Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
Je partner heeft een burn-out, wat nu? - 'Zeer welkom!'
26 oktober 2020 | Saskia Rasker-Boerema

Je partner heeft een burn-out, wat nu? Het is meteen duidelijk waar dit boek over gaat. Het is het eerste boek dat ik tegenkom dat speciaal voor de partner van iemand met een burn-out geschreven is. Zeer welkom!

De titel trok mijn interesse, de cover iets minder, maar maakt voor mij wel duidelijk dat het om een praktisch boek gaat. Geen poespas, gewoon duidelijk. Dat waar partners van iemand met een burn-out behoefte aan hebben. Ben ik er eentje? Nee, dat niet. Ik ben degene die zelf met een burn-out thuis kwam te zitten. Maar ik heb het er uitvoerig met mijn partner over gehad. 

In hoofdstuk 1 wordt beschreven wat je MOET weten over burn-out. Hoe bouwt stress zich op? Hoe is jouw partner nou zover gekomen? Wat heb ik over het hoofd gezien? Want dat is wat je je afvraagt. Er wordt duidelijk uitgelegd dat het niet jouw schuld is, en dat wordt in het hele boek regelmatig herhaald, waardoor je je gesteund voelt. In hoofdstuk 2, 3 en 4 worden de fasen van herstel uitgelegd. Bovendien legt de auteur uit wat er nodig is om daar te komen, op het geboed van onder meer voeding, bewegen, slapen, ontspannen en positief denken.

Vanaf hoofdstuk 5 gaat het over de fasen van herstel en jouw rol als partner hierin. De praktische handvatten springen er voor mij uit. Juist omdat ik ervaren heb bij mijn eigen partner dat hij, vooral in het begin, niet wist hoe hij moest reageren en wat hij het beste wel/niet kon doen. En op dat moment wist ik zelf ook nog niet wat ik nodig had. Fijn om hier dan over te kunnen lezen. Dit boek geeft voorbeelden, voor als je er zelf even niet uit komt. Wat natuurlijk helemaal niet gek is.

Het boek is niet een handleiding voor het worden van de therapeut van jouw partner, maar geeft je praktische handvatten voor het ondersteunen van jouw partner bij het herstellen van burn-out (ook prima te gebruiken bij overbelasting of overspannenheid). De korte samenvattingen in het boek geven een duidelijk overzicht van de belangrijkste informatie. Ze springen eruit doordat ze in een groen vlak staan, evenals de titels van de hoofdstukken. Dit maakt het boek kleurrijker en minder ‘zwaar' gezien het onderwerp. Ook de plaatjes en foto's die door het boek heen gebruikt worden zorgen ervoor dat het onderwerp luchtiger voelt.

Net zo belangrijk als het ondersteunen van jouw partner is het goed om voor jezelf te zorgen. De auteur besteedt dan ook een heel hoofdstuk aan dit onderwerp. Met uitleg hoe je dit precies kunt doen op de verschillende vlakken: leuke dingen blijven doen en je accu opladen, een uitlaatklep vinden, afstand nemen, je niet volledig aanpassen en blijven communiceren. Dat de impact van een burn-out grote invloed heeft op de partner wordt vaak vergeten.
En, in Je partner heeft een burn-out, wat nu? wordt het gezin niet vergeten! Niet alleen wordt er aandacht besteed aan het betrekken van je kinderen; ook worden er praktische tips gegeven hoe dit te doen.

Saskia Rasker is orthopedagoog/GZ-psycholoog en ervaringsdeskundige op het gebied van burn-out en moederschap. Zij blogt over deze onderwerpen op www.leefhetvoor.nl en heeft een eigen praktijk waarin ze moeders met (langdurige) stressklachten begeleidt van inzicht naar balans in hun leven.


Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden