Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
19 juli 2010 | Edward Gilding

Zelden heb ik tijdens het lezen van een boek zoveel geïnteresseerde reacties van collega's, vrienden of onbekende medereizigers in de trein gekregen als op Roos Vonks 'Ego's en andere ongemakken - Psychologie van alledaagse menselijke eigenaardigheden'. Velen bleken haar werk en naam te kennen uit de tijdschriften Psychologie Magazine en Intermediair. De beste columns en artikelen uit deze bladen van de periode 2005-2008 zijn gebundeld in het boek 'Ego's en andere ongemakken'.

Roos Vonk is hoogleraar psychologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen en tevens columniste/auteur en spreker/trainer. Haar specialismen zijn zelfkennis, authenticiteit, de eerste indruk en sociale beïnvloeding. Haar columns baseert ze op haar brede psychologische ervaringen en kennis als hoogleraar, evenals haar werk als trainer en adviseur.

In 'Ego's en andere ongemakken' snijdt Roos Vonk op een uiterst luchtige manier thema's aan over menselijke zwakheden, zoals zelfoverschatting en emotionele incontinentie. Uitmuntende passages komen langs over bijvoorbeeld de macht en de kracht van slijmen, het nut van brainstorms, realiteitsbewustzijn en drijfveren van invloedrijke personen en hoe we gebroken liefdes of afgewezen sollicitaties voor onszelf achteraf kunnen goedpraten. Door de nuancering van menselijke gebreken maar ook de ongecompliceerde schrijfstijl van Roos Vonk geniet je zelf van de beperkingen van je eigen competenties (en uiteraard die van anderen).

Het boek als geheel geeft inzicht in gedragspatronen die voor mensen zó gangbaar zijn, dat je voorheen wellicht niet eens stil stond bij het effect van je eigen gedrag op een ander. Voor sommige lezers zal dit boek op dat gebied een eyeopener zijn, voor anderen juist een feest van herkenning. Een mooie tip van Roos Vonk in één van haar columns: het is een illusie dat nadenken over jezelf leidt tot meer zelfkennis. Wellicht is dus ook enige nuancering op zijn plaats of dit boek je leven gaat veranderen. Laat staan dat het wenselijk is dat je hier uren over gaat peinzen. Maar vermakelijk is het lezen van 'Ego's en andere ongemakken' zeker.

Nu is helaas vaak de beperking aan een bundeling van columns dat je veel onderwerpen krijgt voorgeschoteld maar de mogelijkheid mist om je in een onderwerp of thema te verdiepen als dit je interesseert. Met de verschillende wetenschappelijke onderbouwingen in het boek kun je in elk geval voor een goed deel uit de voeten.

De diversiteit aan thema's en gemakkelijke schrijfstijl smaakt in ieder geval naar het verwerven van meer inzicht in ego's en andere ongemakken. Je weet nu wel in welke tijdschriften je Roos Vonks columns kan vinden, mocht je niet willen wachten tot een mogelijk vervolg.


21 januari 2010 | Michel Hoetmer

Verbaast u zich ook wel eens over het gedrag van andere mensen? Natuurlijk. Wie niet? En hoe zit het met uw eigen gedragingen? Uiteraard niks mis mee. Het zijn die anderen en niet u. Roos Vonk verstoort deze roze droom op een bijzonder aangename wijze in haar nieuwste boek 'Ego's en andere ongemakken'. Na het lezen van dit boek rest mij één conclusie: ons onderbewuste is een fantastische sprookjesverteller.

Volgens de omslag is 'Ego's en andere ongemakken' gebaseerd op de columns van Roos Vonk voor Psychologie Magazine en Intermediair. Met enige regelmaat was het voor mij een feest der herkenning. Normaal gesproken ben ik niet zo'n fan van dergelijke bundelingen. Je krijgt al gauw het gevoel 'dat wist ik al'. En daarmee heb ik meteen de kracht van dit boek te pakken. Ondanks het feit dat ik veel van haar columns heb gelezen, kreeg ik nooit het gevoel 'dit is ouwe koek!'

Het boek behandelt het menselijke gedrag, in de breedste zin van het woord. Denk hierbij aan graaiende managers, slijmen, de verschillen tussen mannen en vrouwen, zelfbedrog, waarom wij indruk willen maken op anderen, waarom veranderen zo lastig is en nog veel meer. Het boek is een must voor elke manager. Trouwens niet alleen voor managers. Ook verkopers kunnen heel wat van Vonk leren. Je krijgt meer inzicht in het gedrag van mensen en hun drijfveren. En hoe je ze kunt bespelen.

Ik ben zelf verkooptrainer en verdiep me graag in de sociale psychologie. Ik noem dat gemakshalve de psychologie van de gezonde mens. Niet te verwarren met de 'gewone psychologie' waarin allerlei kwalen en gebreken centraal staan. De zieke mens interesseert me nauwelijks. Maar het gedrag van gewone mensen des te meer. Ondanks dat ik al aardig belezen ben op dit gebied, heb ik toch weer het nodige opgestoken. Af en toe kom ik ook zaken tegen waar ik zelf ook al eens over heb geschreven. Zoals het onzinnige advies van menig trainer dat 'je moet spiegelen'. Roos verwijst dit advies naar het rijk der fabelen. Terecht, want wij hebben al de natuurlijke neiging om te spiegelen en als wij het dan nadrukkelijk gaan doen voelt het voor onze gesprekspartners als onecht aan.

Een prachtige observatie is 'hoe dommer mensen zijn, des te meer ze zichzelf overschatten'. Wij zijn allemaal behept met enige mate van zelfoverschatting. Maar af en toe kom ik types in mijn trainingen tegen die van toeten nog blazen weten en wel met veel aplomb allerlei beweringen doen. Ik kan me er dood aan ergeren. Roos gaat verder met: 'Je kunt domme mensen niets verwijten, want ze kunnen niet weten dat ze dom zijn. Bij veel taken is het zo dat de talenten die je nodig hebt om de taak goed uit te voeren, dezelfde talenten zijn die je nodig hebt om te beoordelen of je er iets van terecht brengt.' Daar ontbreekt het dus aan. Het leert mij de les om wat meer geduld te hebben en me voortaan niet meer te ergeren. En mijzelf te relativeren. Misschien ben ik ook wel dom. Ik weet het gewoon niet.

Een andere prachtige column vond ik die over zelfkennis en navelstaren. Vonk: 'Van al dat denken over jezelf word je namelijk geen spat wijzer. Het leidt in elk geval niet tot meer zelfkennis.' Zou deze boodschap doordringen tot al die lieden die zo druk bezig zijn met zichzelf te ontdekken en op zoek zijn naar de zin van het leven? Ik betwijfel het. Vonk geeft een simpel advies: ga gewoon iets doen. Dat verzet de zinnen. Ben je minder met jezelf bezig. Is wel zo leuk voor je omgeving. En zo kan ik nog wel eventjes doorgaan.

'Ego's en andere ongemakken' is een prachtig boek. Het leest lekker vlot weg. Dat is wellicht ook de enige valkuil. Het leest zo lekker dat je er wellicht te snel doorheen gaat. Maar daarvoor is een simpele oplossing: gewoon opnieuw lezen. Het is bepaald geen corvee! De fijnzinnige humor spreekt me bijzonder aan. Vonk weet haar wetenschappelijke kennis op een perfecte manier te vertalen naar ideeën en concepten die voor iedereen begrijpelijk zijn. Je hoeft het ook niet van voor naar achteren te lezen. Bijzonder handig zijn de verwijzingen op elke pagina naar gerelateerde onderwerpen. Een beetje zoals op een website. Kortom: een aanrader!


Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden