Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
Ik2 De beste versie van jezelf - 'Afhaken wordt niet gepikt!'
15 november 2018 | Peter de Roode

Wie wil dat niet? Een spelmaker zijn en niet een speelbal, niet een marionet maar wel de poppenspeler? We hebben vaak mooie intenties, maar zijn we er ook bereid offers voor te brengen?

Ik2 De beste versie van jezelf is een zeer vlot geschreven boek en tegelijkertijd wetenschappelijk uitstekend onderbouwd. En met die fraaie combinatie heeft hoogleraar neuropsychologie Margriet Sitskoorn haar volgende bestseller geschreven.

Het boek bestaat uit drie delen: een inzichtdeel, een ontwikkeldeel en een effectmeetdeel. Het eerste deel had duidelijk mijn voorkeur. Niet dat het derde deel minder was, maar aan het meten van effecten was ik nog niet zo toe, hoewel de auteur mij sommeerde om dan even het boek weg te leggen. Maar ja, er moet wel gerecenseerd worden.

Het boek is in feite een zelfhulpboek waarvan er in deze vorm (schrijfstijl + wetenschappelijke onderbouwing) niet veel bestaan.

Wat het boek zo aangenaam maakt zijn de korte informatiestukjes, afgewisseld met oefeningen en vragen. Geen ellenlange lappen tekst waar je je als lezer maar doorheen moet zien te worstelen. Je vergeet nu dat je leest. Het is eigenlijk best wel leuk. Totdat de schrijfster mij aan het werk zet. Ze zet me aan tot doen. En dat doet ze goed. Zo moet ik - en vele andere lezers - aangepakt worden. Ze is ook streng. Een beetje mededogen met je drukke bestaan moet je bij haar niet verwachten. Sitskoorn schrijft: ‘Het spijt me dat ik het moet zeggen maar als je denkt dat ik te veel van je vraag, heb je het des te harder nodig. En ik weet waarover ik praat.’

De neuropsychologe pleit ervoor om met doelen te beginnen. Hoofdstuk 1 heeft dan ook de titel: ‘Een doel voor ogen’. Ik ben opgelucht dat ik eens niet word geconfronteerd met het (bijna) onvermijdelijke begrip SMART en dat de auteur mij attent maakt op veel vragen, ook buiten mijn werk. Omdat ik ook het bijbehorende IK2 Werkschrift heb aangeschaft hoef ik niet in het boek te schrijven en heb ik zo alle oefeningen bij elkaar. Ook is er een IK2 Trainingsboek voor coaches en docenten dat achtergrondinformatie geeft hoe mensen te begeleiden als wanneer zelfhulp geen (goede) optie is. Deze vraag is met name vanuit het onderwijs gekomen. Docenten en leraren wilden een goed stuk gereedschap in handen hebben om hun studenten of leerlingen mee te begeleiden.

Wanneer eenmaal de doelen opgesteld zijn en aan het papier toevertrouwd, wordt het tijd om de vaardigheden te ontwikkelen. Sitskoorn spreekt in dit verband van ‘executieve vaardigheden’. Vaardigheden die je helpen om je brein - CEO brein, want je bent directeur van je eigen hersenen - zo goed mogelijk te ondersteunen. Dat doet ze aan de hand van haar zgn. EFFECT-programma, dat staat voor: Enriched Environment; Flow Focus; Fixed Sleep Pattern; Exercise; Connect Today and Tomorrow en Time. Je ziet als lezer aankomen dat gezond leven (eten, bewegen en goed slapen) een aandachtspunt gaat worden.

Tussen het doel en de vaardigheden staat de motivatie in. Als die er niet is, houdt alles alsnog op. Ben je bereid om aan je doelen te werken?
Welke vaardigheden hebben we dan nodig? Om die vraag te beantwoorden legt de auteur uit dat we in een VUCA wereld leven, een wereld die beweeglijk, onzeker, complex en ambigu is. Wat vereist dat? In het tweede hoofdstuk gaat ze daar uitgebreid op in. De belangrijkste boodschap is misschien wel dat ‘statische kennis’ niet meer bestaat. Mensen worden steeds meer onzeker omdat antwoorden onzeker zijn of zelfs uitblijven. Daardoor wordt de druk alleen maar groter.

Mensen zullen uit hun comfortzone moeten komen. De methode die de auteur daartoe aanreikt is er een van kleine stapjes. Stapjes die haalbaar zijn waardoor we hopelijk plezier gaan beleven aan veranderen. Dat laatste is zeker nodig, want in de BV Nederland heeft ‘veranderen’ een negatieve connotatie gekregen. Veranderen is iets kwijt raken, iets amputeren. Van de twaalf executieve vaardigheden is het de derde vaardigheid die in dit verband opvalt: Flexibel kunnen zijn als dingen veranderen. Wat staat er te lezen bij de uitleg: ‘Verandering als een aanval zien. Veel weerstand bij verandering voelen.’ En dat vind ik het goede aan Ik2 De beste versie van jezelf: het is niet alleen maar een positieve mindset, en open staan voor de verandering, je krijgt ook als lezer concrete tools in de vorm van executieve vaardigheden aangereikt om te veranderen. Maar wees gewaarschuwd: afhaken wordt niet gepikt!

Drs. Peter de Roode is zelfstandig adviseur en trainer. Hij ondersteunt organisaties bij het invoeren van grootschalige veranderingen waarbij gedragsverandering centraal staat. Hij is auteur van de boeken Meegaan of dwarsliggenWerkvormen voor managers en Leidinggeven kun je zelf. Samen met meerdere auteurs schreef hij onder red. van Rob van Es het boek Praktijkboek Veranderdiagnose en samen met Peter van den Boomschreef hij Theatervoorstellingen in organisaties. Naast zijn schrijfactiviteiten is hij spreker en organiseert hij trainingen en seminars over actuele managementthema's.

Margriet Sitskoorn, de auteur van IK2, verzorgt de online training: Bootcamp superbrein.


IK2 & IK2 in de praktijk - Trainingsboek voor coaches en docenten
10 februari 2017 | Margreet Noordanus

Direct nadat ik hoorde over Ik2 – De beste versie van jezelf, besloot ik dit boek aan te schaffen. Tenslotte, wie wil nou niet de beste versie van zichzelf zijn? Vooral de wetenschap dat er een wetenschappelijke onderbouwing aan dit boek ten grondslag ligt, sprak me aan.

Vol goede moed ben ik in november 2016 aan het boek begonnen. Alles aan dit boek ademt: actie! Na een paar bladzijden was het me dan ook duidelijk dat ik daadwerkelijk ‘aan de bak’ moest. De plezierige schrijfstijl en eigen ervaringen van de schrijfster, de uitdagingen door middel van de opdrachten en de inspirerende quotes, zorgden ervoor dat ik inderdaad tot actie overging om te kijken welk effect ik met het beschreven Effect-programma kon bereiken.

Ik2 was heel interessant om te lezen en vooral de stukken over het brein, de VUCA wereld en het CEO brein vond ik niet alleen nuttig maar ook heel leerzaam, heerlijk ook de down-to-earth uitleg! Tijdens het lezen heb ik de tests gedaan en de oefeningen uitgevoerd. Waarmee ik ‘een berg’ aan nuttige informatie verzameld heb, die van pas kwam tijdens de stappen van het Effect-programma. Was ik daarna meteen de beste versie van mezelf? Nee, dat niet, het is en blijft een kwestie van: er aan werken en stap voor stap verder bouwen aan een al groter wordend effect. Gelukkig is het super handig dat ik bij vermindering van het effect, het boek erbij kan pakken. Een en ander nogmaals kan nalezen en nog een keer de bijbehorende oefening kan doen. Dat helpt om het effect te vergroten en niet in een valkuil te vallen! Al vind ik het bij het naslaan wel lastig dat de inhoudsopgave beperkt is, en mis ik een overzichtslijst van de oefeningen en opdrachten.

Bij de start ben ik niet op het idee gekomen een schrift te gebruiken en heb al mijn antwoorden met pen in het boek geschreven……. Dat is misschien handig als je een en ander nog eens naslaat, maar niet als je nogmaals de oefening wilt doen en die er niet meer bij kunt schrijven (bij mij wordt het dan kliederen…..). Vandaar dat ik het idee om een Ik2 werkschrift te ontwikkelen, een topidee vind! Bij het schrijven van deze recensie is het schrift nog niet uit, maar ik verwacht dat het net zo praktisch, verzorgd en vol tips en aanwijzingen uitgevoerd zal zijn, als het Ik2 De beste versie van jezelf en Ik2 het Trainingsboek voor coaches en docenten, dat inmiddels ook uitgebracht is.

Het Ik2 trainingsboek voor coaches en docenten, is een absolute aanrader voor elke coach die met zijn/haar coachees aan de slag wil met Ik2. Het trainingsboek is op dezelfde fijne wijze uitgevoerd als Ik2 – De beste versie van jezelf, al mis ik ook hier een overzichtslijst van de oefeningen en opdrachten. Wel is het handig dat het trainingsboek de indeling en stappen van Ik2 – De beste versie van jezelf, volgt. Fantastisch is dat in het trainingsboek, de bladzijdenummers vermeld staan die verwijzen naar de bijbehorende tekst in Ik2 – De beste versie van jezelf. Dat scheelt een hoop zoekwerk! Hiermee heeft de (beginnend) coach een tool waarmee hij/zij direct, als de beste versie van zichzelf, aan de slag kan om zijn/haar coachees te ondersteunen bij het doorlopen van het Effect-programma, en te helpen bij het bereiken van het maximale effect daarvan.

Al met al biedt Ik2 zowel voor degenen met de methode aan de slag gaan, als voor de coaches en hun coachees, volop prachtmateriaal dat vast en zeker zal bijdragen aan inzicht en ontwikkeling van de beste versie van eenieder!

Margreet Noordanus is coach en trainer. Ze is de drijvende kracht achter PaardenInzicht en verzorgt Coaching en Training met Paarden.


23 maart 2016 | Louis Thörig

De fysiologische verhaallijn van Sitskoorns boek behelst de ontdekking van de vele mogelijkheden die onze hersenen bieden. Zij sturen alle delen van ons lichaam aan.

Lang heeft men gedacht dat intellect en intelligentie aangeboren waren. Dat het brein - en hoe dit orgaan zich ontwikkelde - al was vastgesteld bij de geboorte. Niets blijkt minder waar: de hersenen kunnen zich wel degelijk aanpassen aan wat de omgeving vraagt. Onze hersenen beschikken namelijk over het vermogen van neuroplasticiteit. Iedere dag sterven miljoenen hersencellen af, maar er komen ook weer heel veel nieuwe hersencellen bij die een nieuw netwerk van verbindingen met elkaar vormen en die op een andere manier met elkaar gaan samenwerken. Hierdoor kan het brein zich steeds reorganiseren. Neuroplasticiteit is dus een continu proces in je brein. Doordat deze netwerken en hun functioneren veranderen, zijn wij in staat andere dingen te voelen, te denken en te doen en omdat we weer andere dingen denken, voelen, doen veranderen onze hersenen weer. Het brein is dus maakbaar.

De neuropsychologische verhaallijn van Sitskoorns boek gaat over leiderschap en wel in het bijzonder over het goed managen van je eigen gedrag en eventueel dat van anderen voor wie je verantwoordelijk bent. Uitgangspunt is het drieluik: Je kunt alleen een doel kunt bereiken als je jouw nagestreefde doel goed kunt formuleren, bovendien over de vereiste motivatie beschikt en de juiste vaardigheden hiervoor hebt ontwikkeld. Waarom komen levensdoelen die je voor ogen hebt, toch vaak niet binnen handbereik? We leven in een snelle, onzekere, complexe en vage wereld - in Amerika - wel aangeduid als de VUCA-wereld. De VUCA-wereld vraagt ook om andere leiderschapsstijlen. Het gaat meer de richting uit naar co-leiderschap, gedeeld leiderschap, verbinding maken en met anderen samenwerken. De VUCA-wereld vraagt om langtermijnplanning om belangrijke doelen te bereiken. Blootstelling aan verleidingen, stereotypisch gedrag, herkenbare negatieve gevoelens en overbelasting zijn debet aan afgeleid te worden van een langtermijnplanning en zorgen ervoor dat je dikwijls onjuiste keuzes maakt. In de praktijk van alle dag blijken je voorgenomen langetermijndoelen vaak doorkruist te worden door allerlei storende kortetermijndoelen. Door de complexiteit van de huidige VUCA-wereld sta je veelal bloot aan tegenstrijdige krachten. De hersenen sturen door onze jarenlange vorming in andere tijden vaak naar kortetermijnfijndoelen (de ‘ik wil nu-kracht’) en tegelijkertijd naar langetermijnpijndoelen (de ‘ik wil uiteindelijk-kracht’). Dit maakt het allemaal onoverzichtelijk. Toch heeft wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat het best mogelijk is om weerstand te bieden aan een verkeerd keuzepatroon. Als klinisch neuropsychologe heeft de auteur in haar nieuwste boek de pijlen gericht op het functioneren van onze prefrontale hersenschors, evolutionair gezien het laatst ontwikkelde gebied in de hersenen - ook wel het executieve brein of CEO-brein genoemd. En waarom juist de prefrontale hersenschors? Omdat dit onderdeel met zijn vele verbindingen door het hele brein, een sterke voorspeller is voor bedrijfsmatig en persoonlijk succes. Het CEO-brein fungeert als belangrijk aangrijpingspunt om inzicht te krijgen in je eigen persoonlijkheid, karaktereigenschappen en succeseigenschappen en niet te vergeten het hersenonderdeel waarmee nieuwe executieve vaardigheden zijn aan te leren. Vooral het CEO-brein - eerder genoemd de prefrontale hersenschors, gelegen in het gebied vooraan in de hersenen, precies achter het voorhoofd- is betrokken bij de ontwikkeling van een heleboel uiteenlopende executieve vaardigheden als flexibel zijn, aandacht geven, taken en zaken opstarten, organiseren, plannen, jezelf monitoren, een reëel zelfbeeld vormen, prosociaal gedrag vertonen, controleren van emoties, gebruik maken van je werkgeheugen, ongewenst gedrag onderdrukken en het vermogen je te kunnen verplaatsen in de gedachten en gevoelens van een ander. Het zijn allemaal wezenlijke vaardigheden om succesvol te zijn.

Maar het boek geeft niet alleen Sitskoorn’s neuropsychologische gedachtegoed weer, het is tevens een werkboek dat de lezer regelmatig uit zijn comfortzone probeert te halen. De auteur daagt de lezer uit om naast het uitvoeren van allerlei psychologische testjes en opdrachten ook inzichtgevende psychologische vragenlijsten in te vullen met als uiteindelijk streven om het volledige potentieel uit jezelf als persoon te halen. Door je CEO-brein te trainen, ontwikkel je executieve vaardigheiden die nodig zijn om succesvoller en gelukkiger te zijn niet alleen in het persoonlijke maar ook in het maatschappelijke leven. Het is dus een uitdaging om de beste versie van jezelf te ontwikkelen. Om je te ontwikkelen tot IK2 - zoals Sitskoorn dit noemt- ga je aan de slag met het EFFECT-programma om de gestelde doelen te bereiken. Dit EFFECT-programma bestaat uit zes onderdelen Enriched environment (verrijk je omgeving), Flow focus (geef richting aan je neuroplasticiteit), Fixed sleep pattern (de kracht van slapen), Exercise (inderdaad, sporten, bewegen), Connect today and tomorrow (maak je toekomst vandaag) en Time (gun jezelf tijd). Volgens de auteur zijn alle mogelijkheden in je hersenen aanwezig om je te ontwikkelen van een homo sapiens (de wijze mens) naar een homo sapiens versus (de waarachtig wijze mens). Sitskoorn’s boodschap aan het eind van het boek is: Laat ze niet ongebruikt. Gebruik ze, ontwikkel en draag bij.

Samengevat, het nieuwe boek van Margriet Sitskoorn met de mijns inziens merkwaardige hoofdtitel IK2 en de subtitel ‘De beste versie van jezelf’ appelleert aan een vleugje narcistische fantasieën, maar dat is het geenszins. Het is een bijzonder leerzaam boek, vol rijke inzichten en verbanden. Kortom, een boek dat de lezer inspireert!


IK2 (IK kwadraat) - De beste versie van jezelf
23 maart 2016 | Louis Thörig

De fysiologische verhaallijn van Sitskoorns boek behelst de ontdekking van de vele mogelijkheden die onze hersenen bieden. Zij sturen alle delen van ons lichaam aan. Lang heeft men gedacht dat intellect en intelligentie aangeboren waren. Dat het brein - en hoe dit orgaan zich ontwikkelde - al was vastgesteld bij de geboorte. Niets blijkt minder waar: de hersenen kunnen zich wel degelijk aanpassen aan wat de omgeving vraagt. Onze hersenen beschikken namelijk over het vermogen van neuroplasticiteit. Iedere dag sterven miljoenen hersencellen af, maar er komen ook weer heel veel nieuwe hersencellen bij die een nieuw netwerk van verbindingen met elkaar vormen en die op een andere manier met elkaar gaan samenwerken. Hierdoor kan het brein zich steeds reorganiseren. Neuroplasticiteit is dus een continu proces in je brein. Doordat deze netwerken en hun functioneren veranderen, zijn wij in staat andere dingen te voelen, te denken en te doen en omdat we weer andere dingen denken, voelen, doen veranderen onze hersenen weer. Het brein is dus maakbaar.

De neuropsychologische verhaallijn van Sitskoorns boek gaat over leiderschap en wel in het bijzonder over het goed managen van je eigen gedrag en eventueel dat van anderen voor wie je verantwoordelijk bent. Uitgangspunt is het drieluik: Je kunt alleen een doel kunt bereiken als je jouw nagestreefde doel goed kunt formuleren, bovendien over de vereiste motivatie beschikt en de juiste vaardigheden hiervoor hebt ontwikkeld. Waarom komen levensdoelen die je voor ogen hebt, toch vaak niet binnen handbereik? We leven in een snelle, onzekere, complexe en vage wereld - in Amerika - wel aangeduid als de VUCA-wereld. De VUCA-wereld vraagt ook om andere leiderschapsstijlen. Het gaat meer de richting uit naar co-leiderschap, gedeeld leiderschap, verbinding maken en met anderen samenwerken. De VUCA-wereld vraagt om langtermijnplanning om belangrijke doelen te bereiken. Blootstelling aan verleidingen, stereotypisch gedrag, herkenbare negatieve gevoelens en overbelasting zijn debet aan afgeleid te worden van een langtermijnplanning en zorgen ervoor dat je dikwijls onjuiste keuzes maakt. In de praktijk van alle dag blijken je voorgenomen langetermijndoelen vaak doorkruist te worden door allerlei storende kortetermijndoelen. Door de complexiteit van de huidige VUCA-wereld sta je veelal bloot aan tegenstrijdige krachten. De hersenen sturen door onze jarenlange vorming in andere tijden vaak naar kortetermijnfijndoelen (de ‘ik wil nu-kracht’) en tegelijkertijd naar langetermijnpijndoelen (de ‘ik wil uiteindelijk-kracht’). Dit maakt het allemaal onoverzichtelijk. Toch heeft wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat het best mogelijk is om weerstand te bieden aan een verkeerd keuzepatroon. Als klinisch neuropsychologe heeft de auteur in haar nieuwste boek de pijlen gericht op het functioneren van onze prefrontale hersenschors, evolutionair gezien het laatst ontwikkelde gebied in de hersenen - ook wel het executieve brein of CEO-brein genoemd. En waarom juist de prefrontale hersenschors? Omdat dit onderdeel met zijn vele verbindingen door het hele brein, een sterke voorspeller is voor bedrijfsmatig en persoonlijk succes. Het CEO-brein fungeert als belangrijk aangrijpingspunt om inzicht te krijgen in je eigen persoonlijkheid, karaktereigenschappen en succeseigenschappen en niet te vergeten het hersenonderdeel waarmee nieuwe executieve vaardigheden zijn aan te leren. Vooral het CEO-brein - eerder genoemd de prefrontale hersenschors, gelegen in het gebied vooraan in de hersenen, precies achter het voorhoofd- is betrokken bij de ontwikkeling van een heleboel uiteenlopende executieve vaardigheden als flexibel zijn, aandacht geven, taken en zaken opstarten, organiseren, plannen, jezelf monitoren, een reëel zelfbeeld vormen, prosociaal gedrag vertonen, controleren van emoties, gebruik maken van je werkgeheugen, ongewenst gedrag onderdrukken en het vermogen je te kunnen verplaatsen in de gedachten en gevoelens van een ander. Het zijn allemaal wezenlijke vaardigheden om succesvol te zijn.

Maar het boek geeft niet alleen Sitskoorn’s neuropsychologische gedachtegoed weer, het is tevens een werkboek dat de lezer regelmatig uit zijn comfortzone probeert te halen. De auteur daagt de lezer uit om naast het uitvoeren van allerlei psychologische testjes en opdrachten ook inzichtgevende psychologische vragenlijsten in te vullen met als uiteindelijk streven om het volledige potentieel uit jezelf als persoon te halen. Door je CEO-brein te trainen, ontwikkel je executieve vaardigheiden die nodig zijn om succesvoller en gelukkiger te zijn niet alleen in het persoonlijke maar ook in het maatschappelijke leven. Het is dus een uitdaging om de beste versie van jezelf te ontwikkelen. Om je te ontwikkelen tot IK2 - zoals Sitskoorn dit noemt- ga je aan de slag met het EFFECT-programma om de gestelde doelen te bereiken. Dit EFFECT-programma bestaat uit zes onderdelen Enriched environment (verrijk je omgeving), Flow focus (geef richting aan je neuroplasticiteit), Fixed sleep pattern (de kracht van slapen), Exercise (inderdaad, sporten, bewegen), Connect today and tomorrow (maak je toekomst vandaag) en Time (gun jezelf tijd). Volgens de auteur zijn alle mogelijkheden in je hersenen aanwezig om je te ontwikkelen van een homo sapiens (de wijze mens) naar een homo sapiens versus (de waarachtig wijze mens). Sitskoorn’s boodschap aan het eind van het boek is: Laat ze niet ongebruikt. Gebruik ze, ontwikkel en draag bij.

Samengevat, het nieuwe boek van Margriet Sitskoorn met de mijns inziens merkwaardige hoofdtitel IK2 en de subtitel ‘De beste versie van jezelf’ appelleert aan een vleugje narcistische fantasieën, maar dat is het geenszins. Het is een bijzonder leerzaam boek, vol rijke inzichten en verbanden. Kortom, een boek dat de lezer inspireert!


2 maart 2016 | Roy van den Anker

De meeste Nederlandse boeken rond het thema succes behandelen een specifieke methodiek zoals bijvoorbeeld mindfulness of positief denken als weg naar succes. Daarnaast zijn er nog het persoonlijke succesverhaal, en het ‘zelfhulpboek’. Maar een boek dat ‘alles’ omvat kwam ik (van een Nederlandse schrijver) tot Ik2 nog niet tegen.

Anders dan bij een persoonlijk pleidooi voor een bepaalde methodiek is in Ik2 de wetenschappelijke achtergrond van hoogleraar en auteur Margriet Sitskoorn terug te vinden. Het boek heeft een duidelijke structuur. In deel I heeft Sitskoorn de achtergrondinformatie verzameld en ze deelt die om inzicht te geven in de werking van het brein, met name de prefrontale hersenschors. Met persoonlijke doelen als uitgangspunt neemt Sitskoorn de lezer mee langs de invloeden van de (VUCA) wereld op ons gedrag en dat koppelt ze aan de technische werking van ons brein. De combinatie van wetenschappelijke uitleg met praktische voorbeelden en tests zorgt ervoor dat dit theoretische deel toch prima toegankelijk en leesbaar is. Rode draad in de theorie is dat het brein een sterke eigen wil heeft die - wanneer je je daar niet bewust van bent - niet vanzelfsprekend je (lange termijn) doelen dient. Een eigen wil die nog gebaseerd is op de menselijke oerdriften en daarom nog maar beperkt aansluit op de wereld van vandaag.

Vervolgens wordt in deel II de conclusie getrokken en gaan we over tot actie. Want wanneer je weet dat je brein op deze manier werkt, dan zul je op die werking bij moeten sturen als je brein je zelf niet het resultaat brengt dat je voor ogen hebt. Ook nu wetenschappelijk onderbouwd en niet per sé toewerkend naar een vooraf ingenomen conclusie maar meer als logisch gevolg op de constateringen uit deel I. Dat maakt ook dat de aangereikte oplossingen om boven je huidige prestaties uit te stijgen niet eens zo wereldvreemd of zweverig zijn. Misschien niet allemaal even dicht bij je comfortzone, maar eigenlijk zijn het logische conclusies en uitgangspunten (zoals bijvoorbeeld de invloed van slaap, de noodzaak van focus en het effect van lichaamsbeweging) die Margriet Sitskoorn aanreikt. Maar dan wel als compleet geheel waarbij het ene gereedschap niet belangrijker is dan het andere, en samengevat in het EFFECT programma. Stiekem toch een methodiek, maar dan als uitkomst in plaats van startpunt.

In deel III worden tot slot al de eerste successen geborgd door het benoemen van de inzichten en resultaten van de acties die je als lezer als het goed is hebt genomen aan de hand van de opdrachten en tests in de voorgaande hoofdstukken.

Ik2 is het boek van een wetenschapper dat toch op toegankelijke manier geschreven is. Het geeft de lezer niet alleen informatie maar vooral ook handvatten. Het boek staat boordevol met links naar artikelen, video's, oefeningen en apps die je op internet kunt vinden. Daarnaast zet het boek de lezer aan het werk met persoonlijke tests en invuloefeningen die inzicht geven en aanzetten tot actie. Het geeft de lezer daarmee geloofwaardige en voor iedereen toepasbare sleutels tot succes. Sleutels die misschien nog steeds niet iedereen zal oppakken, maar de lezer er in ieder geval van bewust maken dat dat dan een bewuste keuze is, net als de keuze voor succes.


IK2 (IK kwadraat) - De beste versie van jezelf
2 maart 2016 | Roy van den Anker

De meeste Nederlandse boeken rond het thema succes behandelen een specifieke methodiek zoals bijvoorbeeld mindfulness of positief denken als weg naar succes. Daarnaast zijn er nog het persoonlijke succesverhaal, en het ‘zelfhulpboek’. Maar een boek dat ‘alles’ omvat kwam ik (van een Nederlandse schrijver) tot Ik2 nog niet tegen. Anders dan bij een persoonlijk pleidooi voor een bepaalde methodiek is in Ik2 de wetenschappelijke achtergrond van hoogleraar en auteur Margriet Sitskoorn terug te vinden. Het boek heeft een duidelijke structuur. In deel I heeft Sitskoorn de achtergrondinformatie verzameld en ze deelt die om inzicht te geven in de werking van het brein, met name de prefrontale hersenschors. Met persoonlijke doelen als uitgangspunt neemt Sitskoorn de lezer mee langs de invloeden van de (VUCA) wereld op ons gedrag en dat koppelt ze aan de technische werking van ons brein. De combinatie van wetenschappelijke uitleg met praktische voorbeelden en tests zorgt ervoor dat dit theoretische deel toch prima toegankelijk en leesbaar is. Rode draad in de theorie is dat het brein een sterke eigen wil heeft die - wanneer je je daar niet bewust van bent - niet vanzelfsprekend je (lange termijn) doelen dient. Een eigen wil die nog gebaseerd is op de menselijke oerdriften en daarom nog maar beperkt aansluit op de wereld van vandaag.

Vervolgens wordt in deel II de conclusie getrokken en gaan we over tot actie. Want wanneer je weet dat je brein op deze manier werkt, dan zul je op die werking bij moeten sturen als je brein je zelf niet het resultaat brengt dat je voor ogen hebt. Ook nu wetenschappelijk onderbouwd en niet per sé toewerkend naar een vooraf ingenomen conclusie maar meer als logisch gevolg op de constateringen uit deel I. Dat maakt ook dat de aangereikte oplossingen om boven je huidige prestaties uit te stijgen niet eens zo wereldvreemd of zweverig zijn. Misschien niet allemaal even dicht bij je comfortzone, maar eigenlijk zijn het logische conclusies en uitgangspunten (zoals bijvoorbeeld de invloed van slaap, de noodzaak van focus en het effect van lichaamsbeweging) die Margriet Sitskoorn aanreikt. Maar dan wel als compleet geheel waarbij het ene gereedschap niet belangrijker is dan het andere, en samengevat in het EFFECT programma. Stiekem toch een methodiek, maar dan als uitkomst in plaats van startpunt.

In deel III worden tot slot al de eerste successen geborgd door het benoemen van de inzichten en resultaten van de acties die je als lezer als het goed is hebt genomen aan de hand van de opdrachten en tests in de voorgaande hoofdstukken.

Ik2 is het boek van een wetenschapper dat toch op toegankelijke manier geschreven is. Het geeft de lezer niet alleen informatie maar vooral ook handvatten. Het boek staat boordevol met links naar artikelen, video's, oefeningen en apps die je op internet kunt vinden. Daarnaast zet het boek de lezer aan het werk met persoonlijke tests en invuloefeningen die inzicht geven en aanzetten tot actie. Het geeft de lezer daarmee geloofwaardige en voor iedereen toepasbare sleutels tot succes. Sleutels die misschien nog steeds niet iedereen zal oppakken, maar de lezer er in ieder geval van bewust maken dat dat dan een bewuste keuze is, net als de keuze voor succes.


Management Summaries - Ik2 - De beste versie van jezelf
1 maart 2016 | Ger Post

Neuropsycholoog Margriet Sitskoorn heeft IK2 om twee redenen geschreven. Ten eerste kreeg ze bij lezingen en workshops telkens de vraag hoe ze nu precies hun doelen konden bereiken, of het nu een nieuw bedrijf of een andere baan was of een gezond lichaam.

Daarnaast zag ze dat op allerlei vlakken niet de juiste beslissingen werden genomen. ‘Het lijkt erop dat wij op persoonlijk vlak maar ook als leiders, bestuurders en opvoeders niet de juiste beslissingen nemen om succes en een kwalitatief goed voortbestaan voor ons allen te bewerkstelligen,’ schrijft ze.

Sitskoorn is gaan uitzoeken hoe iemand ‘het volledige potentieel’ uit zichzelf kan halen en zijn of haar doelen kan bereiken. Het resultaat is een uiterst praktisch boek, waarin de lezer vanaf de eerste bladzijde aan het werk wordt gezet. De oefeningen en theoretische beschrijvingen in het eerste deel zijn erop gericht de lezer inzicht te verschaffen in eigen functioneren. In het tweede deel leert de lezer de prefrontale hersenschors te ontwikkelen in het EFFECT-programma. EFFECT is een acroniem voor Enriched environment, Flow focus, Fixed sleep pattern, Exercise, Connect today and tomorrow, en Time. Minimaal zes maanden na het lezen van de eerste twee delen is het tijd voor het laatste deel: het meten van de resultaten van het EFFECT-programma.

Sitskoorn sluit af met een reflectie op het doel en een bepaling van het volgende doel. ‘Je hebt in dit boek geleerd om niet alleen te zijn maar ook om bewust te worden en nog preciezer, om te worden wat je wilt zijn. Steeds weer. Dat was míjn doel met dit boek.’

De volledige summary van IK2 vindt u in de februari-editie van Management Summaries.

Een gratis summary van The Spirit of the Valley is nu tijdelijk gratis te downloaden


Ik2 - Van speelbal naar spelleider
21 januari 2016 | Martin van Staveren

Weerstand. Dat was mijn primaire reactie toen ik het boek Ik2 voor het eerst zag. Onbewust verwarde ik de titel met Ego2. Weer zo’n zelfhulpboek, waarvan er al zoveel zijn. Toch bleef de ondertitel 'De beste versie van mezelf worden' me prikkelen. Dat ben ik immers nog niet en wil ik best wel worden. Toen ik las dat het boek bedoeld is om je doelen te bereiken, door je hersenen te ontwikkelen, was ik om.

En ik blijf om. Margriet Sitskoorn, hoogleraar klinische neuropsychologie aan Tilburg University heeft met Ik2 namelijk een monumentaal boek geschreven. Waarom? Omdat ze met een combinatie van wetenschappelijke kennis en eenvoudige praktijkvoorbeelden overtuigend aangeeft, dat iedereen in staat is om meer sturing aan zijn of haar leven te geven, zowel professioneel als persoonlijk. Om van een speelbal een spelleider te worden en van daaruit je doelen te formuleren én te realiseren. Om uit een eventuele slachtofferrol te treden. Juist in dit tijdperk, waarin Europa piept en kraakt vanwege de vluchtelingencrisis. Juist nu is het van belang dat individuen de beste versie van zichzelf kunnen worden. Niet alleen voor zichzelf, ook voor de ander.

In grote lijnen bestaat het boek uit twee delen. Het eerste deel gaat over inzicht krijgen in jezelf, je eigen doelen, de benodigde vaardigheden om die doelen te realiseren en de invloed die je hersenen daarop hebben. In het tweede deel ga je op basis daarvan aan de slag met het EFFECT programma. In een kort derde deel kan je, na een aantal maanden, zelf de effecten van dit programma meten. Het boek is hiermee een echt doe-boek. Het bevat talloze oefeningen en verwijzingen naar websites met nog meer oefeningen. Dit maakt een zelfhulpboek nog niet onderscheidend. Wat dan wél?

Dat is de spiegelwerking van het boek, de confrontatie met jezelf. Het laat zien dat we zelf veel meer het heft in handen kunnen nemen dan we vaak denken, zonder in de illusie van volledige maakbaarheid te trappen. Neem bijvoorbeeld de inconvenient truth van onze hedendaagse VUCA-wereld, waarin we het met z’n allen moeten zien te rooien. Dit vormt hoofdstuk 2 van het boek. VUCA is afkomstig uit de militaire wereld en staat voor volatility, uncertainty, complexity en ambiguity. Ofwel, de cocktail van beweeglijkheid, onzekerheid, complexiteit en meerduidigheid van situaties of ontwikkelingen. Allemaal factoren, die in onderlinge samenhang ons dagelijkse leven binnen en buiten organisaties in hoge mate beïnvloeden. Dit wakkert bij velen gevoelens van onbehagen en angst aan. Denk aan de al genoemde Europese vluchtelingencrisis. Effectief leren omgaan met deze VUCA-wereld is dan ook het uitgangspunt van het boek.

De stap van dergelijke crises naar je eigen situatie is veel kleiner dan je op het eerste gezicht denkt. Immers, in hoeverre ben jij door je eigen (on)bewuste gedrag in staat om te (over)leven, en het liefst ook nog een beetje leuk, in de huidige wereld? Een wereld die de komende jaren eerder meer dan minder VUCA wordt? Ben jij in staat om in zo’n veranderlijke en onzekere wereld je baan te behouden, de studie van je kinderen straks te betalen, je eigen welzijn en geluk te creëren, en een bijdrage te leveren van het welzijn en geluk van de mensen om je heen, zowel privé als zakelijk?

Wat dit boek onderscheidt van de vele soortgenoten zijn de positief–realistische en concrete antwoorden op zulke existentiële vragen. Ja, het is wel degelijk mogelijk om in de VUCA-wereld je doelen, en daarmee geluk en welzijn, te bereiken. Dit is mogelijk vanwege de ongekende plasticiteit van onze hersenen (positief), alleen moet je daar wel daadwerkelijk mee aan de slag (realistisch) met het EFFECT-programma (concreet).

Onze evolutionair gezien jonge prefrontale hersenschors speelt hierbij een hoofdrol. In dit zogenoemde executieve of CEO-brein zetelt ons vermogen om reflexen vanuit oudere hersendelen kritisch te beschouwen en te weerstaan. Dank zij ons CEO-brein zijn we bijvoorbeeld in staat om het verschil tussen kortetermijngenot en langetermijngeluk, en het bijbehorende gedrag, in te zien en daar naar te handelen. Immers, zoals Sitskoorn schrijft: ‘We denken vaak dat het najagen van onze verlangens gelijk staat met gelukkig worden’. In grote woorden, ons CEO-brein maakt ons mens.

Een paar zinnen over het EFFECT-programma. Dit is opgebouwd uit de onderdelen Enriched environment (verrijk je omgeving), Flow focus (geef richting aan je hersenplasticiteit), Fixed sleep pattern (de kracht van slapen), Exercise (inderdaad, bewegen!), Connect today and tomorrow (maak je toekomst vandaag) en Time (gun jezelf tijd). Ofwel, zo simpel kan het zijn. Met goed slapen en voldoende beweging wek je bijvoorbeeld extra energie op om je CEO-brein optimaal te benutten. Dit stelt je beter in staat om allerlei niet-functionele korte termijn genotsreflexen te weerstaan, wat ten goede komt aan het realiseren van je bewust gekozen langetermijndoelen.

Opvallend, ook het regelmatig beoefenen van vormen van meditatie blijkt direct gerelateerd aan de ontwikkeling van je CEO-brein. De auteur is, zoals nog velen in de westerse wereld, ‘altijd een beetje huiverig’ om over meditatie te beginnen. Meditatie bevordert onder andere het ontwikkelen van aandacht, waar niets zweverigs aan is en je brein dus van opkikkert.

Samenvattend, Ik2 is een bijzonder boek. Het overtuigd dat doelen bereiken in een veranderlijke en onzekere wereld nog steeds mogelijk is. Allen moet jij zelf wel bereid zijn er stevig en zelf-confronterend mee aan de slag te gaan. Voor wie dit niet aanspreekt stelt Sitskoorn: ‘Het spijt me dat ik het moet zeggen, maar als je denkt dat ik teveel van je vraag, heb je het des te harder nodig’. Au of uitdaging? Werken aan een betere versie van jezelf is immers ook werken aan een betere versie van de wereld. Wie wil dat nu niet?

Dr. ir. Martin van Staveren MBA is gepromoveerd op het implementeren van risicomanagement in organisaties. Vanuit zijn adviesbureau VSRM adviseert hij publieke, private en projectorganisaties over effectiever omgaan met onzekerheid. In 2015 verscheen Van Staverens eerste managementboek over de omgang met risico's: Risicogestuurd werken in de praktijk.


Ik2 - De beste versie van jezelf
8 januari 2016 | Yolanda van Heese

In haar nieuwste boek Ik2 - de beste versie van jezelf laat Margriet Sitskoorn zien op welke manier u uw prefrontale hersenschors en de zogenaamde executieve vaardigheden (denk aan werkgeheugen, het vermogen om impulsen te onderdrukken en een cognitieve en mentale flexibiliteit) kunt ontwikkelen.

Is dat dan nodig? Zeker: met goed ontwikkelde executieve vaardigheden kunt u uw doelen bereiken en succesvol, gelukkig en gezond worden!

Margriet Sitskoorn is hoogleraar klinische neuropsychologie. Zij weet precies welk gedrag u moet vertonen om uw doelen te kunnen bereiken - en welke valkuilen u daarbij kunt tegenkomen. In haar nieuwste boek ‘Ik2 - de beste versie van jezelf’ laat zij zien hoe u door de ontwikkeling van uw hersenen uw doelen beter kunt bereiken - of dat nou gaat om zakelijke doelen of prive.

Met het boek wil Sitskoorn u helpen te ontwikkelen richting IK2: de beste versie van uzelf. En zeg nou zelf, wie wil dat niet?

Sitskoorn pakt het degelijk en grondig aan: voordat u daadwerkelijk aan de slag kunt gaan met het EFFECT-programma, krijgt u in het eerste deel inzicht in uzelf en allerlei psychologische processen. De schrijfster neemt u daarvoor mee in de wereld van het brein en laat zien waarom het van belang is de prefrontale hersenschors en zogenaamde executieve vaardigheden verder te ontwikkelen in deze onzekere, VUCA wereld. Als u de juiste vaardigheden beheerst, dan hoeft u zich niet langer een speelbal te voelen, maar kunt u zelf spelmaker zijn.

Wat zijn dat dan, die executieve vaardigheden? Het zijn de vaardigheden die er onder andere voor zorgen dat we de juiste beslissingen nemen, dat we kunnen volhouden als het tegenzit of saai wordt, onze impulsen kunnen onderdrukken, niet meteen onze primaire emoties uiten en leren van feedback.

Nadat u inzicht in uzelf hebt gekregen, de doelen die u wilt bereiken op een rij hebt gezet en op de hoogte bent van de valkuilen die u mogelijk kunt tegenkomen, kunt u daadwerkelijk aan de slag met het EFFECT-programma.

Dit programma is gericht op directe bruikbaarheid en bestaat uit zes verschillende onderdelen. Dat zijn niet altijd verrassende onderdelen. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om te zorgen voor een interessante en prikkelende omgeving (‘enriched environment’), genoeg te slapen en regelmatig te bewegen. Ook zult u leren focus aan te brengen op de dingen die er voor u toe doen, om vandaag met morgen te verbinden en vooral: tijd in dit programma te steken. Want het EFFECT- programma is geen ‘quick fix’: om de gewenste vaardigheden (verder) te ontwikkelen is de nodige tijd en energie nodig.

Om met het laatste deel van het boek aan de slag te kunnen gaan - het meten van het effect van het programma - zult u het minstens zes maanden moeten uitvoeren, aldus Sitskoorn.

Het programma is niet heel verrassend - maar dat maakt het boek niet minder relevant. Sterker nog: Sitskoorn weet overtuigend uit te leggen waarom het belangrijk is om de verschillende onderdelen van het programma te volgen. Door de combinatie van een uitgebreide uitleg van de onderliggende wetenschappelijke theorieën én een set van persoonlijke vragenlijsten, oefeningen en suggesties voor Apps krijg je kennis van de verschillende mechanismes. Dat maakt het makkelijker om ze te herkennen en stelt u in staat om er iets aan te doen.

Dit boek is geschikt voor leidinggevenden, professionals en ieder ander die nu echt aan de slag wil gaan om zijn doelen te bereiken. Voor sommige lezers zullen de vragenlijsten te uitgebreid zijn en is de verleiding groot om dat snel te lezen en overslaan. Wellicht valt u dan in één van de valkuilen die ze in het boek treffend uitlegt: ‘korte termijn fijn en lange termijn pijn’. Het fenomeen dat je op de korte termijn denkt ‘een snoepje kan geen kwaad’ - om na een jaar te ontdekken dat je weer niet bent afgevallen.

Dus wilt u op de korte termijn fijn (snel aan de slag met het EFFECT-programma en liever niet alle vragenlijsten invullen)? Dan komt u zichzelf zeer waarschijnlijk op de lange termijn tegen en geeft u de moed wellicht eerder op…

Kortom - Ik2 is een boek om mee aan te slag te gaan. En staar u niet blind om het einddoel: ‘It is good to have an end to journey toward, but is is the journey that matters in the end’! (Ernest Hemingway)

Yolanda van Heese is auteur en coach voor leidinggevenden en hun teams. Tevens is zij oprichter van Leaders Online.


Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden