Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
The devil inside - 'Twee boeken voor de prijs van één'
13 augustus 2020 | Christel Deckers

Iedereen kent wel het duiveltje in zijn of haar hoofd dat zegt 'dat gaat je toch niet lukken' of andere demotiverende woorden die je ontmoedigen.  Bas Kodden laat in The Devil Inside zien hoe je hier aan het hoofd kunt bieden.

Ken je goede en je slechte eigenschappen en doe er je voordeel mee, is de boodschap van Bas Kodden in The Devil Inside. Richt je hierbij vooral op je sterke kanten en versterk deze, in plaats van je zwaktes te proberen om te zetten in sterktes. Want dat kost immers veel meer energie, stelt Kodden.

Om meer zicht te krijgen op je sterke en zwakke kanten is het niet van belang te weten welke kleur jij, of je duivel, hebt. De kleurenanalyse is wijd en zijd bekend maar kent geen enkele wetenschappelijke onderbouwing, zo schrijft Kodden. Het enneagram daarentegen kent een degelijk wetenschappelijk fundament, door de Stanford University onderzocht. Het is een model dat negen persoonlijkheidsstructuren (ennea betekent negen) beschrijft. Eenieder van ons heeft zo zijn eigen voorkeurstijl. Via de enneagramleer kom je niet alleen te weten welk persoonlijkheidstype je bent, inclusief je handelingsvoorkeur dat past bij dit type, maar ook hoe je je gezond kunt ontwikkelen binnen je type.

Bas Kodden helpt je in The devil inside om je eigen blokkades op te heffen aan de hand van de enneagramleer. Zo krijg je zicht op je gewoontes en eigenaardigheden die je helpen, of verhinderen dat je je doelen bereikt. 'De scheidslijn tussen succes en ellende is dun als je je devil inside niet onder ogen durft te komen.'

Aan de hand van ‘persoonlijke uitnodigingen tot oefeningen’ reikt Bas Kodden ons materiaal ter overdenking aan, omdat ‘introspectie de belangrijkste vaardigheid is die wij in ons leven kunnen inzetten’ om aan de goede kant van de lijn terecht te komen.
Dit boek met de duivel op de voorkant en met de kleuren van de hel en het vagevuur, kun je zowel voor je persoonlijke alsook voor je zakelijke succes gebruiken. Introspectie kent geen goed en kwaad en geen verschil in zakelijk en privé.

Eigenlijk heb je met The devil inside twee boeken voor de prijs van één!

Christel Deckers is een zeer ervaren bestuurder, adviseur en commissaris zowel binnen de zorg als in het onderwijs. Zij is gepromoveerd aan de Business School of Economics in Nijmegen en doet nu onderzoek aan de Erasmus Universiteit naar Bestuur en Toezicht in de zorg. Kernwoorden in haar werk zijn: We doen het samen, met plezier naar je werk en de juiste mens op de juiste plek: www.christeldeckers.nl.


The devil Inside
4 juni 2020 | Henk Jan Kamsteeg

Niet alleen sloeg hij zijn vrouw, ook wilde hij op zijn  77ste dat zijn vijftig jaar jongere nichtje naakt bij hem kwam slapen. Dit om zijn kuisheid te bewijzen… Hij richtte een militaire verzetsbeweging op die aanslagen pleegde waarbij doden vielen. Daarnaast was hij een ware womanizer die zijn eerste vrouw mishandelde.

 

Gandhi en Mandela, want over hen hebben we het, worden steevast het meest genoemd wanneer ik tijdens trainingen vraag naar de  rolmodellen van de deelnemers. Helden, zo zegt ook Bas Kodden, maar net als ieder ander mens met een duiveltje in zich.

In The Devil Inside – een titel die hij geleend heeft van een nummer van de band INXS, beschrijft Kodden dat waarachtig leiderschap in eerste instantie het vermogen is om leiding te geven aan jezelf. ‘Een basisvoorwaarde om leiding te geven aan anderen. Het gaat om zelfsturing, zelfbeheersing en standvastigheid. Om die eigenschappen te kunnen ontwikkelen, moet je je eigen duiveltjes kennen.’ De scheidslijn tussen succes en ellende is dun als je jouw ‘devil inside’ niet onder ogen komt. ‘Dan saboteer je jezelf en anderen, met grote gevolgen voor jou en de mensen om je heen.’

Daarom roept Kodden op tot introspectie: ‘Het is de aanjager van en de belangrijkste voorwaarde voor waarachtig leiderschap en het leveren van unieke prestaties {…} Introspectie gaat over het trainen van de onzichtbare binnenkant van ons leven’, zoals Paul de Blot het zo mooi omschrijft.’ En dus neemt Kodden ons mee naar die binnenkant, die donkerder kan zijn dan ons lief is.

Neem de zeven hoofdzonden (in de zesde eeuw opgesteld door paus Gregorius). Volgens de Britse auteur Graham Tomlin geen foutjes, maar ‘levensvernietigende gewoontes’. Kodden laat zien hoe ijdelheid, jaloezie, wellust, hebzucht, gulzigheid, luiheid en woede desastreuze gevolgen kunnen hebben voor onszelf en de mensen om ons heen. Maar, zo stelt hij ook, een eerlijke duik in de duisternis van de hoofdzonden in onszelf kan ook een spirituele doorbraak tot gevolg hebben. En, zoals hij bewust een aantal keer herhaalt: ‘Veroordeel jezelf niet. We zijn allemaal met gebreken geboren. Ik kan het niet genoeg herhalen: we all have the devil inside.’

Hetgeen gelukkig niet betekent dat we die ‘devil’ dus maar alle ruimte moeten geven. Integendeel. ‘Persoonlijke groei is in mijn ogen de belangrijkste opgave in ons leven. Niet alleen om een succesvoller leven te leiden, maar met name om je leven zinvoller en minder destructief te maken.’

Naast een verdieping in het begrip emotionele intelligentie en het instrument enneagram, gaat Kodden in op zogenoemd  ‘Lemniscatisch denken’. Dit is een eeuwenoude filosofie die stelt dat niets bestaat zonder het tegenoverliggende deel. ‘Tegenstellingen worden vanuit dit denken niet alleen systematisch benaderd, maar ook ingesloten in plaats van buitengesloten.’ In andere woorden:  in plaats van op zoek te gaan naar bijvoorbeeld een oplossing van een van de zeven hoofdzonden, ga je op zoek naar de tegenpool. Eigenwaarde tegenover jaloezie. Bescheidenheid tegenover ijdelheid. Vergiffenis tegenover woede. Enzovoort. ‘Deze levenswaarden geven richting hoe te handelen wanneer een van de zeven hoofdzonden opspeelt.’

In dit kader haalt Kodden Bill George aan, die misschien wel een van de beste boeken over zelfleiderschap schreef die ik ken: Vaar je eigen koers. Niet tips en trucs helpen je volgens George te groeien tot de ideale leider, maar het vinden van je ‘true north’ wel. En dit kan alleen door een duidelijk innerlijk kompas te hebben. Dit vindt je onder andere door:

- Je levensverhaal te kennen.
- Je ego een juiste plek te geven.
- Anderen te empoweren.
- Je waarden en principes te kennen en te praktiseren.
- Je drijfveren te ontdekken.
- Een supportersteam om je heen te verzamelen (die je van eerlijke feedback voorzien).

Leiders moeten volgens Kodden – en dit kan ik alleen maar luid beamen – een goed verhaal kunnen vertellen. Een verhaal van hoop, mededogen en verbinding. ‘Een goed verhaal, verteld op het juiste moment en aan de juiste mensen,  heeft onmiskenbaar een grote impact. Leiders doen er goed aan zich die kunst eigen te maken. […] Voorwaarde is dat die verhalen leven in de binnenwereld van leidinggevenden zelf. Om die reden is storytelling direct te verbinden aan innerlijk leiderschap,  je bent wat je doet.’

Ja, we hebben net als rolmodellen als Gandhi en Mandela dus een duiveltje in ons. Maar wel een die we moeten leren kennen en neutraliseren. Kodden: ‘Stop met het saboteren van jezelf – en je organisatie. Get rid of the devil Inside!’

Henk Jan Kamsteeg is eigenaar van het trainingsbureau Proistamenos. Hij heeft trainingen en coaching op het gebied van (persoonlijk) leiderschap en storytelling. Daarnaast is hij auteur van diverse boeken zoals Dienend leiderschap, De kracht van het compliment en Spreken met passie; de kracht van storytelling.


The Devil Inside - 'De zoektocht naar je zelf'
22 april 2020 | Rudie Jansman

Bas Kodden heeft zichzelf weer overtroffen met zijn nieuwe boek The Devil Inside. Na de bestseller Word een Held en zijn laatste boek De Kunst van Duurzaam Presteren schreef hij dit keer een nog veel persoonlijker boek.

In De Kunst van Duurzaam Presteren gaf Bas Kodden na uitgebreid onderzoek een verrassende nieuwe kijk op het geheim van winnende personen en teams. Karakter blijkt bijvoorbeeld een veel doorslaggevender indicator van succes te zijn dan talent.

In zijn nieuwe boek The Devil Inside daagt hij je als professional uit om eens goed naar jezelf te kijken. Daarbij laat hij ook veel van zijn eigen persoonlijke zoektocht zien. Hij daagt leidinggevenden uit tot het beoefenen van introspectie. In zijn ogen is dat het belangrijkste aspect van leiderschap. Hoewel het boek op een heel prettige manier is geschreven, lees je het niet even makkelijk op een zondagmiddag uit. Daarvoor worden er te veel vragen aan de lezer gesteld die uitnodigen tot wat diepgaander zelfonderzoek. Hoe kijk je naar jezelf en je verleden, wat zijn je hoofdzonden en je angsten en wat is jouw waarheid en je purpose? Omdat zelfkennis (en zelfacceptatie) belangrijke elementen zijn in het stoppen van het saboteren van jezelf - en je organisatie. Bas Kodden neemt je in The Devil Inside mee in de zoektocht naar je zelf met persoonlijke groei als doel. Of hij daar in slaagt is aan jou. Aan het boek zal het niet liggen.

Rudie Jansman bedenkt en organiseert grote Kennisfestivals, ondersteunt als consultant klanten bij allerlei organisatieveranderingen op het gebied van innovatie, zelforganisatie en ondernemerschap, positionering en communicatie en organiseert masterclasses rondom thema's als zinvol leiderschap, succesvol veranderen en het nieuwe presteren.

Op 30 september 2020 spreekt Bas Kodden op het jaarcongres 'Psychologie van leiderschap'.


Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden