Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
16 juli 2010 | Peter Vermeulen

Veel managers raken lichtelijk in de stress bij alleen de gedachte al om de onuitputtelijke hoeveelheid beschikbare 'Financiële kengetallen' te leren onderscheiden en begrijpen. Econoom en accountant Ciaran Walsh heeft na vijftien jaar ervaring in het bedrijfsleven de overstap gemaakt naar de universitaire wereld. Door jarenlang samen te werken met senior managers heeft hij zijn eigen unieke stijl ontwikkeld voor het trainen in corporate finance. Door middel van zijn boek: 'Financiële kengetallen' beoogt hij bovenstaande manager weer een nachtrust te gunnen, ze aan de hand te nemen en ze de weg te wijzen in het doolhof van de Financiële kengetallen.

Volgens Walsh zijn kengetallen de sterren waarop managers veelal navigeren. Ze voorzien in doelen en standaarden. Tevens wijzen ze de weg naar de optimale langetermijnstrategie en de beste kortetermijnoplossingen. Het is dan ook absoluut noodzakelijk om als manager over de noodzakelijke kennis te beschikken om vervolgens de juiste managementbeslissingen te kunnen nemen.

Ciaran Walsh heeft 'Financiële kengetallen' opgebouwd als zijnde het een lezing. Hierdoor wordt u op zeer heldere wijze duidelijk gemaakt hoe kengetallen werken en wat u als manager moet weten over het interpreteren ervan. Daarbij gaat hij tevens in op de samenwerking met managers van andere afdelingen binnen het bedrijf. Het boek is voorzien van een uitgebreid glossarium waarin u de in het boek schuingedrukte termen op kunt zoeken, of het eenvoudig als financieel woordenboek kunt gebruiken.

Datgene wat de auteur wil bereiken met zijn boek is dat u het rendement op financiële middelen kunt koppelen aan de alledaagse exploitatieparameters van uw bedrijf. Walsh maakt gebruik van veel heldere schema's en diagrammen. Hierdoor leest u ieder hoofdstuk alsof u een seminar volgt. De schema's en diagrammen worden aangevuld met duidelijke beschrijvingen. Walsh behandelt onder andere: de jaarstukken, de balans en resultatenrekening, de cash flow cyclus, corporate liquidity, financial leverage, bedrijfswaardering, investeringsratio, analyse voor een bedrijfsovername en Shareholder Value Added (SVA). Na deze beperkte opsomming zal voor enkele managers het wat wazig voor de ogen worden of zal voor menigeen de soep door de yoghurt gaan lopen.

Maar ik kan u geruststellen. Ciaran Walsh loodst u inderdaad door het doolhof van financiële kengetallen heen. U zult wel moeten overigens. Want indien u een goede manager voor uw bedrijf wilt worden of zijn, dient u de basis van deze managementinstrumenten enigszins te begrijpen. Of in ieder geval moeten weten waar u ze op kunt zoeken. In dit boek dus. Want 'Financiële kengetallen' is tevens uitermate geschikt als naslagwerk. U hoeft het boek namelijk niet van voor tot achter uit te lezen. Wat waarschijnlijk ook al weer een geruststelling is voor menig potentiële koper van dit boek. Door eenvoudig het u gewenste of noodzakelijke hoofdstuk uit dit ruim driehonderd pagina's dikke boek op te zoeken wordt u in staat gesteld zichzelf te verrijken met alle voor u noodzakelijke financiële kengetallen.

Veel kengetallen worden in het boek genegeerd. En dat is een slimme keuze. Walsh concentreert zich namelijk op dat aantal kengetallen dat er echt toe doet. Hij richt zich op een twintigtal kengetallen welke hij vervolgens diepgaand behandelt. Dat doet hij bijvoorbeeld door zich af te laten vragen wat het belang is van desbetreffend kengetal. Maar ook behandelt hij de berekeningswijze, de standaarden welke u van desbetreffend kengetal kunt verwachten en bovenal wat de onderlinge verbanden zijn tussen deze kengetallen.

Met 'Financiële kengetallen' is Ciaran Walsh erin geslaagd om zowel een studieboek als een naslagwerk te schrijven voor managers met weinig tijd. En die zijn er voldoende. Walsh heeft zich daarom op de visuele manager gericht en hanteert daarom weinig tekst. Het is namelijk vaak saai om financiële lappen tekst te lezen. Hierdoor haken veel lezers af. Het kost doorzettingsvermogen, concentratie, tijd en het is een aanslag op uw geheugen. Door het hanteren van grafieken en afbeeldingen weet Walsh de materie eenvoudiger en sneller leesbaar te maken. Dit maakt: 'Financiële kengetallen' tot een standaard voor iedere zelfrespecterende manager.


Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden