Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
19 juni 2007 | Marjan Grootveld

De hoofdredacteur van een krant kijkt niet meer op van een lezer die zijn abonnement opzegt vanwege de foto op de voorpagina. Beelden doen immers iets met mensen. Het aardige is dat ieder mens zijn eigen associaties heeft met een beeld. In het werken met 'visuals' - tweedimensionale beelden - benutten adviseurs, trainers en coaches dit om mensen in beweging te krijgen en ruimte te scheppen voor ontwikkeling en vernieuwing. Doordat visuals een beroep doen op het intuïtieve, creatieve en zintuiglijke van onze rechterhersenhelft, vullen ze talige werkvormen goed aan.

De vele praktijkvoorbeelden en citaten in het aantrekkelijke boekje 'Ruimte door beelden' van Judith Zadoks en Paulien den Bode illustreren hoe men via beelden goed contact kan leggen met wat er voor iemand echt toe doet. 'Visuals' brengen zo tempo en energie in het proces, waardoor het gesprek snel diepgang krijgt.

Dat dit kleur bekennen echter confronterend kan zijn voor deelnemers, is duidelijk. Als procesbegeleider houd je hier rekening mee, bijvoorbeeld door nadruk te leggen op luisteren en reacties op te schorten. Judith Zadoks en Paulien den Bode beschrijven hoe het accent per situatie kan verschillen tussen de innerlijk gerichte reflectiefase, het delen van verbeeldingen in interactie met anderen, en het bereiken van een concreet resultaat zoals een gezamenlijk actieplan in de productiefase.

Aan deze drie opeenvolgende fasen gaan nog twee fasen vooraf. Allereerst de 'echte' vraag waarvoor de adviseur of trainer is ingeschakeld, en vervolgens de vraag waarmee die de deelnemer(s) in beweging zet: 'Pak een visual die weergeeft hoe…' Aan de hand van deze fasen beschrijven de auteurs een basismethodiek, waarna een flink aantal werkvormen de revue passeert voor verschillende toepassingen. 'Visuals' kunnen namelijk een rol spelen op diverse niveaus, bijvoorbeeld op procesniveau als ijsbreker, op het niveau van het individu (reflecteren op de stijl van leiderschap), of van het team (betrokkenheid vergroten), of gericht op een taak zoals vernieuwing.

In ruim tachtig bladzijden over deze speelse werkvorm komen veel toepassingsmogelijkheden aan bod. Bovendien geeft het boekje praktische tips, bijvoorbeeld hoe je aan goede 'visuals' kunt komen. 'Ruimte door beelden' van Judith Zadoks en Paulien den Bode is heel inspirerend en plezierig vormgegeven. En aanrader


Judith Zadoks, Paulien den Bode
Ruimte door beelden

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden