Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
Agile leiderschaap - 'Barst van de spitsvondigheden'
26 mei 2020 | Elly Stroo Cloeck

Agile leiderschaap van Twan en Kees Linterman is een boek in de vorm van een sprookje, of beter, een parabel zoals de bestsellers Wie heeft mijn kaas gepikt, Breek los uit het doolhof, of Gung Ho!

De jonge ram Hugo heeft goede ideeën (vindt hij zelf) over waar de kudde moet grazen, want zand tussen zijn tanden, dat is hij wel een beetje zat. Maar zowel de herder, als de herdershond Cody als de rest van de kudde wil niet naar hem luisteren. Cody stelt voor dat hij eens bij een kudde Moeflons uit de buurt gaat kijken en zijn ideeën daar toetst. Dat levert spannende avonturen op, en belangrijke lessen voor Hugo en de schapen. Hij wordt een leiderschaap.

Het sprookje in Agile leiderschaap is goed geschreven en barst van de spitsvondigheden. Hugo wil minder ‘schaapachtig' zijn, geeft een High Two, en moet ook dealen met de ‘interimhond'. Niets menselijks is de dieren vreemd en zo worden de lessen over verandermanagement en zelfsturende teams speels overgebracht.

Elly Stroo Cloeck is project- en interim-manager op het gebied van Finance, Internal Audit en Risk Management via haar bedrijf ESCIA. Daarnaast schrijft ze recensies en samenvattingen van managementboeken.


Agile Leiderschaap - 'Een luchtig managementsprookje'
20 maart 2019 | Henny Portman

Agile leiderschaap, geschreven door Twan en Kees Lintermans, is geen doorwrocht managementboek, maar een luchtig managementsprookje.

We volgen een door een herder en zijn hond strak geleide kudde schapen. Problemen worden niet gedeeld en alles moet volgens vooraf vastgestelde graasplannen verlopen. We leven mee met Hugo, een jonge ram, die van mening is dat het ook anders zou moeten kunnen. Deze Hugo krijgt de kans om een tijdje met een kudde moeflons mee te draaien. Een kudde waar geen plek is voor een herder of hond. We zijn getuige van een aanval door een roede wolven en hoe de kudde daarmee omgaat. Waarbij zowel de roede wolven als de kudde moeflons vooraf hun strategie hebben bepaald en achteraf er beiden van leren.

En hiermee kunnen we de parallel leggen met een command en control aansturing versus een zelf organiserend team. Ook maken we de transitie mee van de strak aangestuurde kudde schapen naar een zelforganiserende kudde en hoe deze kudde het probleem van de klauwen van beren weten op te lossen. En dit succes wordt door de pers groot opgepakt.

Het verhaal leest vlot weg, is prettig geschreven, laat het je glimlachen en kan zelfs spannend zijn. De moraal moge duidelijk zijn, alle ingrediënten voor een sprookje zijn aanwezig en geeft je een eerste inkijk wat het betekent om als team zelforganiserend je weg te vinden.

Wellicht had er nog een afsluitende bijlage toegevoegd kunnen worden waarin een stukje bijbehorende theorie was samengevat.

Agile Leiderschaap is het eerste sprookje van de website managementsprookjes.nl dat in boekvorm is verschenen. Op de website vind je nog een aantal (kortere) sprookjes waaronder Tesla en het drama van het zelfsturend team en Het voetstuk van de Farao. Henny Portman is eigenaar van Portman PM[O] Consultancy en biedt begeleiding bij het invoeren en verbeteren van project-, programma- en portfoliomanagement inclusief het opzetten en verder ontwikkelen van PMO's. Hij is auteur en blogger en publiceert regelmatig artikelen.


Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden