Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
2 maart 2016 | Frank Munnecom

Mindfulness, ik schat dat iedere lezer daar weleens van heeft gehoord. En ik schat dat de helft van jullie zelfs al eens is gevraagd: is dat niet iets voor jou? Ik heb die vraag zelf in ieder geval al een paar keer voorbij horen komen.

Praktisch ingesteld, roept bij mij mindfulness op zijn beurt meteen de vraag op: wat kan ik ermee? En nog specifieker: wat kan ik er zakelijk mee? Zoals het aantal vraagtekens in mijn eerste zinnen van deze column laat zien, was het nu toch eens tijd om op zoek te gaan naar antwoorden. Wellicht vind ik ze in Mindfulness op het werk.

Fijn is dat het boek vrijwel meteen een omschrijving geeft van mindfulness: het is een toestand waarin je bewust aanwezig bent in het hier en nu. Daarmee zijn nog even geen vragen beantwoord, maar goed, met deze pocket van 128 pagina’s in een groot leesbaar lettertype kunnen de antwoorden niet lang meer op zich laten wachten. En dan een tegenslag; het boek veronderstelt een zekere kennis van mindfulness, zo lijkt het, aangezien snel het begrip Mindfulness+ geïntroduceerd wordt (het verschil van die extra + werd mij niet echt duidelijk). Ik lees door. Het boek is vlot geschreven en de inhoud klopt allemaal als een bus, maar het weet me in het eerste deel in ieder geval maar niet echt te pakken. Ik kom er wel achter dat mindfulness ook veel zaken in zich heeft die wij allemaal wel weten, open deuren zelfs, maar die vergeten worden toe te passen. Ik lees door.

Als ik het boekje wegleg na nog geen drie uren lezen, denk ik te weten dat mindfulness gaat om het bewust(er) met zaken omgaan, en wat dat betreft helpt Mindfulness op het werk wel. Herkenbare situaties op de werkvloer worden gekoppeld aan positiever denken. Nu maar hopen dat ik dat niet vergeet in de achtbaan van alledag.

22 april 2015 | Remy van Gelder

Steeds meer mensen hebben last van stress als gevolg van de uitdagingen die de werkvloer stelt. Mindfulness is een zeer effectieve methode om met stress om te gaan. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de literatuur op het gebied van mindfulness zo sterk groeit. Met ‘Mindfulness op het werk’ heeft Pieternel Dijkstra ervoor gezorgd dat we door de bomen het bos blijven zien. Het boek is compact, onderscheidend, relevant, compleet, en een must voor iedereen die meer wil weten over het toepassen van mindfulness op het werk.

Als mindfulnesstrainer krijg ik regelmatig deelnemers in mijn training die last hebben van de confronterende gevolgen van werkstress. Klachten als burn-out, slapeloosheid en depressie komen regelmatig voor. Ik sta steeds weer versteld van het effect van de 8-weekse mindfulnesstraining. Mensen vinden meer ontspanning en klachten nemen sterk af. Vanuit mijn achtergrond als bestuurskundige en bedrijfstrainer ben ik erg geïnteresseerd in de vraag hoe je mindfulness een plek kunt geven op de werkvloer. Op een bepaald moment is het immers goed haalbaar om innerlijke rust te vinden op je meditatiekussentje. Maar hoe doe je dat wanneer je te maken hebt met collega’s, veeleisende klanten, deadlines,…?

Ik kreeg een concrete vraag om een workshop voor een organisatie te ontwikkelen. Tijdens de ontwerpfase was ‘Mindfulness op het werk’ een zeer waardevolle bron van informatie. ‘Mindfulness op het werk’ geeft inzicht in de belangrijkste oorzaken van werkstress. Het laat zien dat organisaties in een hoog tempo veranderen en dat veel mensen veranderingen op de werkvloer zeer lastig vinden. Het gevoel geen grip te hebben op de situatie leidt tot weerstand en tot stress. ‘Mindfulness op het werk’ laat op een heel overtuigende manier zien hoe je op een mindful manier kunt omgaan met verandering. Het sleutelwoord hierbij is psychologische flexibiliteit: trouw blijven aan jezelf terwijl je de gebeurtenissen en ongewenste veranderingen in je leven veel beter hanteert. Het boek geeft vervolgens veel inzicht en praktische handvatten hoe je deze flexibiliteit kunt bereiken, waardoor je werk leuker en beter wordt. Met behulp van praktische oefeningen en tips laat Dijkstra je zien hoe je werkstress te lijf kunt gaan. Een van de oefeningen is dat je nagaat wat je belangrijkste waarden zijn en of het werk wat je doet hier nog mee in overeenstemming is. Ook staan er allerlei praktische mindfulness-oefeningen beschreven die je op je werk kunt doen.

‘Mindfulness op het werk’ is compact en je leest het in een ruk uit. Ondanks het geringe formaat kun je aan alles zien dat de inhoud wetenschappelijk en grondig onderbouwd is. Door de vlotte schrijfstijl en de pakkende illustraties, verveelt het lezen geen moment. Het staat vol met treffende inzichten die je anders laten kijken naar stress op het werk. Wat ik de grote kracht van ‘Mindfulness op het werk’ vind is dat het zich niet alleen richt op mindfulness, maar dat deze benadering wordt geplaatst tegen een decor van belangrijke inzichten uit de psychologie en de dynamische realiteit van de werkvloer. Hierdoor wordt het toepassinggebied van mindfulness duidelijker, relevanter en verder verbreed. Ik zal het boekje nog vaak gebruiken als naslagwerk.

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden