeniseerbaar is. Achter in het boek staan wel verwijzingen naar verdiepende boeken en websites. Maar de voorbeelden van organisaties waar na verloop van tijd gezond verstand weer terugkeerde, waren voornamelijk organisaties waar Lindstrom zelf geholpen heeft bij het tot stand brengen van de omslag, wat het soms een beetje tot een marketing boek maakt.

De verhalen over organisaties die worstelen met een gebrek aan klantgerichtheid zijn soms humoristisch, leerzaam en goed leesbaar geschreven. Op de meest onverwachte plekken in het boek geeft hij handige adviezen, bijvoorbeeld over hoe een workshop voor te bereiden, hoe een verhaal op te bouwen (story telling) of hoe je een beeld kunt opbouwen van situaties in een organisatie waar gezond verstand afwezig is. Door de voorbeelden kan de lezer zijn eigen ervaringen spiegelen en onderzoeken hoe het in de eigen organisatie toegaat. Voor mensen die vooral leren door te lezen over de ervaringen van anderen, is Lindstrom’s boek dan ook een goed boek.

Rudy Kor is zelfstandig organisatieadviseur en auteur van diverse managementboeken. Tot voor kort werkte hij (als partner) bij Twynstra Gudde. Hij startte zijn werkzame leven bij Philips in Eindhoven. Als adviseur helpt hij (project)managers bij het effectiever inrichten van hun projecten. Als veellezer wordt hij gedreven door nieuwsgierigheid. Voor de lezer die benieuwd is wat anderen van een boek vinden, schrijft hij recensies voor Managementboek.nl


Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden