Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
17 mei 2019 | Annemiek Sierhuis

Dieren kunnen mensen veel leren. In dit boek helpt auteur Waaijers de lezers om dat goed te zien en te benutten in zijn/haar werk. De foto's zijn van Hens van Soest. Het is een mooi & kleurrijk boek. Het boek heeft letterlijk en figuurlijk gewicht en is zeer uitnodigend door lay-out met veel kleur en een duidelijk overzicht.

Het boek kan zowel gewoon worden gelezen, en zeker ook door er bepaalde thema's en dieren uit te halen. De schrijfster en de fotografe hebben indrukwekkend (naslag)werk neergezet. Het boek nodigt uit tot nadenken en tot actie.
Ik heb het boek gelezen, zonder de bijbehorende kaartenset 'leren door dieren'.

Voor mij is het boek verrassend en vernieuwend door de mooie links die de auteur legt tussen dieren en menselijk gedrag: “wil je ontspannen zoals de kat, samenwerken als de mier, loslaten als de slang, spelen als de otter? Wil je creëren, je talenten gebruiken, in het nu leven? Wil je weten welke rollen er zijn in je team?” Dat wil toch iedereen, lijkt mij, en zo word je dit boek ingetrokken.

De structuur is overzichtelijk door kleuren en als eerste gebundeld op teamrollen zoals analytischen, veranderaars & verzorgenden. Aan elke teamrol zijn zes dieren gekoppeld. Deze dieren worden in weer gestructureerde hoofdstukken uitgewerkt. Elke teamrol heeft een kleur die duidelijk herkenbaar is in het boek.

Het boek start met een duidelijke inhoudsopgave en leeswijzer. De uitnodiging tot lezen ligt wagenwijd klaar!
Mijn eerste gedachte is dat dit boek helpt om eerst jezelf beter te begrijpen en meteen ook je collega's of contacten in je privéomgeving. Door dit boek word je goed geholpen en geattendeerd op de talenten en valkuilen van de verschillende dieren en teamrollen.
Daarbij is het voor mij wel essentieel om de kwaliteiten van het dier te begrijpen zoals de schrijfster dit heeft beschreven. Ik kan niet meteen een dier koppelen aan een collega of vriend en daarmee zijn eigenschappen direct scherper zien.

Elk deel van het boek met een teamrol begint met één pagina tekst over deze teamrol. Meteen daarna worden de bijbehorende dieren besproken.
Het boek leest heel makkelijk, luchtig en prettig. De lezer wordt niet lastig gevallen met lange of zware teksten.

Elk hoofdstuk van een dier begint met een foto van het dier. Onder de foto staat een korte term, zoals:
- geloven in het onmogelijke – pinguïn
- zien – buizerd
- blik verruimen – hagedis
- structuur brengen – kip.

Deze foto wordt gevolgd door een pagina met drie vragen, die direct worden beantwoord, namelijk:
- als ik contact maak met dit dier
- wat zijn de kwaliteiten van dit dier
- is er verder nog iets.

Met daar tussenin een kader met het antwoord op de vraag: wat kan een mens van dit dier leren.

De volgende pagina in elk hoofdstuk bevat een wijsheid, zoals:
-Ik creëer mijn wereld. Die is nooit hetzelfde als de wereld van een ander – ijsbeer.
- Ik ga zonder bijgedachten op mijn doel af – haai.
- Ik ben er gewoon en daar ben ik tevreden mee – mus.
- Als ik niet verder ga dan is er iets mis – ezel.

Ten slotte is de laatste van de vier pagina's per dier gevuld met oefeningen gekoppeld aan dit dier:
- een oefening om samen te doen
- een oefening om zelf te doen
- een fysieke oefening
- een oefening waarbij de dierenkaarten gebruikt zouden moeten worden.

Een hoofdstuk wordt afgesloten met de kwaliteit van het dier in een paar woorden omgeschreven, zoals:
- verkennen – kangoeroe
- samen maakt sterk – mier
- je eigen beste vriend zijn – ijsbeer
- de gezellige – parkiet
- doen waar je blij van wordt – varken.

Over vele inzichten en vergelijkingen verwonder ik mij in positieve zin. Het is erg leerzaam. Om sommige vergelijkingen moet ik een beetje lachen – ze zijn ook mooi gevonden.
Voor mij werkt het boek prettig en goed. Ik heb de verschillende rollen verkend en daarbij de meest aansprekende dieren verder bekeken met de bijbehorende oefeningen. Het is leerzaam en het heeft mij nieuwe inzichten gebracht.
Conclusie: een waardevol en compleet boek, waarbij de eigenschappen van dieren op een prachtige manier zijn gekoppeld aan mensen.


Dierenwijsheid
8 april 2019 | Jorien Dullemeijer

Dierenwijsheid van Agnes Waaijers is geen standaardboek over dieren in hun habitat. Nee, integendeel. Dit dierenboek is anders. Het leert jóu in vijf stappen de wijsheid van dieren te benutten.

Wij mensen denken vaak álles te weten, maar na dit boek weet ik… van dieren kunnen wij nog veel leren. Wist je dat, zélfs die irritante mug een bijzondere kwaliteit heeft? De mug is namelijk een échte doorbijter. Ondanks alle gevaren die hij moet ondergaan om aan zijn voedsel (jouw bloed) te komen, blijft hij het proberen. Hoe dapper is dat?

En wat kan jíj hiervan leren...bijt jij je ergens in vast wanneer je iets graag wilt of geef je snel op? Dat irritante zoemertje om je oren wanneer je net lekker in bed ligt, leert jou dus dat je moet kiezen voor jezelf en soms weerstand moet overwinnen om te kunnen leven. Wie had dat gedacht van een mug? Ik niet. Ik begin ze bijna te waarderen...bzzzzzzzzz

Dit boek geeft je een 60-tal dieren die onderverdeeld zijn in 10 verschillende type mensen. Elk dier wordt beschreven aan de hand van een bijzondere kwaliteit die dat dier speciaal maakt en de auteur geeft aan wat jij ervan kunt leren. Aan de hand van oefeningen die je in een groep óf alleen kunt uitvoeren leer je deze kwaliteiten toepassen in je eigen leven. De opdrachten geven verdieping en laten je bewust worden. Ook voor kinderen staan in het boek leuke doe-oefeningen; het is dus geschikt voor jong en oud.

Zonder veel inspanning krijg je inzicht in je eigen mogelijkheden. Zij laten je de wereld en jouw overtuigingen met andere ogen bekijken. Al lezende werd mij als het ware een spiegel voorgehouden en realiseerde ik dat ik helemaal oké ben als zelfstandige kat. Door dit boek ben ik daarnaast anders gaan kijken naar die dieren die ik elke dag voorbij zie lopen, vliegen, waggelen en kruipen.

De auteurs hebben de dieren heel goed geobserveerd waardoor je het dier beter gaat begrijpen. Ze komen als het ware heel dichtbij je staan. Ze zoomen zo specifiek in op een dier en vertellen mij dingen die ik nog niet wist.

Hoe weten ze dat nou allemaal? Ik vraag mij dan af of de auteurs voor hun onderzoek soms tussen de haaien hebben gezwommen of bij de wolven hebben gebivakkeerd, aangezien zij jarenlang intensief aan dit boek hebben gewerkt. Zijn ze al deze 60 beesten gaan opzoeken? Door de soms wazige en fletse foto’s trek ik dat toch in twijfel...de 4 exact gefotografeerde pinguïns zijn bijvoorbeeld op een achtergrond geplakt. Boeken verkopen zich via de cover en dat hebben de auteurs goed begrepen, want jammer genoeg is de enige pakkende foto de coverfoto. Eerlijk gezegd had ik bij elk dier liever een paginavullende foto gezien...natuurlijk wil ik van een mug geen olifant maken, maar tóch…

Als wandelcoach koos ik ervoor om juist dit boek te recenseren...wandelen in de natuur en tegelijkertijd op zoek naar het beest in jezelf… Ik merkte, dat de metaforen en beelden uit het boek het makkelijker maakte voor mijn cliënt om zijn persoonlijke verhaal te vertellen.

Bij nader inzien zou ik nu kiezen voor de kaartenset, omdat die een stuk praktischer is om in je tas mee te nemen.

Al met al is Dierenwijsheid een verfrissend en leuk coachboek. Spelenderwijs krijg je inzichten over dieren én over jezelf. Het is geen saaie theorie zoals andere coachboeken kunnen zijn. Van elk dier kun je iets leren, of je de kwaliteit nu al bezit óf dat je deze wellicht kunt toevoegen aan je repertoire.

Já, dit boek inspireerde en prikkelde mij, bracht discussies op gang en bleef in mijn hoofd hangen.

Jorien Dullemeijer is oplossingsgericht wandelcoach. Zij richt zich met name op studenten en young professionals die vastlopen in alle keuzes die zij moeten maken voor de toekomst én tegelijkertijd overal aan mee willen doen. Hierdoor loopt de spanning soms hoog op en verliezen zij de focus waar ze naartoe willen. Door met haar te wandelen ontdekken zij hun eigen kracht en vinden ze de regie over hun leven weer terug. Ze gaan letterlijk hun eigen pad bewandelen! Heel mooi! Dit doet zij spelenderwijs en maakt gebruik van de natuur om zich heen. Vaak is de natuur een prachtige metafoor en levert zij mooie antwoorden en inzichten op. Tegelijkertijd geeft het wandelen alleen al rust en ontspanning. Bovendien praat het makkelijk, zo naast elkaar. Meer informatie op www.coachier.nl


Agnes Waaijers, Hens van Soest
Dierenwijsheid

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden