Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
Wij wijzen u graag op het volgende
Door drukte zijn de levertijden van PostNL aangepast en kan uw pakket vertraging oplopen. Door de Brexit kan de levering van Engelse boeken vertraging oplopen.
Lenig denken
11 december 2015 | Arvid Buit

Creativiteit, originele oplossingen, we zoeken er allemaal naar. Vele trainingen, goeroes en zweverige bureautjes beloven unieke inzichten. En dan opeens schrijven twee dames een briljant boek. Briljant? Ja absoluut briljant. Hierin leer je oprecht hoe creativiteit werkt.

Om te beginnen aan deze recensie mijn vooringenomen scepsis. Ik heb tien jaar lang in de internationale entertainmentwereld gewerkt als ontwerper en heb zo vreselijk veel onzinnige uitleg gehoord over creativiteit dat ik zeer argwanend begon aan het boek. Het omslag van Lenig Denken trok mijn aandacht, evenals de titel.

Als je het boek openslaat, gaat je hoofd meteen ‘een stukje open staan’. Geen eindeloze witte pagina’s vol Times New Roman, maar een bijzonder verfijnd en creatief vormgegeven werk. In pakkende hoofdstukken, weten Marenthe de Bruijne en Sigrid van Iersel je mee te nemen in dit tweedelige werk. Eerst wordt het brein ‘warm gemaakt’ voor haar taak, om daarna uitleg te geven over feitelijke processen. Maar wat hebben ze dat leuk gedaan. Ik ben nog steeds enthousiast terwijl ik dit schrijf.

Leuke oefeningen en spreuken ondersteunen het proces, maar bovenal ben ik als lezer zeer verrast dat ze ook echt de kern van creativiteit hebben gevangen. Niet in een knutsel-knippenplakken stijl, maar concreet en aannemelijk. Volledig en precies. Hoe vorm je nieuwe inzichten terwijl je op een doodlopend spoor staat. Wat kun je doen met een team als je op energieke wijze wilt werken aan een origineel concept. Ik weet zeker dat eenieder na het lezen van dit boek in staat is om ook feitelijk aan de slag te gaan met dit onderwerp.

Een absolute aanrader en voor mij nu al een boek voor in de lijst ‘favorieten’. Als ik directeur was van een groot bedrijf waarin vernieuwing een ‘hot issue’ was… Dan wist ik al wat ik mijn medewerkers deze kerst cadeau deed.

Arvid Buit is executive coach en auteur van Wahlberg, Het verhaal van een CEO. Hij houdt zich bezig met de ontwikkeling van topbestuurders en de ontwikkeling van het vakgebied coaching.

23 februari 2011 | Claudia Broeke

Door je hersens bewust aan het werk te zetten, kun je briljante nieuwe inzichten krijgen. 'Lenig denken' is een aantrekkelijk vormgegeven boek waarin allerlei technieken staan beschreven die creatieve denkkracht losmaken. Het inspireert om anders tegen het werk aan te kijken en nieuwe invalshoeken te ontdekken. Het auteurstrio Rineke Rust, Sigrid van Iersel, Marenthe de Bruijne is er in geslaagd om zowel een naslagwerk voor creatieve methodes te schrijven als een werkboek dat tot actie aanzet.

De basisgedachte achter 'Lenig denken' is dat je routines moet doorbreken om creativiteit mogelijk te maken. Dat kun je bijvoorbeeld doen door bewust nieuwsgierig te zijn, door van perspectief te wisselen of door onverwachte associaties te vormen. Het uitgangspunt van de auteurs is dat een lenige geest trainbaar is. Ook mensen die zichzelf niet creatief vinden, kunnen op een heel praktische manier aan de slag met de oefeningen.

Rineke Rust, Sigrid van Iersel en Marenthe de Bruijne hebben als persoonlijke missie om creatief denken te bevorderen omdat het leven er leuker van wordt. In het boek beschrijven zij een aantal traditionele denktechnieken, zoals het maken van een mindmap of moodboard. Het is hen gelukt om in het grote aanbod van boeken over werkvormen dat de laatste tijd is verschenen ook veel nieuwe oefeningen aan te bieden.

Wat kun je verwachten? Het boek is opgebouwd uit twee delen. In deel 1 - dat ongeveer 2/3 van het aantal pagina's in beslag neemt - staan de rek- en strekoefeningen om de lenigheid van geest te bevorderen. Bijvoorbeeld een oefening om toeval een kans te geven: laat je route eens bepalen door iemand een tijdje te volgen, of door bij elke splitsing een muntstuk op te gooien. En kijk waar het je brengt. Of een oefening die je laat kijken alsof het de eerste keer is: bedenk nieuwe toepassingen voor een voorwerp, zoals een paraplu en varieer naar hartelust. Wat kun je ermee doen als je hem omdraait? Wat zou er gebeuren als de paraplu groter of kleiner zou zijn? Wat zou je gebruiken als er geen paraplu's bestonden? Als suggestie bevelen de auteurs aan om te oefenen door elke week een ander voorwerp te nemen.

In deel 2 staan alle tips rond het creatieve proces zelf. Hoe start je creativiteit? Hoe combineer je alle losse gedachten die je hebt gevonden tot een passende oplossing? En hoe voer je je idee of plan daadwerkelijk uit? Want een schip in de haven ligt er veilig, maar dat is niet waar schepen voor zijn gemaakt.

En dan de vormgeving... Zelden heb ik zo'n aantrekkelijk vormgegeven boek gezien. Mooi en functioneel kleurgebruik ondersteunt de opbouw van het boek. Daarnaast is een duidelijk afwijkende typologie gekozen voor bijvoorbeeld de oefeningen, tips en citaten. Ook de tekstkeus is consequent met het thema van het boek. Deel 1 staat in het teken van 'rekken en strekken' en daarbinnen krijgt het hoofdstuk dat gaat over perspectief wisselen bijvoorbeeld de titel 'Radslag' mee. De tekeningen en lay-out geven het boek ten slotte een vrolijk en speels karakter en nodigen uit tot bladeren, lezen, nadenken en toepassen.

Ideeën krijg je vaak als je er niet bewust mee bezig bent. De auteurs benoemen hiervoor de 3B's: het bed, het bad en de bus zijn de plekken waar je gedachten alle ruimte krijgen om rond te dwalen. Wil je echter je hersens een handje helpen, dan geeft dit boek je een groot aantal leuke suggesties om mee aan de slag te gaan.

Marenthe de Bruijne, Sigrid van Iersel
Lenig Denken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden