Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
Handboek WordPress 4
5 juli 2016 | Arjan Yspeert

In het voorwoord van Handboek Wordpress 4 van Dirkjan van Ittersum staat het al, een boek van 300 woorden kan niet alles omschrijven wat er bekend is over het bouwen van websites met WordPress.

Toch is Handboek Wordpress 4 voor zowel de beginnende als de gevorderde gebruiker zeer compleet. De informatie wordt op heldere wijze gepresenteerd, in begrijpelijke taal, en met een goed oog voor hoofd- en bijzaken. De auteur slaagt erin iets wat eigenlijk een leerboek is prettig leesbaar te maken.

Voor de niet-ingewijde; WordPress is wereldwijd één van de populairste manieren om websites te bouwen. Oftewel een content management system waar miljoenen websites mee gebouwd zijn en onderhouden worden. In dit tweede aspect betoont WordPress zich een krachtpatser, je hoeft zelf geen programmeur te zijn om een leuke website te bouwen en actueel te houden. Een tekst, een plaatje, een link hier en daar, het staat in een handomdraai op je website. Daarbij oogt het professioneel zonder dat het financieel in de papieren loopt.

Van Ittersum heeft het boek opgedeeld in drie thema’s: Installeren en instellen, het dagelijks gebruiken van WordPress, en je website voorzien van extra mogelijkheden door middel van plugins. Om het hele verhaal te vertellen heeft hij acht hoofdstukken nodig die elk op dezelfde wijze zijn ingericht: ‘Snel op weg’, dan de inhoud van het hoofdstuk en afsluitend ‘Vragen en oefeningen’. Dit laatste deel kun je gebruiken om de zelf opgedane kennis te testen en te trainen, maar doet me vermoeden dat het handboek ook prima functioneert als leer- en werkboek voor communicatiestudenten.

Op de uitleg door de auteur valt weinig af te dingen. Hij neemt uitgebreid de tijd voor de wat complexere zaken zoals de installatie, en suist vlot door bijzaken die de lezer snel genoeg onder de knie zal krijgen zoals de behandeling van afzonderlijke plugins. Prettig vind ik de royale bespreking van het dashboard, de eerste pagina die WordPress je toont als je inlogt in je website. Nieuwe gebruikers hebben nog wel eens moeite zich te oriënteren in de veelheid van mogelijkheden die daar getoond wordt.

De lezer wordt gevousvoyeerd in het boek. Dat maakt de toon van de tekst prettig beleefd. Gelukkig wisselt hij zakelijke woordgebruik af met korte kwinkslagen zoals; ‘Standaard is er een categorie met de naam Geen Categorie. Een naam van niks. Verander hem meteen.’

Doordat Handboek Wordpress 4 rijkelijk voorzien is van illustraties zal de beginnende WordPress gebruiker snel zijn weg kunnen vinden. Er is daarbij gekozen voor zwart witte plaatjes, die soms nogal klein kunnen zijn. Voor de oudere lezer is dat beduidend minder gemakkelijk te verteren dan grotere illustraties in kleur. Deze lezers zou ik aanraden daar goed op te letten bij de aanschaf van dit of een ander boek over WordPress.

Arjan Yspeert adviseert MKB bedrijven over hun marketing en communicatie. Hij is verbonden aan YA! Internetmarketing.


Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden