Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
Houd de zaag scherp - 'Weinig praktisch'
9 november 2021 | Elly Stroo Cloeck

De 7e eigenschap in de klassieker De 7 eigenschappen van effectief leiderschap is jezelf continue ontwikkelen: De zaag scherp houden. Covey gaf hierbij een uitgebreide toelichting en voorbeelden voor die ontwikkeling op 4 gebieden: lichamelijk, spiritueel, geestelijk (cognitief) en sociaal-emotioneel. 

Een korte samenvatting van dit hoofdstuk is opgenomen in het compacte boekje Houd de zaag scherp uit 2021, en aangevuld met een werkboek: opdrachten en invuloefeningen om hier daadwerkelijk (weer) mee te beginnen. De boodschap: heb het niet te druk met werken (zagen) om je gereedschap te onderhouden (zaag), en dat gereedschap ben je natuurlijk zelf. Een heerlijke quote uit het boekje is: ‘Heb je het ooit zo druk gehad met autorijden dat je geen tijd had om te tanken?’

Volledig gemoderniseerd

De klassieker 'De 7 eigenschappen ... ' komt uit de jaren 80, en is vrij formeel geschreven. Dit boekje is volledig gemoderniseerd, met fijn vlot taalgebruik. Ook prettig is dat de voorbeelden zijn aangepast aan de moderne tijd, met name in het onderdeel spiritualiteit werd ik opnieuw geïnspireerd om dat op te pakken. En een reminder lezen van die 7 supernuttige eigenschappen is altijd goed. Helaas is dat deel wel erg kort door de bocht, heel erg weinig tekst en (daarom) niet goed leesbaar als je niet eerst het origineel hebt gelezen. De bankrekening en kwadrant II worden genoemd zonder context, jammer. Met 44 pagina's, ongeveer 10 A4tjes, is deze uitgave echt te kort om het gedachtengoed over te brengen, en zelfs daarbinnen zit wat overbodige overlap, in de vorm van het intermezzo van Sean Covey (zoon van).

Weinig praktisch

De rest van het 100 pagina's tellende boekje is het werkboek. Net als de theorie, hadden ook de moderne voorbeelden wel iets meer uitleg kunnen krijgen. Zoals het 'Ga met jezelf op date', in het sociaal-emotionele gebied. Is alleen uitgaan voldoende? Of moet je jezelf optutten en jezelf een rode roos geven? Of jezelf aandacht en complimentjes geven? Welk effect wordt beoogd en hoe bereik je dat het best? Het wordt niet uitgelegd. Ik vond het boekje daarom ook te weinig praktisch om mee aan het werk te gaan. Jammer van mijn zaag …


Houd de zaag scherp - 'Persoonlijk onderhoud'
8 oktober 2021 | Franca Gribnau

 De zaag scherp houden: de vitale eigenschap, die ervoor zorgt dat je in beweging blijft, voldoende accu hebt en evenwicht houdt in je professionele en persoonlijke leven. Of liever gezegd: jezelf daar regelmatig in ontwikkelt. Het is de zevende eigenschap uit de managementklassieker van Stephen Covey - De zeven eigenschappen van effectief leiderschap.

Herken je het gevoel? Bekende principes uit een vermaard boek, maar net weer een tikje eigentijdser uitgebracht. Nieuwsgierig? Ja, hoe kan het anders, in de lijn van deze managementgoeroe. Houd de zaag scherp is typisch een pocketboekje om cadeau te doen of om zelf te lezen op een (re)setmoment. Hoe vlot het boekje ook weg leest, de ondertoon van persoonlijke effectiviteit is serieus genoeg.

Jan Kuipers, consulting partner van FranklinkCovey Benelux, noemt de zevende eigenschap misschien wel de belangrijkste van allemaal. Want als je deze eigenschap van zelfvernieuwing niet goed voor elkaar hebt, worden de andere zes een grote uitdaging. In zijn voorwoord geeft hij er deze betekenis aan: ‘De focus wordt weer even gelegd op de eigenschap, die ons in balans houdt, onze geest scherp houdt en ons op koers houdt, en die ons verbonden houdt met de mensen en dingen die er voor ons toe doen.’

Houd de zaag scherp, scherpt je op drie hoofdpunten.

Vitaliteit en persoonlijke kracht

Houd de zaag scherp is de eigenschap van persoonlijke ontwikkeling. Volgens Covey’s principes is het de verbindende factor, die de zes andere eigenschappen voedt en bij elkaar houdt. De achterliggende principes zijn naast die van zelfvernieuwing: een leven lang leren, dienstbaarheid, positief en optimistisch blijven, bekrachtiging van anderen, balans en ten slotte de kracht van spontaniteit en gelukkig toeval. In de kern: Houd je de zaag scherp, dan ga je actief om met je energieniveau en levenskwaliteit, en dat werkt door in hoe je met situaties en ervaringen omgaat. Scherpte welkom, dat is herkenbaar. Met een scherpe zaag, neem je makkelijker beslissingen, ben je creatiever in het ontwikkelen van ideeën en heb je meer vermogen om effectief om te gaan met uitdagingen en tegenslag.

Hoewel ik Coveys boek(en) goed ken, verrast desondanks het contrast tussen zelfvernieuwing en de ondertitel ‘Van opbranden naar opladen’. Juist in tijden van stress, drukte en ‘overload’ staat je hoofd niet zo naar zelfvernieuwing. Veel te druk voor extra nieuwigheden of eens vrijuit denken aan de toekomst. De bekende paradox, waarin je opbranden maar liever voor wilt blijven. Is zelfvernieuwing het antwoord? In deze COVID-periode heb ik veel reflectie om mij heen gehoord, en voor mijzelf geldt dat ook. Ja dus, als je ‘de zaag scherp houden’ ziet als je persoonlijke onderhoud. Een soort APK. Ja, want de huidige wereld verandert continu en vraagt dat van jou ook. Initiatief, visie en discipline heb je nodig, luidt de conclusie van dit boek. De zaag houd je scherp door jezelf regelmatig te versterken op de vitale dimensies: lichamelijk, spiritueel, geestelijk en sociaal-emotioneel, die elk in een hoofdstuk aan bod komen. Dat kan uiteraard op heel veel manieren, van sport tot nieuwe interesses ontwikkelen of tijd nemen voor goede gesprekken. Het boekje doet de voorzet, maar daagt ook je eigen creativiteit en invulling uit.

Reflectief leven

Houd de zaag scherp maakt je weer bewust van persoonlijke verantwoordelijkheid en timemanagement. Het pleit voor Kwadrant II-tijd: niet urgent, maar wel belangrijk. Je investeert in het beste ‘instrument’ dat je hebt – Jezelf. Waar richt je je aandacht op? Ruim je tijd in voor reflectie en ontwikkeling? Wat zou je anders willen? Nieuw is dat de zevende eigenschap is uitgebreid met checklists en compacte vragensetjes per dimensie, die open staan om zelf in en aan te vullen. Het zijn niet dé zaligmakende vragen, dat is de opzet ook niet, maar ze zijn wel bedoeld om je op ideeën te brengen. Tegelijkertijd zijn de hoofdstukken compact en laten veel over aan eigen initiatief en aan redelijk inzicht in eigen mogelijkheden en persoonlijk leiderschap. Of: zie het als een vlotte manier om kennis te maken met deze zevende eigenschap. Aanvullende literatuur (zoals ook Coveys andere boeken) is er natuurlijk genoeg.

Op koers raken en blijven

Op elke dimensie ga je na waar je staat en kom je tot een ‘persoonlijk actieplan’. Houd de zaag scherp sluit af met praktische tips. Zoals: begin klein, gun jezelf ruimte om te experimenteren, controleer je perspectief (hou het grote geheel in de gaten), kies je emoties en blijf je plan aanpassen. De stijl is positief, niet zwaar beladen.

Houd de zaag scherp is goed op zichzelf te lezen. Ook de andere zes eigenschappen worden kort geïntroduceerd en de zevende eigenschap in perspectief geplaatst. Het lijkt mij met name geschikt voor ‘de goede kant van de zaag’ lezers en lezeressen, die door eigen reflectie en keuzes in staat zijn om voldoende flexibel en ontwikkelend te zijn. Richting opbrandgevaar hoop ik dat tijdens het lezen de alarmbel gaat rinkelen dat het echt tijd is om de leefstijl te heroverwegen. Door de invulruimte is het bovendien ook bruikbaar als werkboekje.

Franca Gribnau heeft een achtergrond in marketing, communicatie en (project)organisatie. Ervaring in onder meer onderwijs, bedrijfsleven en maatschappelijke initiatieven.


Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden