Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
Standvastig - Onder alle omstandigheden jezelf blijven
4 januari 2017 | Maarten Fijnaut

Svend Brinkmann biedt in zijn boek Standvastig een stevige reflectie op het tijdperk van constante vernieuwing en ontwikkeling. Het vormt enerzijds een tegenwind, waarbij Brinkmann vol in de aanval gaat en geen zelfhulpboek, -training of -cursus heel laat.

Tegelijkertijd heeft dit boek ook een belerende insteek en profiteert de auteur daardoor van de wind mee in een maatschappij die hunkert naar voortdurende vooruitgang. Precies datgene wat hij hekelt dus. Het blijft een interessant boek met een opvallend andere kijk op ontwikkeling, waarbij stilstand juist geen achteruitgang is.

De ondertitel van Standvastig is: Onder alle omstandigheden jezelf blijven. Toch probeert de auteur ons voortdurend te verleiden om anders naar de ontwikkelcultuur te kijken. Met die andere kijk maakt Brinkmann ons duidelijk dat niet we niet langer verder hoeven te ontwikkelen, maar juist meer genoegen moeten nemen met onszelf zoals we nu zijn. Rode draad in het boek hiervoor is de stoïcijnse filosofie uit het antieke Rome. De vele inzichten en bevindingen uit deze ‘leer’ bieden zingeving zonder dat we blijvend bezig zijn met onze ontwikkeling. Het boek levert zo een verrassend andere kijk en een fris tegengeluid op de constante stroom aan (zelf)hulpboeken die doorgaans wijzen op verdere ontplooiing.

Als trainer/ coach ben ik dagelijks bezig met het ontwikkelen van individuen en teams. Gelovend in een leven lang leren en ontwikkelen, werd ik voortdurend getriggerd door de tegendraadse gedachtes en ideeën. De 7 hoofdstukken hebben titels als: ‘concentreer je op het negatieve in je leven’ en ‘ontsla je coach’. Voor mij zorgde dit, onbewust, voor gefronste wenkbrauwen en een groeiende interesse in de inhoud van de hoofdstukken. Wijze lessen en inzichten die soms haaks staan op de ‘waarheid’ zoals ik die voor het lezen van dit boek kende.

Regelmatig heb ik mij laten verrassen door de leerzame lessen. Leuk om mijn eigen patronen en oordelen onder de loep te namen en anders naar het eigen ‘geloof’ te kijken. Toch heb ik mij ook gestoord aan het boek. Met regelmaat zet de auteur, vaak zonder solide onderbouwing, ‘ontwikkeling’ en ‘groei’ in het beklaagdenbankje. Paradoxaal genoeg direct gevolgd door ‘lessen’ en ‘tips’ om te leven zonder lessen en tips. Zonde, want het haalt de kracht weg van de interessante filosofie en doet geen recht aan de mogelijkheden en kansen die velen dagelijks krijgen om te werken aan hun eigen ontwikkeling.

Al met al is Standvastig een boekje dat het lezen waard is. Zeker als je gelooft in ‘ontwikkeling’. De tegendraadse bevindingen zetten aan het denken en zullen bij menigeen stof doen opwaaien. De lezer zal merken dat er behoorlijk wat waarde ligt in de kennis van de stoïcijnen, stilstand, ‘nee zeggen’ en twijfelen. Dit anti-zelfhulp boek, biedt zo stiekem toch hulp en toont aan dat het geen kwaad kan om af en toe eens lekker recalcitrant te zijn!

Maarten Fijnaut is fulltime levensgenieter, sprekerscoach en trainer/ coach bij Leeuwendaal. Daarnaast organiseert hij activiteiten zoals Chateausessies, SpiritWalk en TEDxHaarlem. Alle recensies door Maarten Fijnaut.


Standvastig - Onder alle omstandigheden jezelf blijven
14 november 2016 | Peter de Roode

‘Het gaat er niet om hoe je je ontwikkelt, maar hoe je stilstaat’. Het is een van de vele uitspraken van Brinkmann die je aan het denken zet. De Deense hoogleraar zet zich in Standvastig af tegen de accelererende cultuur en pleit ervoor om meer stil te staan. Brinkmann pleit voor een Stoïcijnse levenshouding die zich richt op het goede leven.

Het goede leven bereiken we niet door positief te denken maar door negatief te denken. Alleen al over deze zin van Brinkmann kan in menig organisatie een pittige discussie worden gevoerd. En het maakt mij als lezer niet zo heel veel uit of het waar is wat de auteur schrijft, hij zet je in ieder geval aan tot denken. En dat blijft hij het gehele boek door doen. Zo legt hij de lezer de vraag voor: Waarom is snelheid een doel op zich geworden? Hij stelt dat we steeds meer proppen in ons leven. Het is op dit punt dat we geholpen kunnen worden door de Stoïcijnse filosofie die belang hecht aan: zelfbeheersing, gemoedsrust, waardigheid, plichtsbesef, en bezinning m.b.t. de eindigheid van het leven. Standvastig is een anti-zelfhulpgids. Brinkmann gruwelt van al die levenswegbegeleiders die ons alleen maar afhankelijk maken. We zijn steeds meer verslaafd geworden aan hulp van anderen. De auteur biedt zeven inzichten aan die m.i. buitengewoon verfrissend zijn en bedoeld zijn om verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen leven. 1. Stop met naar je innerlijke stem te luisteren; 2. Concentreer je op de negatieve aspecten in je leven; 3. Zet je nee-hoed op; 4. Onderdruk je gevoelens; 5. Ontsla je coach; 6. Lees een roman in plaats van een zelfhulpboek of biografie en 7. Sta stil bij het verleden.

Met name zijn eerste punt ‘stoppen met naar je innerlijke stem te luisteren’ zal met ongeloof, verbazing en misschien ook wel met boosheid worden begroet. In de afgelopen kregen mensen vanuit allerlei richtingen deze boodschap te horen: luister naar je innerlijke stem. Hoe komt Brinkmann er dan zo bij om het tegendeel te beweren? Heel simpel volgens hem: de antwoorden liggen niet in onszelf maar buiten ons, maar dat lijken we vergeten te zijn. Ik ben het niet eens met de auteur, want het maakt uit over welke vraagstukken het gaat waar iemand antwoorden op zoekt. Brinkmann lijkt het vooral over grote vraagstukken te hebben zoals, oorlog, milieu en economie. Maar wanneer iemand een keuze voor een nieuwe baan of een andere hypotheek moet maken, lijkt het me nog steeds raadzaam om niet alleen je ratio te gebruiken maar ook te luisteren naar je gevoel.

Maar zoals gezegd maakt mij dit niet zoveel uit of ik het op dit punt eens moet zijn met de auteur: hij zet mij stil en dwingt mij als het ware mijn eigen standpunten opnieuw te verkennen. Ook zeer verfrissend, iets wat ik nog nooit ergens anders heb vernomen is dat je zou moeten stoppen biografieën te lezen. Het zijn ‘lineaire’ boeken. Het gebeurt zelden, aldus de auteur dat er in autobiografieën over crises wordt geschreven waarin je niet goed bent uitgekomen. Maar we hoeven niet altijd beter uit een crisis te komen zoals wel wordt beweerd in biografieën, stelt Brinkmann. Romans zijn daarom betere alternatieven.

Het boek is zeer prettig leesbaar, de voorbeelden zijn eigentijds, af en toe krijg iemand een veeg uit de pan (Scharmer met zijn U-theorie of Seligman met zijn positieve psychologie) en tegelijkertijd relativeert Brinkmann zichzelf door op te merken dat hij af en toe vervalt in de ergste vorm van overdreven conservatisme. De auteur pleit voor een Stoïcijnse levenshouding, het goede doen om het goede zelf, niet vanuit een hedonistisch maar vanuit een ethisch perspectief.

Hij besluit Standvastig met de opmerking dat het je zal troosten dat er een alternatief is voor de eeuwige positiviteit, zelfontwikkeling en jacht op authenticiteit, die benadrukt dat het mooiste van de mens zijn plichtsgevoel, gemoedsrust en waardigheid is.

Drs. Peter de Roode is zelfstandig adviseur en trainer. Hij ondersteunt organisaties bij het invoeren van grootschalige veranderingen waarbij gedragsverandering centraal staat. Hij is auteur van de boeken Meegaan of dwarsliggen, Werkvormen voor managers en Leidinggeven kun je zelf. Samen met meerdere auteurs schreef hij onder red. van Rob van Es het boek Praktijkboek Veranderdiagnose en samen met Peter van den Boom schreef hij Theatervoorstellingen in organisaties. Naast zijn schrijfactiviteiten is hij spreker en organiseert hij trainingen en seminars over actuele managementthema's.


Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden