Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
6 september 2011 | Jacqueline Bouman

Als sollicitant wordt u overstelpt met allerlei goedbedoelde tips en adviezen, waardoor u het overzicht wel eens zoek raakt. Erik den Draak, die veel ervaring heeft als personeelsfunctionaris, geeft tips hoe u de kans op een uitnodiging voor het sollicitatiegesprek kunt vergroten. Zijn handige boekje 'Spring eruit met je sollicitatiebrief' helpt u als werkzoekende om 'door de bomen het bos' weer te vinden.

Wat neem je op in een goede sollicitatiebrief en curriculum vitae? Hoe bereidt u een sollicitatie voor? In deel 1 van 'Spring eruit met je sollicitatiebrief' gaat Erik den Draak hier stapsgewijs op in. Hij wijst de lezer daarbij op mogelijke valkuilen, geeft aan wat u vooral niet moet doen en noemt een aantal voorbeeldzinnen. Deze theorie kunt u rechtstreeks toepassen. Digitaal solliciteren komt steeds vaker voor dus daar wijdt de auteur een hoofdstuk aan en geeft ook hier handige voorbeelden en tips.

Voor werkzoekenden is het moeilijk gemotiveerd te blijven na telkens weer die afwijzing. In dit boekje geeft Erik den Draak een handreiking wat te doen na een afwijzing. Het lijkt een beetje op 'after sales'. Hierdoor kan de werkzoekende zijn brief en cv verbeteren. Bovendien geeft het de sollicitant moed en dat is waardevol in het proces van het zoeken naar werk. Door toepassing van deze technieken heb ik leuke gesprekken met personeelswervers gehad.

En dan de praktijk. In deel 2 van het boek bespreekt de schrijver een tiental voorbeelden van sollicitatiebrieven en geeft hij suggesties om de brief te verbeteren. Dat is vooral het leerzame deel van het boek. Samen met deel 1 kan de sollicitant voorbeelden vinden van een goede sollicitatiebrief en cv, aangepast aan de vacature en organisatie waarbij hij solliciteert. Dit maakt het boek geschikt voor vele categorieën, van schoolverlater tot hoog opgeleide.

Een minpuntje van het boek is dat Den Draak geen antwoord geeft op de situatie op de arbeidsmarkt van dit moment. In mijn vakgebied, de administratief/secretariële sector, is er een beperkt aantal vacatures en een overaanbod aan sollicitanten in mijn regio (Limburg). Kennelijk zijn de tips en adviezen toch zo talrijk voorhanden dat mijn brief er nog onvoldoende uitspringt. Na het lezen van dit boekje had ik mijn hoop gevestigd op een positieve reactie. Maar ondanks de toepassing van de aanbevelingen ben ik tot nu toe niet succesvol geweest. Wel hebben de gesprekken met de personeelswervers ertoe geleid dat mijn reactie in portefeuille wordt gehouden bij diverse organisaties. Daaruit put ik hoop om verder te gaan.

In het nawoord stelt Erik den Draak vast dat 'succesvol solliciteren een (bij)baan op zichzelf is'. Deze nuchtere constatering kan ik uit eigen ervaring onderschrijven. Het boekje beoogt niet meer dan een hulpmiddel te zijn bij een van de onderdelen van het solliciteren, de brief. Als u dat voor ogen houdt, is dit een boekje om regelmatig te raadplegen bij het schrijven van een sollicitatiebrief. U zult door de bomen het bos weer zien.

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden