Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
PRIMA is perfect
12 september 2016 | Kirsten Cooiman

‘Dat gaat waarschijnlijk niet lukken, want het is nog nooit gelukt!’ ‘Zie je, zij doet dat veel beter!’‘Ik moet het echt beter doen, dit is duidelijk niet goed genoeg…’ ‘Het is wel aardig gelukt, maar het is zeker nog niet perfect!’

Heb jij ook zo’n ‘vriendelijke en positief ondersteunende’ (not!) stem in je hoofd? Die kritisch alles neersabelt waar je mee bezig bent? Niet leuk! En heel ondermijnend als je gelukkig en ontspannen wilt leven…

Nooit goed genoeg

Veel mensen, en vooral vrouwen, hebben in mindere of meerdere mate last van perfectionisme.
Je vindt dat je het nooit goed genoeg doet. Je vergelijkt jezelf vaak met anderen en dat pakt altijd negatief uit. De lat ligt steeds hoger en je hebt een duidelijk aanwezige, kritische stem in je hoofd die bij voorbaat alles afkraakt. Of je hebt faalangst en je begint er maar liever niet aan…

Herken je dit?

Vind je jezelf ook nooit goed genoeg, slank genoeg, sportief genoeg, knap genoeg, slim genoeg (en vul maar in wat voor jou van toepassing is…)?

Dan zou je wel eens heel blij kunnen zijn met PRIMA is perfect!

De problemen van een perfectionist

Astrid Davidzon heeft als (ex)perfectionist zich jarenlang verdiept in het onderwerp en een methode ontwikkeld om er af te komen. Of om er in ieder geval veel minder last van te hebben. Want zoals zij zelf zegt: ‘Perfectionisten zijn namelijk gedoemd vroeg of laat vast te lopen in hun leven. Ze hebben veel last van stress, faalangst en dwangmatig denken en ontwikkelen daarmee allerlei samenhangende lichamelijke en geestelijke klachten, zoals paniekaanvallen en burn-out.’

In het boek wordt als eerste uitgelegd wat perfectionisme precies is. Want misschien denk jij wel dat je er geen last van hebt, maar het kan zich soms anders voordoen dan je denkt. Of je hebt er op bijvoorbeeld je werk geen last van, maar wel bij het opvoeden van je kinderen.

Vervolgens vertelt de auteur waar het vandaan komt. Wat de oorzaken kunnen zijn dat je last hebt van perfectionisme. We zijn in ons jeugd allemaal wel dingen over onszelf en het leven gaan geloven die maken dat we vinden, dat we aan bepaalde normen en verwachtingen moeten voldoen om ‘goed genoeg’ te zijn. En sommige van die overtuigingen kunnen je echt gemeen in de weg zitten als je gezond, ontspannen en gelukkig wilt leven…

NLP – verander je mindset

De basis van de methode die Astrid heeft ontwikkeld is NLP, Neuro Linguïstisch Programmeren. Een hele praktische en toegankelijke manier om te kijken naar je communicatie, zowel met jezelf als met anderen. Het is een manier om de associaties en verbindingen die jij in je verleden hebt aangelegd te herprogrammeren. Dat klinkt enger dan het is, dus laat die term je niet van de wijs brengen. Het is vooral heel handig en effectief.

Hoe jij je leven ervaart, wordt bepaald door welke bril en met welke overtuigingen jij naar de wereld en jezelf kijkt. En die bril schoon poetsen, die overtuigingen verbeteren zodat ze vóór je werken ipv tegen je, dat is NLP.

De 5 stappen in dit boek zijn:  P = Probleem (h)erkennen R = Resultaat I = Inspiratie M = Mindset A = Actie

Je gaat eerst eens goed kijken waar jouw perfectionisme uithangt en het herkennen en erkennen. Daarna bepalen hoe jij wilt dat het resultaat eruit ziet. Het motto is kleine stapjes, zodat je veel succes ervaringen kunt hebben en die dan ook echt ziet en omarmt en die je vertrouwen geven.
Inspiratie is broodnodig om het vol te houden en daarvan komen mooie voorbeelden voorbij.

Dan je mindset. Hiermee valt of staat of jij het resultaat gaat behalen. Ben jij je bijvoorbeeld echt bewust van je taalgebruik? Weet jij, dat, wat jij gelooft en uitspreekt, een hele grote kans heeft om ook echt te gebeuren? Dus als jij een andere uitkomst wilt, is het zaak om je heel bewust te zijn van je woorden en je gedachten!

Als laatste stap: Actie! Die spreekt voor zich.

Ik vond PRIMA is Perfect een fijn boek om te lezen. Het is een mooie mix van theorie en praktijk, gevoel en verstand. Astrid schrijft heel makkelijk en op zo’n manier dat je door wilt lezen. En als kers op de taart vind je in de laatste hoofdstukken alle handvatten om je eigen perfectionisme een toontje lager te laten zingen. En daar doen we het voor natuurlijk.

Kirsten Cooiman is gepassioneerd onderzoeker naar gezond en gelukkig leven. Zij is coach (o.a. NLP) en ervaringsdeskundige op het gebied van complementaire geneeswijzen. Ze is de oprichter van Happybooks, waar deze recensie eerder verscheen.

Prima is perfect - In 5 stappen je perfectionisme loslaten
25 juli 2016 | Lars Paardekooper

‘Perfectionisten streven naar een perfect resultaat of een perfecte oplossing. Daarbij leggen ze de lat voor zichzelf hoog, in veel gevallen zo hoog dat het doel of beeld wat nagestreefd wordt, onhaalbaar is'.

Het klinkt niet bepaald logisch ‘een onhaalbaar doel nastreven’, maar toch betrap ik mijzelf erop dat ik dit ook vrij regelmatig doe. In veel gevallen werkt het stellen van hoge eisen motiverend. Tegelijkertijd heeft het ook een keerzijde. Onhaalbare doelen resulteren vaak in frustratie, het uitblijven van voldoening en in sommige gevallen zorgt het ervoor dat ik dichtklap (dit laatste wordt aangeduid als de zogeheten ‘aarzelende perfectionist’). En hoe hoger de eisen zijn, hoe vaker deze negatieve consequenties optreden. Reden genoeg om hier wat aan te doen. Maar het beheersen van je perfectionisme, hoe pak je dat eigenlijk aan? Astrid Davidzon biedt in haar boek ‘P.R.I.M.A. is perfect’ een praktische handreiking om actief hiermee aan de slag te gaan.

Ik ben me waarschijnlijk net als veel mensen bewust van mijn perfectionisme en de negatieve consequenties die het heeft. Ondanks dit bewustzijn blijft het ontzettend lastig om hier concreet iets aan te veranderen. ‘Het gewoon loslaten’ of proberen het stapje voor stapje te minderen blijkt tot nu toe niet te werken. Ook de bevestiging van anderen voor bijvoorbeeld je geleverde werk heeft vaak geen blijvend effect. Als een doorgewinterde perfectionist weet ik altijd wel dingen aan te wijzen die beter kunnen. De kracht van het boek van Davidzon is dat het heel toegankelijk is geschreven. Het boek is gebaseerd op haar persoonlijke ervaring als perfectionist en de zoektocht naar beheersing. Door het gebruik van veel voorbeelden krijg ik als lezer het idee dat het boek ook op mij betrekking heeft.

Voordat Davidzon vertelt hoe je aan de slag kunt gaan met je perfectionisme middels een stappenplan (de P.R.I.M.A. methode), neemt ze je mee in wat perfectionisme nu eigenlijk is, waar je het tegenkomt en wat oorzaken zijn van perfectionistisch gedrag. Wil je jouw perfectionisme minderen dan zal je op zoek moeten naar de saboterende patronen (de negatieve overtuigingen) die vaak onbewust ervoor zorgen dat je de lat zo hoog legt. In haar uitleg verzandt Davidzon hierbij niet in droge theorie, in plaats daarvan zet ze je door het gebruik van herkenbare voorbeelden aan het denken over je eigen saboterende patronen.

De P.R.I.M.A. methode bestaat uit vijf stappen. (1) Perfectionisme (h)erkennen, (2) resultaat bepalen, verdeel het resultaat in hapklare brokken en probeer het te visualiseren, (3) inspiratie opdoen, (4) het beïnvloeden van je mindset en (5) afronding door actie te ondernemen. De kern van de methode wordt gevormd door de vierde stap. Hierin ga je de beklemmende gevoelens en negatieve gedachten- en gevoelens, die de basis vormen voor de saboterende patronen, sturen. Dit alles met behulp van een aantal laagdrempelige oefeningen. Het devies hierbij is om te oefenen en te herhalen, door regelmatige herhaling is het mogelijk om bestaande patronen om te vormen. Het is mooi om te lezen dat Davidzon onderstreept dat het belangrijk is om de overwinningen te vieren, hoe klein ze ook zijn. Perfectionisten zijn geneigd om snel te vergeten welke resultaten wij al hebben behaald en waar wij ons in hebben ontwikkeld. Ook dit is één van de vele punten in het boek waarin ik mijzelf herken.

Met de methode ben je niet in één keer van je perfectionisme af, in plaats daarvan helpt het vooral om op zoek te gaan naar de manier die voor jou het beste werkt om concreet resultaat te behalen. Ik zal Prima is perfect van Astrid Davidzon daarom nog regelmatig gaan raadplegen.

Lars Paardekooper is adviseur bij Adviestalent. Adviestalent leidt jonge talentvolle academici op tot breed inzetbare adviseurs en managers. Adviestalent is een initiatief van Twynstra Gudde.

PRIMA is Perfect
30 maart 2016 | Margot van Trier

In Prima is perfect leert Astrid Davidzon de lezer in 5 stappen perfectionisme los te laten. Perfectionisme loslaten? Is dat geen goede eigenschap dan? En wat als 1 van die stappen niet lukt? Of als je blijft hangen juist omdat je als perfectionist álles perfect wilt doen? Is dat dan slecht?

Daar zit ik dan, geordend als altijd wanneer ik aan een te recenseren boek begin. Met notitiekaartjes in de aanslag, om gedachtenkronkels die tijdens het lezen van het boek oppoppen gelijk een plek te geven. Al na een paar minuten lezen besef ik me: dit boek gaat over mij. En over mijn ‘slechte' kant. Misschien iets wat elke lezer heeft, bij het lezen van de eerste pagina's van Astrid Davidzons Prima is perfect.

Perfectionisme slecht? Maar het is toch juist goed dingen perfect te willen doen? Ik merk dat ik direct mijn eigenschap wil verdedigen, terwijl ik in mijn herinnering een sollicitatiegesprek herbeleef: ‘Wat is je goede eigenschap?' - Perfectionisme ‘En je slechte?' - Dat ik perfectionistisch ben.' Wat is perfectionisme en hoe belemmert dat dan? Daarnaar gaat Davidzon op zoek in haar boek.

Juist dóór dat perfectionisme duurt het soms langer voordat ik iets af maak. En als het niet perfect af kan? Dan maar liever níet af. Niet erg handig voor iemand die veel aan wil pakken. Naast op z'n aller-állerbest af willen maken, wil ik ook nooit wat missen. Met als gevolg dat ik de term ‘informatieverslaafd' op me heb geplakt. Een typische eigenschap voor een perfectionist: altijd maar alles willen weten en last van de fear of missing out. Ondanks mail- en getting things done cursussen, staat mijn mailbox regelmatig vol met zogenaamd interessante nieuwsbrieven. Want je zou toch eens een wijsheid missen. Boehoe.

Maar, ‘perfectionisme' wordt toch vaak genoemd als goede eigenschap? Hoe zit dat dan? Voor artsen en bepaalde technische medewerkers is uiterste precisie een vereiste, legt Davidzon uit. Voor heel veel beroepen, belemmert perfectionisme juist. In het eerste deel van het boek geeft de auteur heel wat voorbeelden waarin een perfectionist - tenminste, ík zeker - zich zal herkennen. Dingen die móeten gebeuren (van wie eigenlijk?), terwijl er geen ontspanning aan het resultaat behaald wordt.

En als er dan toch een lijstje is met dingen die moeten gebeuren, omdat ze afgesproken zijn, en er komt iets niet af? Dan focust de perfectionist op wat er niet af is. Je zou ook trots kunnen zijn op wat er wel gelukt is in plaats van te denken: ‘Ja, maar...' anders vinden ze me lui, dom: vul maar in.

Het ‘moeten' van een perfectionist, komt vaak voort uit aannames. Zelfs de aanname ‘Ik heb geen hulp nodig, dat betekent dat ik zwak ben.' En wanneer je dan toch hulp zoekt, blijf je jezelf excuseren. Tijdens mijn eerste rijles zei ik letterlijk ‘Sorry, ik heb nog nooit gereden.' En we hebben geen interieurverzorger, omdat ik dan zou gaan schoonmaken voordat diegene komt.

Aannames dus. Hoe voorkom je die? Davidzon raadt het smeermiddel NIVEA aan. Niet het merk van de handcrèmes, maar een afkorting: Niet Invullen Voor Een Ander. ‘Ze zullen wel denken dat...' klopt vaak niet. Ook in het geval dat de ander - in jouw ogen - iets niet goed doet: dat is heus niet expres of om jou te pesten. Davidzon legt het op z'n Cruijffiaans uit: ‘Als je merkt dat iemand niet reageert zoals je zou willen, ben je blijkbaar niet duidelijk geweest.'

De methode vraagt je concreet te maken wat je anders wilt zien. In muizenstapjes veranderen en niet ál je slechte eigenschappen op 1 dag aan te passen. Dat is volgens de schrijfster gedoemd te mislukken. Verwacht dus niet volgende maand al een ander mens te zijn, maar met elke dag een beetje beter, kom je een heel eind. Vier die overwinninkjes, want PRIMA is Perfect.

Herken je perfectionisme als jouw valkuil? Ga dan met het stappenplan uit PRIMA is Perfect op zoek naar een prettige methode om een relaxter mens te worden. Leer jezelf van een afstandje te bekijken, het irritante stemmetje dat ‘perfect is niet goed genoeg' zo irritant te maken dat je het in het belachelijke trekt en niet meer serieus neemt en start zo aan de hand van het stappenplan om jezelf elke dag een beetje beter te maken.

Margot van Trier is communicatieprofessional met hart voor online & spel. Naast haar functie als productredacteur IT bij Coolblue, zet ze zich in voor stichtingNGNG.nl.

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden