Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
18 juni 2012 | Linda Poort

'Gezocht: een baan die bij me past!' van Gerald Sturman is geen leesboek. Het is een boek vol uitgebreide vragenlijsten waarbij je niet alleen een potlood, maar ook een puntenslijper nodig hebt. Na het doorwerken heb je precies op een rijtje hoe je als (werkend) mens in elkaar zit.

De onderliggende gedachte van alle vragenlijsten correspondeert met de titel van het boek: je kijkt naar jezelf met als doel erachter te komen welke baan bij jou past. Je probeert zelfkennis om te zetten in een bij jou passend beroep in een omgeving waarin jij je thuis voelt. Dus wanneer je geen tijd of zin hebt om uitgebreid naar je eigen gedrag en gedachten te kijken is 'Gezocht: een baan die bij me past!' geen geschikt boek voor jou.

Door de hoofdstukken heen bepaal je welke eigenschappen je collega's en baas zouden moeten hebben. Je schrijft op wat je favoriete werkplek is, wat je graag wilt doen in je werk en naar wat voor werkcultuur je op zoek bent. Je ontdekt je eigen werktype met de Myers-Briggs Type Indicator (MBTi) en je carrièretype aan de hand van de Career Key van John Holland. Je denkt goed na over welke vaardigheden je wel of niet hebt en welke je in je werk wilt of moet gebruiken. Ook bepaal je je valkuilen, waarden en behoeften. Aan het eind van al het invulwerk word je goed geholpen om van al je aantekeningen een overzichtelijk profiel te maken.

Voor mensen die ervan houden om tests in te vullen is 'Gezocht: een baan die bij me past!' een geschenk uit de hemel. Er zijn eigenlijk geen open vragen, dus je wordt aan de hand meegenomen bij het bepalen van je (werk)karakter. Toch zijn er ook minpunten, want het aantal keuzemogelijkheden is vaak enorm. Je moet er je aandacht wel bijhouden. Daarbij vind ik het hoofdstuk waarin je probeert je carrièretype te definiëren aan de hand van de Career Key van John Holland niet goed genoeg onderbouwd.

Toch ben ik over het algemeen positief over dit boek. Het geeft je op relatief gemakkelijke manier een degelijk inzicht in je persoonlijkheid. Plus wanneer je alle vragenlijsten netjes invult, heb je aan het eind van de rit een goed overzicht van je willen en kunnen. Oftewel: je hebt een prima naslagwerk waar je bij het solliciteren of bij functioneringsgesprekken nog eens naar kunt kijken. Met behulp van dit boek stel je in no time een handig, persoonlijk carrièreprofiel samen.


Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden