Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
Voor echte leiders
18 mei 2009 | Pierre de Winter

Enigszins gewaagd is het wel: een boek schrijven onder de titel Echt leiderschap. Zo van: u heeft de afgelopen jaren van enkele van de meest gerenommeerde auteurs op deze aardbol kunnen lezen over dienend, charismatisch, authentiek, level 5, coachend en situationeel leiderschap, maar wij gaan u nu eens vertellen wat leiderschap echt is…

Zo hadden de auteurs het niet bedoeld, blijkt al meteen op de eerste pagina van de eerste bijdrage aan deze bundel, geschreven door Marcel Wanrooy. ‘We beseffen dat hét antwoord, (…), niet te geven is. In dit boek geven we onze visie, bieden we onze inzichten, maar het beantwoorden van de vraag "Wat is echt leiderschap" is uiteindelijk een zoekproces dat niet ophoudt met het verschijnen van deze uitgave.’ Met andere woorden: ook de consultants van GITP (het merendeel van de auteurs) zijn er nog niet uit. En dat is maar goed ook.

Wat ze met dit boek wél beogen, is een leidraad bieden voor mensen in leidinggevende posities die op zoek zijn naar hoe ze hun eigen leiderschap willen vormgeven.

Of ze daarin geslaagd zijn? Deels. Anders dan de titel van het boek suggereert, is hier geen sprake van een integraal model dat de lezer wordt voorgehouden. Verschillende auteurs hebben verschillende hoofdstukken geschreven met ieder zijn eigen invalshoek. Zo lezen we over charisma, emoties, de relatie tussen kracht en kwetsbaarheid, Rijnlands leiderschap en zelfs de Bijbel wordt ter hand genomen om het leiderschap van Mozes nog eens onder het vergrootglas te leggen. De ene bijdrage is beter dan de andere. Er wordt bijvoorbeeld een fraaie noot gekraakt over de rol van emoties, terwijl het hoofdstuk over Rijnlands leiderschap nogal aan opsommingen leidt. Inhoudelijk is het allemaal prima in orde en de schrijfstijl laat ook weinig te wensen over, maar een eenduidige gids met een consequent doordacht model is het niet geworden.

Rest ons tot slot nog even stil te staan bij de introductie in het boek die geschreven werd door vrouwelijk rolmodel, Multi-commissaris en PvdA-coryfee Trude Maas. Zij schrijft: ‘Het is begrijpelijk dat als we met ongewisse situaties te maken hebben, we de neiging hebben aan "boven" te vragen hoe het moet. Ik noem dit naar boven delegeren en denk vaak aan voorbeelden zoals Mussolini, Mao of - dichter bij huis - Wilders, maar we moeten niet kijken naar grote roergangers.’ Demoniseren, is dat ook een vorm van leiderschap?


11 mei 2009 | Arie Buvens

We leven in een tijd waarin veel reputaties sneuvelen. Zo lezen we in de krant dat Berkshire Hathaway, het investeringsbedrijf van superbelegger en veelvuldig miljardair Warren Buffet zijn Triple-A status kwijt is. Neêrlands wonderboy Roel Pieper leidt in een half jaar tijd zijn derde bedrijf naar het faillissement. En hoe het 'de ondernemers van het jaar' Rijkman Groenink en Cees van der Hoeven is vergaan, weten we allemaal. En wat de lessen van 'supermanager' Lee Iacocca waard zijn, weten ze bij het bijna failliete Chrysler-concern in de VS ook. Er is dus wel wat lef voor nodig om in deze tijd van economische relativeringen een boek uit te brengen over echt leiderschap. Ietje Lindermann en Marcel Wanrooy, beiden senior adviseur bij het GITP, durfden het aan en schreven 'Echt leiderschap'.

Het schrijven van een recensie van 'Echt leiderschap' door Ietje Lindermann, Marcel Wanrooy e.a. is een riskante aangelegenheid, aangezien het boek opent met een voorwoord van SER-voorzitter Alexander Rinnooy Kan en de introductie van één van de invloedrijkste vrouwen in Nederland, Trude Maas-de Brouwer. Belangrijke mensen dus. Gelukkig is Trude Maas-de Brouwer in haar introductie al een beetje kritisch: 'Ik ben vaak sceptisch als het om leiderschap gaat. Ik zie vaak de hang naar 'de almachtige'. Alsof de bestuursvoorzitter van de NS persoonlijk in staat is om alle treinen op tijd te laten rijden. Maar in dit boek wordt gekozen voor een vriendelijker en rustiger benadering. De leidinggevende als mens staat centraal. Dat neemt niet weg dat de andere contexten waarin de leiders functioneren, zoals thuis en in hun sociale omgeving, betrekkelijk onderlicht blijven. Je kunt die verschillende sferen niet zo maar scheiden. Authenticiteit betekent dat je ook thuis open staat voor feedback, je afvraagt hoe je overkomt en gericht bent op zelfreflectie.'

In acht hoofdstukken belichten acht verschillende auteurs, allemaal werkzaam bij het GITP, aspecten van echt leiderschap. Antwoord op de vraag 'Wat is echt leiderschap?' geven zij echter niet; dat is een zoekproces dat niet ophoudt met het verschijnen van deze uitgave, zo stelt Marcel Wanrooy in hoofdstuk 1 al meteen. Dat is natuurlijk jammer, want de titel suggereert dat wel. En daarom koop je toch dit boek. Maar gelukkig staan er toch een paar behartenswaardige zaken in dit boek.

Kort gezegd betekent echt leiderschap authenticiteit. Hoe meer u in staat bent om uw rol als leidinggevende in overeenstemming te brengen met wie u als 'naturel' persoon bent, hoe overtuigender, betrouwbaarder en gezagvoller u overkomt. En - niet onbelangrijk- hoe minder spanningsvol u functioneert. Dat is één van de kernthema's van dit boek. Zonder persoonlijke bezieling en bevlogenheid kunt u anderen niet bezielen. Bezielend leiderschap is werken vanuit echtheid en eigenheid en uw visie zichtbaar durven maken.

Interessant is een experiment dat in hoofdstuk 4 wordt beschreven. Het gaat over de kracht van emoties. Hoe belangrijk emoties zijn in het aansturen van mensen en hoe belangrijk ze zijn in het ontvangen van deze aansturing. Wat blijkt? Als de emotionele stemming overeenkomt met de emotionele uiting van de baas, gaan medewerkers harder werken en de leidinggevende is effectiever in zijn directe aansturing. Dit betekent dat een negatief gestemde medewerker harder werkt voor een boze leidinggevende en een positief gestemde medewerker harder werkt voor een enthousiaste leidinggevende. Een mismatch werkt daarentegen heel slecht. Dat is goed om te weten!

Ook de herwaardering van het begrip intuïtie komt aan bod. Uit onderzoek blijkt dat mensen gemiddeld zeven variabelen met hun ratio kunnen afhandelen (dus door bewust te redeneren). Bij complexere afwegingen, zoals de keuze van een (levens)partner, of voor een (top)bestuurder van een fusiepartner, kunt u beter louter op het gevoel varen dan op de ratio. Het is echter de combinatie van ratio en emotie die de kwaliteit van moeilijke of ingrijpende beslissingen echt kwalitatief beter maakt.

Pasklare antwoorden staan er dus niet in 'Echt leiderschap'. Toch geeft het een interessante verdieping en daarmee een waarschuwing om niet achter hypes en kwakzalvers op managementgebied aan te lopen. De planken in de boekhandels over management en zelfhulpboeken puilen ervan uit. Maar dit boek mag er nog wel bij in uw eigen boekenkast, al was het maar vanwege de Boeddhistische wijsheid om jezelf niet te bewijzen met allerlei daden, maar vanuit rust te kijken naar wat nodig is: 'doe niets en laat niets ongedaan!'


Echt leiderschap
11 mei 2009 | Arie Buvens

We leven in een tijd waarin veel reputaties sneuvelen. Zo lezen we in de krant dat Berkshire Hathaway, het investeringsbedrijf van superbelegger en veelvuldig miljardair Warren Buffet zijn Triple-A status kwijt is. Neêrlands wonderboy Roel Pieper leidt in een half jaar tijd zijn derde bedrijf naar het faillissement. En hoe het 'de ondernemers van het jaar' Rijkman Groenink en Cees van der Hoeven is vergaan, weten we allemaal. En wat de lessen van 'supermanager' Lee Iacocca waard zijn, weten ze bij het bijna failliete Chrysler-concern in de VS ook. Er is dus wel wat lef voor nodig om in deze tijd van economische relativeringen een boek uit te brengen over echt leiderschap. Ietje Lindermann en Marcel Wanrooy, beiden senior adviseur bij het GITP, durfden het aan en schreven 'Echt leiderschap'. Het schrijven van een recensie van 'Echt leiderschap' door Ietje Lindermann, Marcel Wanrooy e.a. is een riskante aangelegenheid, aangezien het boek opent met een voorwoord van SER-voorzitter Alexander Rinnooy Kan en de introductie van één van de invloedrijkste vrouwen in Nederland, Trude Maas-de Brouwer. Belangrijke mensen dus. Gelukkig is Trude Maas-de Brouwer in haar introductie al een beetje kritisch: 'Ik ben vaak sceptisch als het om leiderschap gaat. Ik zie vaak de hang naar 'de almachtige'. Alsof de bestuursvoorzitter van de NS persoonlijk in staat is om alle treinen op tijd te laten rijden. Maar in dit boek wordt gekozen voor een vriendelijker en rustiger benadering. De leidinggevende als mens staat centraal. Dat neemt niet weg dat de andere contexten waarin de leiders functioneren, zoals thuis en in hun sociale omgeving, betrekkelijk onderlicht blijven. Je kunt die verschillende sferen niet zo maar scheiden. Authenticiteit betekent dat je ook thuis open staat voor feedback, je afvraagt hoe je overkomt en gericht bent op zelfreflectie.'

In acht hoofdstukken belichten acht verschillende auteurs, allemaal werkzaam bij het GITP, aspecten van echt leiderschap. Antwoord op de vraag 'Wat is echt leiderschap?' geven zij echter niet; dat is een zoekproces dat niet ophoudt met het verschijnen van deze uitgave, zo stelt Marcel Wanrooy in hoofdstuk 1 al meteen. Dat is natuurlijk jammer, want de titel suggereert dat wel. En daarom koop je toch dit boek. Maar gelukkig staan er toch een paar behartenswaardige zaken in dit boek.

Kort gezegd betekent echt leiderschap authenticiteit. Hoe meer u in staat bent om uw rol als leidinggevende in overeenstemming te brengen met wie u als 'naturel' persoon bent, hoe overtuigender, betrouwbaarder en gezagvoller u overkomt. En - niet onbelangrijk- hoe minder spanningsvol u functioneert. Dat is één van de kernthema's van dit boek. Zonder persoonlijke bezieling en bevlogenheid kunt u anderen niet bezielen. Bezielend leiderschap is werken vanuit echtheid en eigenheid en uw visie zichtbaar durven maken.

Interessant is een experiment dat in hoofdstuk 4 wordt beschreven. Het gaat over de kracht van emoties. Hoe belangrijk emoties zijn in het aansturen van mensen en hoe belangrijk ze zijn in het ontvangen van deze aansturing. Wat blijkt? Als de emotionele stemming overeenkomt met de emotionele uiting van de baas, gaan medewerkers harder werken en de leidinggevende is effectiever in zijn directe aansturing. Dit betekent dat een negatief gestemde medewerker harder werkt voor een boze leidinggevende en een positief gestemde medewerker harder werkt voor een enthousiaste leidinggevende. Een mismatch werkt daarentegen heel slecht. Dat is goed om te weten!

Ook de herwaardering van het begrip intuïtie komt aan bod. Uit onderzoek blijkt dat mensen gemiddeld zeven variabelen met hun ratio kunnen afhandelen (dus door bewust te redeneren). Bij complexere afwegingen, zoals de keuze van een (levens)partner, of voor een (top)bestuurder van een fusiepartner, kunt u beter louter op het gevoel varen dan op de ratio. Het is echter de combinatie van ratio en emotie die de kwaliteit van moeilijke of ingrijpende beslissingen echt kwalitatief beter maakt.

Pasklare antwoorden staan er dus niet in 'Echt leiderschap'. Toch geeft het een interessante verdieping en daarmee een waarschuwing om niet achter hypes en kwakzalvers op managementgebied aan te lopen. De planken in de boekhandels over management en zelfhulpboeken puilen ervan uit. Maar dit boek mag er nog wel bij in uw eigen boekenkast, al was het maar vanwege de Boeddhistische wijsheid om jezelf niet te bewijzen met allerlei daden, maar vanuit rust te kijken naar wat nodig is: 'doe niets en laat niets ongedaan!'


Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden