Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
The only way is up - 'Zonder meer een mooi en goed boek'
17 december 2018 | Annemiek Sierhuis

The only way is up schittert op twee gebieden: het geeft een zeer goede inkijk in de wereld van bergexpedities en daarnaast kan auteur Smets zijn ervaringen heel goed vertalen naar het bedrijfsleven. De wijze lessen zijn goed en haast evident.

Het boek is rijk geïllustreerd met de meest indrukwekkende foto's van de vele bergbeklimmingen die Wim Smets heeft gedaan. Hoe hij schrijft over deze zware tochten en met name het bedwingen van de 8000'ers – bergen met een top hoger dan 8 kilometer – is mooi, intens en dwingt groot respect af. Niet eerder heb ik als lezer zo goed kunnen begrijpen, hoe zwaar deze tochten zijn. De risico's kunnen groot zijn en er sterven jaarlijks klimmers tijdens hun pogingen naar de top. Máár Smets kan mij overtuigen dat de risico's niet groter zijn dan in het echte leven en dat de risico's bij de beklimmingen goed te vermijden zijn als je bereid bent andere keuzes te maken. Timing is zeker een belangrijk element in deze sport, of moet ik het 'way of life' noemen?

De Belgische Wim Smets (geboren in 1968) heeft ambitie en volop passie. Zijn verhalen zijn mooi en inspireren. Het boek is zeer prettig geschreven en de afwisseling van zijn ervaringen en lessen in de bergen, met de transformaties die hij in het bedrijfsleven heeft begeleid, is goed. Elk hoofdstuk wordt daarnaast afgesloten met praktische tips.

Ik wil een aantal quotes en kopjes van alinea's delen in deze recensie:
- verwelkom verandering
- zonder risico's geen opportuniteiten
- 'A ship is always safe at the shore, but that is not what it is built for'
- 'The hard work puts you where the good luck can find you'
- 'Life is tough. Get a helmet'

Natuurlijk zijn er stukken tekst waarbij de lezer kan denken: waar zijn ze mee bezig, de bergbeklimmers? En sommige foto's wekken bij mij niet de indruk dat ik morgen wil gaan trainen voor zo'n helse tocht. Toch is dit niet storend.

Ik ben onder de indruk hoe Wim Smets risico's afweegt en daarbij veiligheid hoger heeft staan dan zijn passie voor bergen bedwingen. Geduld is ook een kracht die hij duidelijk benoemt in dit boek. Meer dan in het dagelijks leven is bij alpinisme goed zichtbaar hoeveel waarde geduld heeft. Onder andere door op het juiste moment, tijdstip en weersomstandigheden, te wachten, kan het de kans op succes van de expeditie verhoogd worden.

Natuurlijk blijft er een keerzijde aan deze tak van sport. Zoals gezegd overlijden er gidsen en klimmers. Ook is het laatste stuk naar de top zo lastig, of haast onmogelijk, dat het zoeken naar de ideale omstandigheden niet altijd haalbaar lijkt. De vergelijkingen die Wim Smets met het bedrijfsleven maakt zijn scherp. Hij noemt naast het hebben van een doel en het afwegen van risico's ook de enorme kosten die het uitstel van een transformatieproces met zich mee kunnen brengen. Voor de lezer zijn deze facetten heel duidelijk gemaakt met voorbeelden in het alpinisme en meteen goed vertaald naar de dagelijkse werkomgeving.
Voor mij blijven deze lessen hierdoor goed hangen.

The only way is up is zonder meer een mooi en goed boek. En natuurlijk voor een breder publiek dan alleen alpinisten.

Annemiek Sierhuis, fotograaf – bedrijfskundige – coach. Ze is de maker van de Creatieve Coachingskaarten.

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden