Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
24 juni 2010 | Corella Slob

Voor een fusie heb je niet alleen een goede uitvoering nodig, maar ook een grondige voorbereiding. Theo van Iperen maakt in 'Fuseren is topsport' duidelijk dat deze titel niet uit de lucht is gegrepen. Een overzichtelijk boek maar een recente case mist om de theorie echt te kunnen toepassen.

Als HR-professional heb ik alweer langere tijd geleden een fusie meegemaakt. Door 'Fuseren is topsport' kreeg ik bevestiging dat er destijds behoorlijk wat stappen zijn overgeslagen. Niet heel vreemd omdat er nogal wat stappen zijn óm te doorlopen. En er zijn enorm veel zaken van belang om mee te nemen in het proces.

Mijn reden om het boek van Theo van Iperen nu te lezen is om meer kennis van zaken te krijgen over fusies en wat dit voor onder andere HR-afdelingen betekent. Dat laatste wordt niet op een presenteerblaadje aangeboden maar de auteur geeft meer dan genoeg tips om de acties vanuit een HR-afdeling goed te realiseren. Veel meer echter heeft 'Fuseren is topsport' me duidelijk gemaakt dat deze titel werkelijk klopt en wat fuseren betekent voor ondernemers, staf, directies en commissarissen. Je hebt echt een hele lange adem nodig, kennis van het proces, lef om zaken te benoemen, geduld en adequate begeleiders die op de juiste momenten confronteren, vragen stellen en helpen bijstellen.

Logisch ook dat het boek is opgedeeld in de voorbereiding- en implementatiefase waarbij beide delen even groot zijn. Ook de in- en externe communicatie komen helder en regelmatig aan bod. Van Iperen maakt het verhaal wat luchtiger door fragmenten uit praktijkcases op te nemen. Eveneens zijn er veel tabellen en figuren die grotendeels overzicht genereren. Toch irriteren deze ook enigszins door de hoeveelheid en doordat er voor de hand liggende voorbeeldbrieven zijn opgenomen, wat naar mijn gevoel botst met het verder hoge niveau van het boek.

Het boek is op basis van opgedane ervaringen prettig zakelijk en objectief van toon geschreven en slechts incidenteel maakt de schrijver zijn mening echt expliciet. In de nabeschouwing legt Van Iperen bijvoorbeeld uit waarom het aspect 'cultuur' niet tot een apart hoofdstuk is benoemd. Tevens ontkracht hij daarmee het veelgehoorde argument dat de fusie is mislukt wegens te grote cultuurverschillen.

Ik vond 'Fuseren is topsport' een pittig boek om te lezen zonder (recente) case. De taal en opzet zijn echter ontzettend helder en komen zeer volledig over. Het wachten is op een praktijksituatie om dit boek met meer inleving te kunnen gebruiken!


Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden