Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
Grip - 'Ik pluk al direct de vruchten'
9 maart 2020 | Henk Jan Kamsteeg

Het voelt een beetje alsof ik de laatste Nederlander ben die Grip nog niet las. Maar wat ben ik blij dat ik alsnog achter in de rij aansloot. Niet veel vaker ervoer ik namelijk bij een ‘zelfhulpboek' dat toepassing van de aangeboden tips direct werkt. Een bijzonder productieve dag en rust in m'n hoofd als gevolg. Dank, Rick Pastoor!

Ik had Grip al zien liggen op het bureau van een oud-collega. ‘Ik ga het helemaal anders doen,' zei hij nog. Te druk met andere zaken vroeg ik niet door. Maar al gauw bleek wat dit ‘anders' was. Op gezette tijden zette hij zijn splinternieuwe koptelefoon (‘Met noise cancellation') op, merkte ik dat hij niet direct meer op mijn mails reageerde en werd hij wel erg lacherig over de agenda die standaard op mijn bureau lag.

Toen begreep ik hem niet. Na het lezen van ‘Grip' wel. Natuurlijk, beter te laat dan nooit, maar had ik dit boek van de oud-Blendle manager maar eerder gelezen. Het had mij letterlijk aardig wat slapeloze nachten gescheeld. Die momenten dat je wakker schrikt omdat je - en hoe dit werkt, weet ik niet - ineens realiseert dat je dit of dat nog moet doen. Om vervolgens niet meer in slaap te kunnen vallen.

Welk wondermiddel Pastoor dan aanbiedt? Laat me allereerst zeggen dat het eigenlijk te zot voor woorden is dat ik zijn tips überhaupt nodig had. Maar het bewijst dat ik - net als vele anderen - verslaafd ben aan dopamine, het geluksstofje dat in onze hersenen vrijkomt bij elke nieuwe notificatie op ons mobieltje.
Een nieuwe mail.
Een like.
Iemand die mijn LinkedIn-bericht deelt.

Iemand is met mij bezig.
Ik doe er toe.
Ik ben belangrijk.

Dat ik totaal ben afgeleid van het werk waar ik op dat moment mee bezig was, is even minder belangrijk. Sterker nog: ik heb niet eens in de gaten dat het mijn productiviteit drastisch vermindert en het zelfs extra energie vreet.

De oplossing die Pastoor in het eerste deel van zijn boek ‘Grip op je week' (de andere twee delen over grip krijgen op je jaar en grip op je leven zag ik als mooie bonus), biedt, is allereerst de baas te worden van je eigen (digitale!) agenda. Je agenda is heilig, zo leer ik. Alle taken die langer duren dan een half uur (inclusief reistijd naar afspraken, voorbereidings- en verwerkingstijd) moeten er in staan. Het goed bijhouden van al je werkzaamheden in je agenda helpt met te laten zien dat je volgeboekt bent. ‘Je kunt dan gemakkelijker ‘nee' zeggen. Tegelijk weet je wanneer je een klus wel kunt oppakken, omdat je ook ziet wanneer je daarvoor ruimte hebt.'

Na het belang van een goed bijgehouden agenda te hebben aangetoond, gaat Pastoor in op de tweede stap: een duidelijke takenlijst. Hier noteer je taken die minder tijd vergen dan een half uur en dus niet in je agenda hoeven. En voor de duidelijkheid: het gaat dan echt om alle taken die bij je opkomen! ‘Elke kleine of grote taak waar je hersenen je aan blijven herinneren is een zogeheten open loop.' En deze open loops laten je 's nachts wakker schrikken of zorgen ervoor dat je het angstzweet uitbreekt omdat je je uit het niets afvraagt of je dit al wel of niet hebt opgepakt. Deze zogenoemde ‘stalker mode' moet worden aangepakt. Dit door al je taken te noteren in een handige app, waardoor je ervan verzekerd bent dat je het niet zult vergeten. Zodra je agenda gaten vertoont (die je bewust moet creëren), pak je de taken uit de takenlijst op.

De derde stap (na je agenda en je takenlijst) is het aanpakken van je e-mails. Ook hierin is Pastoor duidelijk: reserveer in je agenda een aantal momenten per dag om je mails te checken en op te pakken. Bijvoorbeeld een half uur in het begin van de ochtend, een half uur rond lunchtijd en een half uur aan het eind van de dag. En dan misschien wel de belangrijkste boodschap: los van deze in je agenda gereserveerde momenten (!) sluit je je e-mailprogramma op je computer en op je mobiel!

Natuurlijk ga ik met het aanhalen van deze tips te kort door de bocht en valt er nog veel meer te zeggen over wat Pastoor aanreikt. En dan heb ik het nog niet eens over de misschien wel belangrijkere andere delen in Grip. En al is wat hij schrijft echt niet allemaal allemaal nieuw en hogere wiskunde, who cares?!, het is vlot gebracht en direct toepasbaar. Zoals gezegd: ik pluk al direct de vruchten door zijn tips toe te passen. En de mensen om mij heen daardoor denk ik ook...


Grip - 'Een van de betere boeken in dit genre'
25 februari 2020 | Nienke van der Boom

Wanneer je merkt dat je hoofd te vol zit én wanneer je de ambitie hebt om meer uit je werk en uit je leven te halen, dan kan het lezen van het boek Grip van Rick Pastoor je een grote stap dichterbij brengen.

Grip van Rick Pastoor draait om persoonlijke effectiviteit in alle vormen. Het beheren van je agenda, waardoor je je brein kunt ontlasten, bewuste keuzes maken om bepaalde dingen wel of niet op te pakken, bewustwording van je mechanismen, je ideeën, je kracht en tenslotte het nadenken over de toekomst.

De schrijver Rick Pastoor heeft een fijne schrijfstijl; vlot, praktisch, helder en overzichtelijk. Je voelt de passie die de schrijver heeft voor de materie. Rick Pastoor vertelt, aan de hand van voorbeelden, wat voor hem werkt, waar hij in gelooft en hij daagt uit om zelf te onderzoeken wat voor jou het beste werkt. Hij geeft houvast en structuren om die weg te vinden.

Het boek bestaat uit 3 delen. Elk deel wordt afgesloten met een puntsgewijs overzicht van wat er in het hoofdstuk besproken is. 

In het eerste deel van Grip legt Pastoor de focus op de organisatie van je week. Het maken van planningen, het afwegen van welke taken urgent en/of belangrijk zijn. Met behulp van agenda en takenlijst zorg je ervoor dat je hoofd leeg wordt en dat je ruimte hebt om je op het werk te richten dat op dat moment je aandacht verdient.

In het tweede deel van het boek krijg je handvatten om grip op je jaar te krijgen. De eerste stap in dit hoofdstuk gaat over bewustwording van je missie en je passie. Van daaruit ga je nadenken over welke doelen je wilt bereiken in je werk en in je leven. Deze doelen ga je omzetten in plannen. Rick Pastoor gebruikt zelf een accountability partner (een maatje waarmee je regelmatig contact hebt en waarbij je wederzijds verantwoordelijkheid aflegt) om te zorgen dat dat hij de grip op zijn doelen en planning niet verliest.

In het derde en laatste deel van ‘Grip', krijg je handvatten om strategisch te leren denken, beter te leren luisteren naar jezelf, naar de vraag vanuit de werkvloer, naar de expert die meer weet. Ten slotte geeft PAstoor aandacht aan strategisch denken en oplossingen vinden, zonder in de valkuilen van je eigen denkfouten te stappen.

Wil je niet dat je leven aan je voorbij vliegt, maar bewust keuzes maken, wil je een leger hoofd om meer gedaan te krijgen dan is Grip een goed geschreven boek vol tips en informatie die je inzicht vergroten. Een van de betere in dit genre.

Nienke van der Boom is loopbaancoach bij De Digitale Loopbaancoach en de BHP groep.


GRIP - 'Een hele dikke aanrader'
16 oktober 2019 | Marthe van der Molen

Tijdens je studie leer je ontzettend veel, vooral heel veel wetenschappelijke theorieën en tegenwoordig leer je ook wel het één en ander over samenwerken in projectgroepen.

De échte vaardigheden die je nodig hebt in het werkende leven, om impact te kunnen maken in je baan, missen mijns inziens nog wel in het Nederlandse onderwijs. Aangezien ik momenteel een ontwikkelprogramma voor Young Professionals aan het ontwerpen ben voor een klant, leek het mij hoog tijd om GRIP te lezen. Ik had het al meerdere keren getipt gekregen, en wat een boek is het!

De eerste pagina's beginnen redelijk down to earth en geven mij het gevoel: ‘I got this'. Heel veel dingen doe ik eigenlijk al in mijn dagelijks werk. Wat kan Rick Pastoor mij voor nieuws vertellen? Maar al gauw val ik van de ene in de andere verbazing. Van een normaal boek over het goed plannen van je dag, is dit boek heel snel gestegen naar next level. Het boek gaat eigenlijk over het hebben van aandacht. Aandacht voor dit moment en hoe jij dit moment het beste kunt gebruiken om op je best te zijn.' Volg je het nog?

Als ik maar een paar dingen uit het boek mocht uitlichten zouden het de volgende zijn:

- De waarde van een opgeruimd hoofd en het creëren van megafocus. Wanneer je weet wat je doelen zijn, kun je door je opgeruimde hoofd en focus, sneller naar je doelen bewegen. Hier geeft Pastoor hele goede tips voor. Zo heeft hij het over het ‘upgraden van taken' op een manier dat je er meteen mee aan de slag kunt en noemt hij emails net jeuk: ‘hoe meer je er aan krabt, hoe erger het wordt'. Ook geeft hij de tip om jezelf beter te leren kennen en te weten wanneer je op je productiefst bent op een dag.

- Het boek geeft een overzicht van een aantal motivatoren die Pastoor bij Blendle gebruikt om productief te zijn. Ik ga ze niet allemaal toelichten, maar ze zijn wel een must read om jezelf te motiveren en te weten welke motivatoren jou op welk moment het beste vooruit gaan helpen.

- Pastoor benadrukt in dit boek de kracht van reflectie. Door het doen van wekelijkse reviews bekijk je hoe je week was, hoe je hebt gewerkt en hoe je richting je doelen bent bewogen. Vervolgens kijk je hoe je dit de volgende week beter kan doen. Ook pleit Pastoor voor het hebben van een sparringspartner om te reflecteren, bijvoorbeeld eens per kwartaal. Daarnaast kun je al je reviews digitaal uitgewerkt bewaren, zodat je ieder jaar ook nog eens door je gedachten kunt dwalen. Persoonlijk gaat mij dit iets te ver.

- Het belang van het hebben van een purpose. Je kunt pas effectief werken als je weet waar je voor op aard bent. Dan passen al die kleine acties in the bigger scheme of things. Hierbij kun je redeneren vanuit de vraag: Wat kan ik de wereld bieden?

- Het hebben van de ambitie om jezelf continu te verbeteren. Het hebben van buitengewone zelfkennis, het weten waar je in te kort schiet en te kijken of je deze eigenschap door middel van kleine gewoontes iets beter kunt maken. Pastoor geeft hier inspirerende voorbeelden van.

Tijdens het lezen van het boek kon ik eigenlijk al niet wachten om meer structuur in mijn manier van werken te gaan brengen. Het boek zet dus op een hele concrete manier aan tot actie. Deel één vond ik al erg goed, deel twee was nog beter. Bij deel drie kreeg ik even een leesdip, maar dit trekt Pastoor snel recht door tactieken te benoemen die je perspectief kunnen verruimen en waarom je altijd meerdere oplossingen voor een probleem moet bedenken.

Ik besef me dat een korte boekrecensie dit boek eigenlijk altijd tekort zal doen, en ik zo mijn recensie teruglezend niet echt de kern heb kunnen vatten. Misschien is dat mijn enige commentaar, het boek biedt zoveel waardevolle inzichten dat het er te veel zijn om te verwerken. Al met al een hele dikke aanrader om een leven van betekenis te leiden. In dit moment, maar ook zodat je zeker weet dat je richting de toekomst de goede dingen aan het doen bent. Ik zal Grip binnenkort zeker weer openslaan.

Marthe van der Molen is organisatie-adviseur bij Meauve Veerkrachtig Veranderen. Ze helpt organisaties veerkrachtiger en succesvoller te worden door teams en leiders te versterken. Hierbij maakt ze gebruik van veranderkunde, positieve psychologie en werkgeluk.


GRIP - 'De kracht zit hem in de totaalaanpak'
17 mei 2019 | Brigitte Koehler

Niet eerder las ik zo’n goed en praktisch boek. Dus wil jij leren hoe je slimmer kunt werken, groter kunt denken en al je plannen verwezenlijken dan is GRIP, het geheim van slim werken van Rick Pastoor het boek voor jou!

Vanaf de allereerste bladzijde ben ik gegrepen door GRIP van Rick Pastoor. In dit boek deelt hij namelijk zijn werkmethode, maar vooral ook zijn zoektocht om tot deze methode te komen. Voor mij is GRIP nu al het boek van het jaar. Want niet eerder las ik een boek waarin productiviteit en lifehacking zo helder samenkomen. Ik heb het met heel veel plezier gelezen, al herlezen en aan anderen aangeraden.

‘GRIP’ is namelijk super concreet en heel praktisch. Je kunt al lezende de tips toepassen en daar meteen mee aan de slag. Maar vergis je niet. GRIP is niet alleen een boek met slimme tips. De kracht van GRIP zit hem in de totaalaanpak. Aanleiding voor Pastoor is de constatering dat we nooit echt hebben leren werken. Er wordt gewoon verwacht dat je dat kunt. Ken je dat gevoel dat je op je werk de hele dag brandjes aan het blussen bent en het gevoel hebt dat je alleen maar ad-hoc bezig bent? Je probeert steeds aan iets te werken, maar wordt continue afgeleid door nieuwe informatie. Als je dit herkent dan is de kans groot dat je reactief handelt en je laat leiden door de waan van de dag. Dan ben je druk bezig, sterker nog, je bent continue druk bezig. Maar vooral met datgene wat jouw omgeving op dat moment van je vraagt. Daardoor bepalen anderen hoe jouw werkdag verloopt in plaats van dat jij dat zelf doet. Rick Pastoor zet je weer achter het stuur geeft je daarmee grip en regie over je eigen werk. En dat begint met je agenda. Die is heilig. Als daar al je afspraken én werkzaamheden in zet voor de werkweek en je kunt ervan op aan dat wat erin staat klopt, dan kun je er blind op vertrouwen. En dat geeft rust. En grip. Het boek is in drie delen onderverdeeld:

1 Grip op je week;

2 Grip op je jaar;

3 Grip op je leven.

Hoe je jouw agenda op korte termijn in zo’n krachtige tool verandert, legt Rick Pastoor stap voor stap uit in het eerste deel, Grip op je week. Zo maakt hij onder meer gebruik van de volgende 3 vragen:

1 Heeft deze activiteit je prioriteit?

2 Klopt de balans tussen wat belangrijk en urgent is?

3 Heb je voldoende focus aangebracht?

Omdat we vaak overschatten hoeveel werk we in een week kunnen verzetten, ga je al schrappend nogmaals je activiteitenlijst langs. Als je Getting Things Done kent van David Allen zal veel je wellicht bekend voorkomen, maar het gaat erom dat je handelt naar hetgeen waarvan je weet dat het je helpt. Pastoor legt zijn werkwijze stap voor stap, heel laagdrempelig uit, toegespitst op de praktijk. Grip op je week bestaat uit drie pijlers:

1 Je agenda, begin met wat er in je agenda staat;

2 Je takenlijst, als er niks in je agenda staat, doe je taken die daar op staan

3 Je e-mail, verwerk je e-mail als je geen taken meer hebt openstaan.

Hoe je een takenlijst maakt die je ook echt afwerkt legt Pastoor natuurlijk ook goed uit. Dit doet hij in zes stappen:

1 Kies je ideale systeem;

2 Zet al je taken in één lijst;

3 Transformeer taken naar acties;

4 Bundel acties tot projecten;

5 Hang labels aan acties (energie, locatie, personen);

6 Definieer werkgebieden.

En zorg voor onderhoud. Reserveer elke week een halfuur in je agenda om je agenda te ordenen en je takenlijst op te schonen. Het is het vangnet onder je werk en zorgt dat je grip houdt.

In deel twee, Grip op je jaar, staat het waarom centraal. Pastoors eerste vraag is dan ook:

‘Waar kom jij je bed voor uit?’ Ontdek wat je beweegt door antwoord te geven op deze 3 vragen:

1 Wat vind ik leuk? (passie)

2 Wat kan ik goed? (vaardigheid)

3 Wat vind ik belangrijk? (missie)

Zo leer je doelen stellen die je aan twee vragen toetst:

1 Word ik er enthousiast van?

2 Weet ik precies wanneer ik mijn doel bereikt heb?

Daarbij kijk je niet verder dan drie maanden vooruit. Projecten die meer tijd beslaan, kun je beter opsplitsen. Formuleer tussendoelen die concreet zijn en zorg ervoor dat je precies weet wanneer je ze bereikt hebt. Ook dit kun je onderhouden, en wel door middel van een jaarreview. Dit terugkijken doe je door je agenda door te nemen en twee lijsten te maken:

Eentje met positieve activiteiten en eentje met de werkzaamheden waar je alles behalve energie van kreeg. Ook introduceert Pastoor in dit deel de accountability partner. Iemand die je aanmoedigt en scherp houdt. Om van te leren.

In het derde en laatste deel Grip op je leven. Staat jezelf verbeteren centraal. Je zelfbeeld beïnvloedt je gedrag en reacties, wat je zelfbeeld vervolgens weer bevestigt. Als je ervan overtuigd bent dat je niet creatief bent, dan gedraag je je daarnaar, wat natuurlijk invloed heeft op hoe jouw omgeving je ziet en behandelt. Pastoor beschrijft hoe hij zelf stappen heeft genomen, die onder andere hebben geresulteerd in dit boek. Persoonlijke overwinningen komen voort uit een lange lijst van kleine acties. Een mooie samenvatting van dit boek!

Als je bekend bent met de boeken Getting Things Done van David Allen en De zeven eigenschappen van effectief leiderschap van Stephen Covey dan zullen veel dingen die in dit boek aan de orde komen je bekend voorkomen. Het bijzondere is echter dat Pastoor de essentie uit alles haalt, dat combineert met de praktijk, eigen inzichten toevoegt tot een logisch en heel leesbaar geheel. En je hoeft het niet alleen te doen. Als bonus bouwde Pastoor een app die je, per e-mail, bij de hand neemt en stap voor stap helpt om de ideeën uit GRIP toe te passen. Daarnaast kwam ik zelf nog een fijne podcast tegen, geheel geweid aan GRIP. De ‘Hoe krijg je het voor elkaar’ podcast. Ik ben nog lang niet klaar met GRIP!

Brigitte Koehler is gespecialiseerd in arbeidsmarktbeleid en loopbaanadvies.


GRIP - 'Rechtop in je stoel'
15 mei 2019 | Marjan Maandag

Soms lees je zo'n zinnetje waarvan je direct overeind schiet in je stoel: "Je werkt hard, maar of je daadwerkelijk vooruitkomt is de vraag."

Het is de essentiële zere plek waar Blendle-man Rick Pastoor in GRIP de vinger op legt. En waar hij een zéér reële en bruikbare remedie voor biedt.

Toegegeven, ook ik dacht eerst te maken te hebben met het zoveelste ‘zelfhulpboek’, of hoe moet je ze omschrijven: al die uitgaven op het vlak van de zogeheten persoonlijke effectiviteit. Maar dit boek gaat verder. Ze komen allemaal langs, dat wel: Steven Covey, Brian Tracy, Cal Newport, David Allen... Want Pastoor is schatplichtig aan deze grootheden (hij herleest zelfs elk jaar Getting things done, bij wijze van wake-up call). Op originele wijze heeft hij met deze bekende ingrediënten een totaal nieuwe taart gebakken, op basis van een geheel eigen recept. Een taart die niet alleen smakelijk is, maar die je ook nog eens verrassend goed bekomt.

Want het is haalbaar wat Pastoor suggereert. Te beginnen met je werkweek. ‘Je agenda is heilig’, is zijn credo. Het aantal uren dat een mens per dag, per week tot zijn beschikking heeft, is eindig. Door strategisch te werk te gaan en álles in je agenda te zetten, niet alleen je afspraken (én voorbereidingstijd én eventuele reistijd), maar ook je belangrijkste taken, benut je die uren maximaal. Als je tijd inplant voor werkzaamheden die werkelijk tellen, kom je daar tenminste echt aan toe. Zo gaat je werkdag niet op aan bijzaken: dingen die uiteraard óók moeten gebeuren, maar die nu alleen ingeplande aandacht krijgen. Noteer alles in je takenlijst en maak daardoor je hoofd leeg, zegt Pastoor: ‘open loops’ zijn dan verleden tijd.

Deel 1, Grip op je week, is het dikste deel in Pastoors boek. Maar de volgende twee delen maakten op mij misschien nog wel meer indruk. Grip op je jaar (deel 2) en Grip op je leven (deel 3): het klinkt bijna overdreven. Bijna, want welbeschouwd is het een verdraaid goed idee om regelmatig tijd in te ruimen voor gedachten over de richting, de doelen of zelfs superdoelen in je werk en in je leven. Formuleer die doelen om te beginnen eens voor een kwartaal. Verdeel ze vervolgens in kleine stapjes en zie: er blijkt ineens heel veel mogelijk.

De rode draad in Pastoors werk- en denkwijze vormt het begrip reflectie. Elke week, elke maand, elk jaar last hij vaste ‘review’-momenten in om terug te kijken en vooruit te blikken. Evalueren en weer nieuwe plannen maken: het is een voortdurend – en heel aantrekkelijk – proces.

GRIP is absoluut het proberen waard.


Grip - 'Motiveert om aan de slag te gaan'
8 mei 2019 | Hanneke Tinor-Centi

Heb jij ook moeite je staande te houden in deze tijd waarin er van je wordt verwacht dat je voortdurend bereikbaar bent? Hoe bereik je het overzicht met die uitpuilende mailbox, overvolle agenda en eindeloze takenlijst? En zorg je ervoor dat je toekomt aan al die plannen die qua uitvoering op zich laten wachten?

Sommige mensen lijken altijd grip op de zaak te hebben. Een van hen is Blendle-man Rick Pastoor. In zijn boek deelt hij zijn werkmethode GRIP, die hij door de jaren heen ontwikkelde. Zijn no-nonsense aanpak leert je hoe je rust, ruimte en richting in je werkweek krijgt. Maar ook hoe je jezelf kunt uitdagen, al heb je het druk. Het resultaat? Je gaat niet alleen efficiënter aan de slag, maar vooral effectiever. En zodra je grip hebt, ontstaat er ruimte voor grotere plannen en levensdromen. Pastoor laat je zien hoe je dat, met behulp van zijn methode, kunt realiseren via enkele eenvoudige en concrete stappen.

Er zijn natuurlijk al massa’s boeken verschenen waarvan de auteur pretendeert dé ideale werkmethode te hebben ontwikkeld. Pastoor las diverse van deze boeken en deed er zijn voordeel mee. De conclusie die hij er met name uit trok was dat het concreter en eenvoudiger ‘moest’. Bovendien boden deze boeken – in elk geval voor hemzelf – niet de oplossing voor de ‘weglekkende werkweek’. Zijn eigen methode begint dan ook met een oplossing voor juist dát fenomeen. Volgens de auteur is je agenda jouw navigatiesysteem en mag er vooral niet te licht over gedacht worden. Het is als het ware een contract met jezelf.

Pastoor presenteert zijn methode op een uiterst toegankelijke – en daardoor simpel toepasbare – wijze. Geen oeverloze beschrijvingen van de theorie, maar direct aan de slag waarbij hij de details niet schuwt en je bovendien wijst op het belang je bezig te houden met die boeiende projecten die je, simpelweg door gebrek aan tijd, nu laat liggen.

Natuurlijk behandelt Pastoor niet uitsluitend hoe om te gaan met de indeling van jouw beschikbare tijd, maar hij geeft ook adviezen hoe je erachter komt wat je wilt met je werk; wat jij belangrijk vindt. Ten slotte geeft hij talloze adviezen over hoe jij de controle over je werkdagen niet verliest en je tegelijkertijd ruimte creëert voor je eigen ontwikkeling.

Kortom, Grip is een verrukkelijk boek voor hen die ervaren dat het niet allemaal draait om hard werken alleen. Een praktisch boek dat uitdaagt en motiveert om aan de slag te gaan met alles wat Pastoor in zijn boek aanreikt!

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, tekstschrijver, boekrecensent en boekmarketeer.


GRIP - 'Harder werken is niet de oplossing'
7 maart 2019 | Ineke Smits

GRIP belooft een werkmethode waardoor je efficiënter gaat werken. Een methode die je leert je agenda, takenlijst en e-mail slimmer in te zetten, zodat je meer regie krijgt over jouw tijd en het gevoel van het altijd maar druk hebben verleden tijd wordt. Harder werken is niet de oplossing, slimmer werken wel.

Structuur, planning en efficiënt werken zijn onlosmakelijk verbonden met mijn werk. Ik probeer mijn tijd zo efficiënt mogelijk te gebruiken, zodat mijn opdrachtgevers, zakelijk partners en ikzelf daar zoveel mogelijk voordeel uit halen. Eén vereiste hiervoor is in ieder geval een goede planning. Ik werk al jaren met handige tools die het werk overzichtelijk maken en een strakke agendaplanning. Toch biedt dit boek mij inzichten die zeker van pas gaan komen.

GRIP op je werkweek

Rick Pastoor beschrijft in zijn boek een manier van werken waarbij je je in eerste instantie focust op het krijgen van meer grip op je werkweek, m.n. op de uitvoering. Overzicht in je agenda en takenlijst en het goed beheren van je e-mail geeft niet alleen houvast, maar levert direct minder stress op. Vergelijk het met boodschappen doen zonder boodschappenlijstje, geeft Rick Pastoor aan. Het levert onnodige boodschappen op, je geeft te veel uit en vergeet ongetwijfeld ook nog wat. Inderdaad, een agenda is net zo van belang om niets te vergeten en geen tijd te verspillen. Een tip is daarom bijvoorbeeld niet alleen je afspraken erin op te nemen, maar ook een omschrijving en tijdsindicatie van de werkzaamheden die je plant in je werkdag.

GRIP op je jaar

In het tweede deel gaat de auteur meer in op het krijgen van grip op je jaar. Hij adviseert je een persoonlijk jaarplan te maken, zodat je meer van je (realistische) doelen behaalt. Hoe ga je die doelen, die te maken hebben met jouw passie, jouw missie en dat waar je goed in bent, behalen? Het is niet alleen belangrijk vooruit te kijken, maar ook om terug te blikken. Wat waren hoogte- en dieptepunten? Wat ga je anders doen? De auteur bespreekt dit met een accountability partner, een soort buddy, waardoor je geconfronteerd wordt met dat wat je je voorneemt of dat wat je juist hebt nagelaten.

GRIP op je leven

Het derde en laatste deel van het boek gaat meer de diepte in. Het gaat over hoe jij jezelf ontwikkelt en hoe je een betere versie van jezelf kunt worden. Door vaker en beter te luisteren, goed te reflecteren en te zorgen voor (persoonlijke) groei. Door naar je eigen gedrag te kijken en meer strategisch te leren denken, zodat je in staat bent betere oplossingen voor vraagstukken te bedenken. Een hoofdstuk dat je aan het denken zal zetten.

Een eye-opener voor mij was, na het lezen van dit boek, dat we vaak wel zorgzaam zijn als het onze uitgaven betreft, maar dat we datzelfde eigenlijk niet doen met onze (kostbare) tijd. En tijd is iets dat je ook maar één keer kunt ‘uitgeven’. Wees er dus zuinig op! Handig extraatje is dat je bij het boek (indien gewenst) tevens een e-mail reeks ontvangt waardoor het eenvoudiger is aan de slag te gaan met de onderdelen uit GRIP van Rick Pastoor.

Ineke Smits, virtueel assistente en zelfstandig ondernemer onder de naam ToeDoe, gespecialiseerd in flexibele ondersteuning van ZZP en MKB.


GRIP - 'Doe er je voordeel mee!'
18 februari 2019 | Sonja van Vuren

Waarom zou je ‘GRIP - Het geheim van slim werken’ van Blendle binnenbaas Rick Pastoor lezen als je al goed kunt plannen en organiseren? Omdat je nooit uitgeleerd bent en het altijd beter kan!

Dat past ook goed bij wat de auteur in de inleiding zegt: ‘Eén opmerking zul je in dit boek niet tegenkomen: Zou je het niet eens wat rustiger aan doen?’ Het gaat om méér uit dezelfde werktijd halen.

GRIP op je week

Al meteen vanaf het begin is de auteur super concreet en praktisch. Dat begin gaat over je agenda. Die is heilig. Als daar al je afspraken én werkzaamheden in staan voor de werkweek en je kunt ervan op aan dat wat erin staat klopt, dan kun je er blind op vertrouwen.

Ook ik gebruik m’n agenda op die tweevoudige manier. Omdat ik dat al heel lang doe, kan ik inmiddels heel goed inschatten hoeveel tijd waarmee gemoeid is. Wat natuurlijk precies de bedoeling is. Een reële planning zorgt voor overzicht en rust.

Hoe je jouw agenda op korte termijn in zo’n krachtige tool verandert en hoe je een stress reducerende takenlijst creëert die je ook daadwerkelijk afwerkt, doet Rick Pastoor stapsgewijs en laagdrempelig uit de doeken, zonder te verzanden in (te) veel theorie.

Hij drukt je met klem op het hart vanaf nu nooit meer iets in je hoofd te bewaren. Iets waar ik me met klem bij aansluit. Het maakt onrustig als er steeds ‘oh ja, dat moet ik ook nog doen’ gedachten door je hoofd spoken.

GRIP op je jaar

Ging het in het eerste deel over het hoe, in het tweede deel staan het wat en waarom centraal. Rick Pastoors eerste vraag is dan ook: ‘Waar kom jij je bed voor uit?’ Ontdek wat je beweegt door antwoord te geven op deze 3 vragen:

1. Wat vind ik leuk? (passie)

2. Wat kan ik goed? (vaardigheid)

3. Wat vind ik belangrijk? (missie)

Mocht je het lastig vinden om deze vragen te beantwoorden, de auteur helpt je concreet op weg, waarbij hij benadrukt dat actie ondernemen de beste manier is om erachter te komen of wat je in je hoofd hebt ook daadwerkelijk is wat je wilt. Het is alweer zo’n moment dat ik instemmend zit te knikken, omdat dat ook mijn ervaring is.

Op het lezen over hoe Rick Pastoor het maken en succesvol uitvoeren van een jaarplan aanvliegt, had ik me verheugd. Veel zzp’ers gunnen zichzelf niet de tijd om een jaarplan te maken en eens goed terug te kijken op het afgelopen jaar, terwijl daar zoveel ontwikkelingswinst uit te halen is. Van het lezen van zijn aanpak word ik serieus blij, dus die jaarreview is ingepland!

GRIP op je leven

Hoe maak je jezelf beter? Waarom is het goed vaker je mond te houden? Wat is strategisch denken? Hoe denk je groter? Dit zijn de zaken die allemaal aan de orde komen in het derde deel van GRIP.

Rick Pastoor geeft je tips over hoe je jouw verhaal over jezelf kunt aanpassen door je gedrag te veranderen, hoe je beter luistert en hoe je strategisch(er) kunt denken.

Hij heeft een heel stel vragen voor je om je te helpen bij het blootleggen van je eigen denkfouten, een checklist voor het ontmaskeren van zelfmisleiding en tips voor hoe je kritischer naar je eigen ideeën kijkt. Typisch zo’n boekonderdeel om er regelmatig even bij te pakken.

Praktische en praktijkgerichte stap voor stap aanpak

Als je bekend bent met Getting Things Done van David Allen, Deep Work van Cal Newport en het werk van Stephen Covey, dan zullen veel dingen die in dit boek aan de orde komen je bekend voorkomen.

Het bijzondere is dat de auteur de essentie uit alles wat hij van deze mensen geleerd heeft haalt, dat combineert met de weerbarstige praktijk en eigen inzichten, en dat samensmeedt tot een logisch geheel dat lekker wegleest. Wat een (heel toepasselijk) grootse prestatie!

Voor een glasheldere, praktijkgerichte, stap voor stap aanpak om binnen no-time meer GRIP op je werk te krijgen én te houden, kun je vanaf nu bij Rick Pastoor terecht. Doe er je voordeel mee!

Sonja van Vuren is online marketeer en tekstschrijver en helpt MKB'ers en ZZP'ers om meer uit hun bedrijfswebsite te halen.


Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden