Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
Over wilskracht - 'Een meesterwerk'
25 oktober 2021 | Roy van den Anker

Met het schrijven van Over wilskracht laat auteur Edwin Zasada zien dat hij over de wilskracht beschikt om een onderwerp dat hem na aan het hart ligt enorm grondig te onderzoeken om er vervolgens een bijna wetenschappelijke kroniek van te maken.

Het is een ogenschijnlijk simpel onderwerp: wilskracht. Maar Edwin Zasada fileert het volledig in zijn boek Over wilskracht. Stap voor stap neemt hij de lezer mee in alle mogelijke invloeden die bepalen of een mens er in gaat slagen om een doel wat hij voor ogen heeft te behalen. Slechts zelden heb ik iemand zo grondig zien onderzoeken wat een mens beweegt om iets na te streven, en vooral welke factoren zijn plannen bewust of onbewust doorkruisen.

Knoppen

Door inzicht te geven in bijvoorbeeld de werking van ons brein of de invloed van onze sociale conditionering en fysieke omstandigheden geeft Zasada een uiterst nauwkeurig beeld van alle knoppen waar we aan kunnen draaien om het beoogde resultaat te realiseren. En dat zijn nogal wat knoppen. Een aantal van die knoppen is logisch en voor de hand liggend, zoals het creëren van fysieke omstandigheden die er aan bijdragen dat je niet door bijvoorbeeld de kater van een regelmatige alcoholische versnapering sneller opgeeft. Weer een andere reeks knoppen liggen verborgen in de manier waarop we gebruik maken van de werking van ons brein. Een brein dat we voor ons kunnen laten werken door bijvoorbeeld routines in te bouwen die er voor zorgen dat die ons energie en hersencapaciteit besparen zodat we meer ruimte hebben om keuzes bewust te maken in plaats van ons te laten leiden door invloeden van buitenaf. Op deze manier laat Zasada een bijna eindeloze reeks knoppen passeren die allemaal invloed hebben op de einduitkomst.

Lichtjaren

Over wilskracht plaatst zich met deze grondigheid op lichtjaren afstand van alle vrolijke inspirerende boekjes met 10 stappenplannen en andere goed bedoelde praktische methodes. Methodes waarvan je na het lezen van Over wilskracht snapt waarom die heel vaak ondanks de oprecht goede voornemens toch niet het resultaat leveren waarop de lezer hoopt. Tegelijkertijd is dit ook de valkuil van Over wilskracht. Het is geen boek, het is een werk. De grondigheid maakt dat dit werk niet aan iedereen besteed is. Met name de professional met een meer dan bovengemiddelde interesse in de werking van de mens en het brein zal dit boek tot het einde doorwerken. Niet lezen, maar bestuderen. Om vervolgens met een heel nieuwe kijk zijn werk als professional in te richten met hernieuwde kennis over hoe je daadwerkelijk gedrag kunt beïnvloeden en mensen bovenmenselijke prestaties kunt helpen realiseren.

Meesterwerk

Of de gemiddelde Nederlandse manager zich die tijd en moeite zal veroorloven is maar de vraag. Voor deze groep is een verkorte versie van Over wilskracht aan te bevelen. Voor iedereen die oprecht wil doorgronden waar de sleutels liggen om ongekende resultaten wél te bereiken is dit boek een meesterwerk. Het gooit alle bestaande definities over wilskracht overboord. Wilskracht gaat voortaan niet meer over motivatie, of de vraag of je iets wel echt wilt. Wilskracht is voortaan een computer die je kunt programmeren, maar wel nadat je de gebruiksaanwijzing van A tot Z tot je hebt genomen.

Naschrift redactie: Edwin Zasada werkt op het moment van verschijnen van deze recensie aan een verkorte versie van Over wilskracht.


Over wilskracht - 'Een topprestatie van de auteur'
6 oktober 2021 | Elmas Duduk

Over wilskracht van Edwin Zasada geeft een compleet, diepgaand inzicht in de werking van wilskracht. De auteur heeft duidelijk de tijd genomen om het onderwerp op ongekend niveau uit te diepen.

Het eerste deel ‘Het vertrekpunt’ bevat 10 hoofdstukken en beschrijft nauwgezet de uitgangspunten van zelfcontrole. Wat is het, wat gebeurt er als je het niet hebt, wat is de wisselwerking met ons brein en de rol van emoties en attitudes? Zelfcontrole gaat niet om het negeren van impulsen, maar draait het om het beheersen ervan. Het kost veel energie en te veel zelfcontrole put daarom het mechanisme van onze controleketen uit. Dus balans en bewuste doelgerichtheid is noodzakelijk voor het uitoefenen van zelfcontrole. Helaas is ons brein lui, waardoor wij stervelingen meer dan 95% van ons gedrag op de automatische piloot uitvoeren. De mythe dat wij rationele mensen zijn is daarmee goed onderbouwd de nek omgedraaid!

Voorspellingsmachine

Een interessant model binnen het kader van wilskracht is OODA. Het staat voor observe, orient, decide and act. Het onderliggende principe is dat iedereen voortdurend interactie heeft met zijn steeds veranderende omgeving en op basis daarvan sneller dan de tegenstander een beslissing moet nemen. De kunst is om snel te zijn en daarmee de context van je tegenstander steeds te veranderen.

Waarom dit belangrijk is? Omdat ook ons brein een grote voorspellingsmachine is die voortdurend bezig is het heden en de toekomst te analyseren en daarop te anticiperen. In dat licht is leren een vorm van steeds betere voorspellingen maken, ook over ons vermogen om bepaald gedrag in de toekomst te vertonen. Zelfcontrole is dus planbaar en vraagt om bewuste implementatie-intenties.

Een belangrijk inzicht is dat zelfcontrole om intelligentie en cognitieve energie vraagt om het eigen toekomstige gedrag te voorspellen in verschillende scenario’s. Dat verklaart waarom het voor sommige mensen moeilijk is om zelfcontrole en wilskracht op te brengen.

Bewuste doelen

In deel twee wordt de lezer meegenomen in het stellen van doelen en gaat over volhouden, impulsen weerstaan, een plan maken en de vooruitgang monitoren. Want alleen iets willen, maakt nog niet dat je het gaat doen. Zelf wil ik een triatlon volbrengen, maar het doen gaat mij een jaar kosten met trainen, evalueren, afzien en alles wat bij wilskracht komt kijken. Zasada stelt dat zelfcontrole doelen nodig heeft, een norm en feedback. Zonder bewuste doelen hebben we niets om naar te streven.

Doelen die wij onszelf stellen worden in grote mate ingegeven door onze eigen ervaringen, herinneringen en ons zelfbeeld. Dat zelfbeeld en zelfvertrouwen komen als rode draad terug in relatie tot het behalen van een doel. Het zorgt ervoor dat we vertrouwen hebben in onszelf en daardoor steeds moeilijkere doelen durven te stellen. Je zou dus een doel ook kunnen framen als een kans om te leren, in plaats van als een statisch eindpunt. Daarmee raakt Zasada het kernonderwerp van Carol Dweck, de autoriteit op het gebied van growth en fixed mindset. Mensen met een growth mindset zien falen als een proces om van te leren, jezelf te verbeteren en weer op te staan om je volledig in te zetten voor je doel.

Maar soms gaat het hem gewoonweg niet worden met je doel en moet je de moed opbrengen om los te laten en ruimte maken voor nieuwe doelen. Maar hoe meer we hebben geïnvesteerd in een doel, hoe lastiger mensen het vinden om hun verlies te nemen. Wees dus realistisch en eerlijk is het advies.

Balanceren

Deel 3 gaat over de daadwerkelijke strijd, we hebben inzichten verworven, een doel opgesteld en gaan ervoor! Onderweg liggen gevaren op de loer, we kunnen verslappen, moe worden en ook het terrein waarop we de strijd gaan voeren kan vol met impulsen liggen die onze zelfcontrole kan aanvallen. Gelukkig relativeert Zasada hier en waarschuwt ons zelfs voor de gevolgen van te veel zelfcontrole. Want is het leven echt veel beter met alleen maar zelfcontrole? Zo gedisciplineerd als bijvoorbeeld generaal Franco leefde (die seks en alcohol afwees), of de filosoof Kant. De kwaliteit van ons leven is ook een belangrijk (niet meetbaar) onderdeel dat ervoor zorgt dat we moeten relativeren en doseren met onuitputtelijke zelfdiscipline. We moeten balanceren tussen wilskracht en discipline enerzijds en tegelijkertijd ruimte maken voor het geluk van onszelf en onze naasten. Gelukkig hebben we meer controle over ons leven dan we denken.

Een groot compliment aan het doorzettingsvermogen en topprestatie van de auteur!

Elmas Duduk is Hoofd Inkoop en Juridische Zaken bij de provincie Flevoland. Zij is auteur van het boek Crossmentorschap - Hoe je kennis en mensen bij elkaar brengt en eigenaar van het bedrijf Crossmentor - voor organisatieadvies, training en coaching.


Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden