Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
Beeldkracht - 'Een goed, compleet en vernieuwend boek'
23 november 2018 | Annemiek Sierhuis

Coach en schrijfster Caroline Franssen heeft met Beeldkracht een heel mooi boek geschreven dat staat als een huis. De uitleg is goed verwoord en als coach of therapeut kun je er meteen mee aan de slag.

Beeldkracht is allereerst een verrassend boek. Het is mooi en kleurrijk en daarnaast is de inhoud goed en uitgebreid en het bevat zelfs 24 poppetjes die je zelf tot een 3D poppetje kunt vouwen.

Het formaat van het boek is net iets groter dan A5. De lay-out is prachtig en de tekst prettig om te lezen. De afbeeldingen zijn top, maar daarover later meer.

Het werken met het boek en met de beeldjes, in beeldvorm, speelgoed of de bijgeleverde papieren versies, is effectief en komt overeen met de methode van familieopstellingen. De keuze van Franssen om op deze wijze te werken, is voornamelijk gebaseerd op de kracht van beelden en beelden kunnen makkelijker opkomen dan woorden voor mensen.
Op de achterkant schrijft uitgever Thema dat de methode van Franssen juist uniek is omdat niet alleen het familiesysteem, maar ook het innerlijke systeem van de cliënt wordt opgesteld.
Het gedrag van mensen is natuurlijk vaak terug te leiden op gebeurtenissen uit het verleden aangevuld met de manier van opvoeden door de ouders en de invloed van familie. Franssen helpt de coach/therapeut en daardoor indirect de cliënten met haar methode. Ze kijkt hoe een individu zich voelt en welk gedrag daarbij op de voorgrond komt. Dat gedrag probeert ze systematisch te doorgronden en om te buigen of te verwerken.

Het boek leest makkelijk en de paragrafen zijn eenvoudig en goed te overzien. De voorbeelden van cliënten, die worden vermeld, zijn een prettige afwisseling in de tekst. Deze voorbeelden staan los van de praktijkvoorbeelden in hoofdstuk 8. Schrijfster Caroline Franssen werkt veel thema's uit, van rouwverwerking over verlies of gemiste kansen tot het aandacht geven aan verwaarloosde delen en het teruggeven van ballast aan voorouders. Dit laatste wordt ook werkelijk prachtig in beeld gebracht met foto's.

De indeling van het boek is logisch:
- Wat is Beeldkracht
- De vier pijlers van Beeldkracht
- De drie systemische ijkpunten
- Beginnen, afsluiten, uitdagen
- Werken met het innerlijke systeem
- Werken met het systeem van herkomst
- Verstrikkingen, verstoringen en blokkades in de drie systemen herkennen
- Praktijkvoorbeelden
- Extra tips voor de Beeldkracht-begeleider
Plus: materiaallijst.

Over de foto's in het boek ben ik erg enthousiast. Elke keer als ik een nieuwe foto zie, komt er een grote glimlach op mijn gezicht. De gebruikte figuren en speelgoedpoppetjes zijn erg grappig en passen precies bij het verhaal of onderdeel.

Beeldkracht is een goed, compleet en vernieuwend boek voor coaches en therapeuten.

Annemiek Sierhuis, fotograaf – bedrijfskundige – coach. Ze is de maker van de Creatieve Coachingskaarten.


Beeldkracht - 'Een heel praktische inleiding'
9 november 2018 | Rick Lindeman

Afgelopen maandag stelde ik een aantal lego-poppetjes op. Ze vertegenwoordigden een complexe klantrelatie. Mijn cliënte vroeg zich eerst af of ze wel een gevoel zou krijgen bij die gele mannetjes en vrouwtjes. Vijf minuten later had ze het niet meer over poppetjes, maar over klanten en collega's.

Dit is ook een van de uitgangspunten van het boek Beeldkracht, geschreven door Caroline Franssen. In haar therapiepraktijk gebruikt Franssen vaak figuren om personen te representeren. Dit heeft volgens haar het voordeel, naast dat het praktisch is, dat de innerlijke schroom en weerstand van haar cliënten minder zijn.

In haar boek gebruikt ze een combinatie van 'Voice Dialogue' methoden en familieopstellingen. Voice Dialogue is een methode die ervan uitgaat dat mensen meerdere 'ikken' hebben, zoals bijvoorbeeld de 'perfectionist' of de 'pleaser'. Traditionele familieopstellingen, naar het werk van Bert Hellinger, gaan uit van de familie als systeem. Door het hele systeem op te stellen (met representanten) kan je dan zien wat er bijvoorbeeld ontbreekt, of wat er in het verleden misschien is gebeurd.

Franssen gebruikt in haar boek dus tafelopstellingen. Hierin stelt ze in haar sessies soms families op, en soms de 'ikken'. Dit helpt volgens haar in het gesprek met haar cliënt om zowel de oorzaak van problemen te ontdekken, als samen oplossingsrichtingen te verkennen. Als iemand bijvoorbeeld een dominante 'perfectionist' opstelt, dan kan je kijken welke plek je die eigenschap kan geven, zonder dat die zo dominant blijft.

Het boek is heel praktisch. Er zijn zelfs 24 poppetjes die je zelf in elkaar kan zetten toegevoegd. Dit zijn de belangrijkste personen in een familieopstelling, en een aantal van die verschillende ikken. Het biedt bovendien handvatten voor een aantal veel voorkomende praktijksituaties.

Ik vind de enorme praktijkgerichtheid ook een gevaarlijke kant hebben. Het lijkt me zonder therapeutische ervaring niet de bedoeling om met alleen dit boek van alles open te halen. Franssen is bovendien vaak heel beslist in haar adviezen.

Voor therapeuten en coaches die geïnteresseerd zijn in werken met opstellingen in hun dagelijkse praktijk, maar er tegen op zien, is Beeldkracht een heel praktische inleiding. Zeker wanneer de methodiek die ze gebruiken, aansluit bij de filosofie van Franssen. Zelf pikte ik er vooral een aantal goede systemische vragen van op. De wereld van het 'innerlijke kind' verder betreden is voor mij een brug te ver.

Rick Lindeman is gecertificeerd facilitator en design thinker. Hij is facilitator bij LEF Future center van Rijkswaterstaat. Daarnaast is hij oprichter en eigenaar van het Faciliteer Atelier.


Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden