Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
19 augustus 2013 | Hilde Veraart-Maas

Een conflict is soms onvermijdelijk, maar 'Relaxed omgaan met lastige types', een boek van Bert van Dijk over lastige types, is erop gericht om ze te voorkomen als het onnodig is. Iedereen wordt weleens lastig gevonden. Maar dat ligt niet perse aan de 'lastige' persoon. Vaak vind je zo iemand vooral zelf lastig. Je wordt boos op hen en vanuit die emotie beïnvloed je die relatie. Dat patroon kun je doorbreken door relaxed met lastige types om te gaan.

Van Dijk beschrijft treffend de verschillende lastige types:
De zeurpiet die van alles van je wil én ook nog op het verkeerde moment,
De onbetrouwbare die ja zegt en nee doet,
De stoorzender die je interrumpeert,
De allesbegrijper die 'precies weet wat je bedoelt' en vervolgens met het gesprek aan de haal gaat,
De grensoverschrijder die ver over jouw grenzen heengaat
De betweter, die precies weet hoe alles in elkaar steekt, en meestal ook een langprater is;
De langprater die niet te stoppen is,
De minachter die je een gekleineerd gevoel geeft,
De diva die zich boven alles en iedereen verheven lijkt te voelen.

Wie herkent ze niet? Van Dijk geeft voorbeelden van talloze alledaagse situaties en laat zo zien dat het probleem is terug te brengen tot jezelf. Je wordt er boos om, je veroordeelt de ander en ziet de werkelijke bedoeling niet meer. Daarmee maak je zelf deel uit van het communicatiepatroon.
Je kunt er alleen relaxed mee omgaan als je uit je emotie stapt en nadenkt of je woede terecht is. Wat zijn de intenties van die ander? Heb je zelf je verwachtingen duidelijk gemaakt of je grenzen helder gesteld? Dan ben je in staat om datgene wat je boos maakt duidelijk kenbaar te maken, maar niet meer geleid door emotie. Daardoor verandert je toonzetting en bereik je je doel.

Het communicatiemodel van Timothy Leary schemert door het hele boek heen. Dat is niet zo vreemd, want Van Dijk is expert in de Roos van Leary.
Een boekje van 34 pagina's, vol met alledaagse voorbeelden. Door de dialoogvorm leest het lekker weg. Leuk én nuttig. Vaak hebben vlot geschreven boekjes het risico dat je toch nog over de essentie heenleest, maar Van Dijk geeft een heldere samenvatting aan het eind.

De auteur biedt ook de mogelijkheid tot follow-up met een oefening waarin je jouw eigen manier van omgaan met lastige types beschrijft en per e-mail toestuurt. Je krijgt persoonlijk antwoord en desgewenst elke twee weken een beschrijving van een lastig typetje en hoe daarmee om te gaan. Met 34 pagina's kun je deze complexe materie niet diepgaand behandelen, maar door de herkenbaarheid stimuleert het de lezer wel om zich verder in deze interactiepatronen en in het eigen aandeel te verdiepen.

Voor wie last heeft van lastige typjes (en wie kent ze niet?) is 'Relaxed omgaan met lastige types' de moeite van het lezen waard.


Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden