Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
18 februari 2011 | Peter Vermeulen

Wouter Fioole en Vincent van der Windt beschrijven in 'Management by het boekje' op een humoristische wijze een fiks aantal managementmethoden. Dit doen zij door middel van zowel de sterke als de zwakke punten van desbetreffende methode op te zoeken en te benoemen. Hierdoor kunt u de meest geschikte managementmethode vinden. Fioole en Van der Windt hebben een 'eigen wijze' manier van beschrijven en zijn afwisselend serieus en grappig.

In eerste instantie roept de kaft van 'Management by het boekje' een mengeling op tussen een Nijntje-boek voor managers en een moppenboekje voor op het toilet. Maar zodra u het boekje ter hand neemt, ontdekt u direct de verschillen. Hier is goed over nagedacht. En dan bedoel ik niet alleen de kaft, maar vooral ook de inhoud. Een Rotterdamse strategieconsultant en een Amsterdamse communicatieadviseur annex cartoonist namen de pen ter hand en verrassen vriend en vijand met dit bijzondere boekje. Naast de door hen opmerkelijk gekozen formaat en zachte kaft van het boekje, bevat 'Management by het boekje' een fiks aantal gekleurde leeslinten. Ook over de lay-out zijn Fioole en Van der Windt niet over één nacht ijs gegaan. Ondanks - of misschien wel juist door - de beperktheid in tekst weten zij de essentie van desbetreffende managementmethode voor u te beschrijven. Met andere woorden; zij beheersen 'de kunst van het weglaten'. Dit zal voor menig managementboekverslinder even slikken zijn.

De toon is gezet na een citaat van Peter F. Drucker: 'Veel van wat we management noemen, bestaat uit het mensen moeilijk maken hun werk te doen'. In de inleiding nemen Fioole en Van der Windt namelijk een duidelijke stelling in: 'We gaan je vooral niet vertellen welke managementmethode u wel en niet moet gebruiken. Dat mag u zelf bedenken. En misschien vindt u na het lezen van dit boekje wel een managementmethode die helemaal bij u past.' U weet dus wat u kunt verwachten na deze opening.

De heren Fioole en Van der Windt zijn schaars in het trekken van conclusies. En als ze dat al doen, weten zij u ook duidelijk te maken dat een methode nooit zomaar zaligmakend is. De methode moet namelijk bij u passen alsmede bij de cultuur van de organisatie waar u werkzaam bent. In 'Management by het boekje' krijgt u een overzicht van vele managementmethodes voorgeschoteld waaruit u vast een voor u passende zult aantreffen. En als dat niet lukt? 'Dan heb je in ieder geval om alle mogelijkheden kunnen lachen', schrijven Fioole en Van der Windt.

Een stortvloed aan managementmethoden passeert de revue, waarbij de auteurs u alleen proberen te voorzien van de wol en zo weinig mogelijk te schreeuwen. Ze beperken zich tot het zeer beknopt beschrijven van de managementmethode. Hierna vatten Fioole en Van der Windt zowel de sterke als de zwakke punten van desbetreffende methode samen.

Naast een flink aantal onbekende theorieën passeren er uiteraard ook een flink aantal bekende theorieën en goeroes de revue, zoals Frederick Taylor, Jack Welch en Tom Peters. 'Management by het boekje' is echter geen meesterwerk. De auteurs verzamelen namelijk vooral andermans werk. Maar ze beheersen wel het betere knip- en plakwerk en voorzien dit van humoristische lijm. Ook deden zij dit knip- en plakwerk in een prachtig album en voegden daar soms briljant eigen teksten aan toe. Naast de 'wijsheden' die u ten deel vallen, zult u dit in ieder geval met een glimlach absorberen.

Willen Fioole en Van der Windt met 'Management by het boekje' een knuppel in het managementhoenderhok gooien? Zij lijken te willen zeggen dat veel managementmethoden beknopter beschreven kunnen worden. Met andere woorden: veel geschreeuw maar weinig wol.

Door de gekozen wijze weten de auteurs een afwijkend, eigenwijs maar interessant boekje af te leveren. Hoewel ook u misschien de neiging krijgt dat u iets mist, blijken de heren met zeer weinig woorden in staat u de kern duidelijk te maken en u ongemerkt vol te proppen met informatie. Zeg maar gerust een soort 'MBA in een dag' van vriend Ben Tiggelaar. Fioole en Van der Windt beschrijven in 220 pagina's een veelvoud aan managementmethodes afgewisseld met cartoons, die u in willekeurig volgorde kunt lezen.


Wouter Fioole, Vincent van der Windt
Management by het boekje!

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden