Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
10 oktober 2014 | Carla Verwijs

Voor me ligt een mooi vormgegeven, groen boekje met de titel ‘De kracht van high performance teams’. In net iets meer dan 100 pagina’s schijnen Ben Kuipers en Sandra Goeneveld het licht op High Performance Teams in de publieke sector.

Dit is bijzonder omdat de aandacht meestal uitgaat naar teams in het bedrijfsleven. De vraag is: wat zijn kenmerken van excellent presterende teams? Kuipers en Groeneveld wisselen het antwoord op deze vraag af met portretten van bestaande high performance teams.

High Performance Teams (HPT) zijn gekenmerkt door 6 ingrediënten: teambevlogenheid, zelfmanagement, doelgerichte samenwerking, taakgerichte samenwerking, stakeholdergerichte samenwerking en leiderschap. Deze dragen in meer of mindere mate bij aan de drie type prestaties van teams: teameffectiviteit, teamefficiëntie en teamlegitimiteit.

De beschrijving van de ingrediënten blijft voor mij soms wat abstract. De figuren zijn niet overtuigend, het wordt niet duidelijk of high performance teams echt zo veel beter scoren dan low performance teams. Of omgekeerd, want die laatsten scoren ook best hoog. Ik ben blij dat de auteurs per ingrediënt een sectie ‘Wat kun je doen?’ hebben toegevoegd. Dit onderdeel had van mij meer uitgewerkt kunnen worden, met name omdat een van de doelen van dit boek is te leren van de praktijkvoorbeelden. Veel van deze adviezen liggen in de handen van (team) managers, dus wellicht is het verstandig dit boek aan managers te geven.

Het lezen van de portretten maakt het verhaal zoveel completer. Door deze beschrijvingen krijg ik een goede indruk van de dynamiek en samenhang van deze teams. Het valt me op dat ze qua samenstelling in het algemeen een goede mix van man en vrouw zijn, maar ook erg ‘wit’.

Dit boek en met name de teamportretten zal een brede lezersgroep in de publieke sector aanspreken. In het voorwoord staat dat teams in de publieke sector anders zijn, maar toch zijn er veel overeenkomsten met teams in andere sectoren. Misschien is de bevlogenheid wat het meest opvalt. Daar kunnen veel bedrijven jaloers op zijn. En dat er wel degelijk hard wordt gewerkt, om maar eens een vooroordeel tegen te spreken. De teams zijn zich zeer bewust van de publieke verantwoordelijkheid, wat in een van de voorbeelden wordt verwoord als ‘We hebben 25.000 bazen’.


17 september 2014 | Henk van Tent Becking

Ben Kuipers en Sandra Groeneveld behandelen in ‘De kracht van High Performance Teams’ de zes unieke kenmerken van deze teams in de publieke sector. Het fraai vormgegeven boek bevat mooie casussen die een goed beeld geven van een High Performance Team doet.

De basis van het boek is een wetenschappelijk onderzoek en gaat in op ‘teambevlogenheid’, ‘taakgerichte samenwerking’, ‘zelfmanagement’, ‘stakeholdergerichte samenwerking’, ‘doelgerichte samenwerking’ en ‘leiderschap’. Helaas blijft de diepgang vaak op dit niveau ‘zweven’ en missen sommige delen (zoals het verhaal vlees stelen van etende leeuwen, waarover later meer) de aansluiting met de rest. De lezer mag best geholpen worden met het concretiseren van de bevindingen.

Ook is het behandelde deel van de ‘publieke sector’ erg beperkt. Naast ministeries, gemeentes en waterschappen zijn er veel meer onderdelen die waardevolle inzichten kunnen opleveren. Het is niet duidelijk waarom casussen van bijvoorbeeld Brandweer, Defensie, Politie en Zorg niet behandeld zijn. Zijn daar geen High Performance Teams of zijn ze gewoon niet onderzocht?
De belofte dat er een waardevolle en belangrijke aanvulling wordt geboden op de beschikbare kennis over het werken in teams wordt hierdoor niet waargemaakt, en maakt het boek teleurstellend.

‘De kracht van High Performance Teams’ ziet erg fraai uit. En nodigt uit om gelezen te worden.
De inhoudelijke prikkels op de kaft; ‘Zes ingrediënten voor excellent presteren in de publieke sector’ en ‘maar ook bedrijfsleven kan profiteren van deze nieuwe inzichten’ beloven nogal wat.
De opzet van het boek maakt het vlot leesbaar, en de hoofdstukken vullen elkaar mooi aan.

Helaas is de inhoud teleurstellend. Dat begint direct na de inhoudsopgave. Waar in twee pagina’s de zes ingrediënten van High Performance Teams uiteen worden gezet. De bedoeling en/of relevantie mag de lezer zelf bedenken. Dan volgt, in het voorwoord, het inspirerende verhaal over drie Masai die bewapend met pijl en boog, geweldloos, vlees stelen van een groep etende leeuwen. Dit lijkt mij een echt high performance team.

Echter de gehanteerde definitie van ‘High Performance Teams’ op pagina 23 zegt; ‘Samenvattend bereiken High Performance Teams hun doelstellingen op kwalitatief hoogwaardige wijze, met zo min mogelijk tijd en geld en volgens de geldende regels en normen’. Volgens mij is deze definitie ook van toepassing bij normaal presterende teams.

Wanneer we de definitie opzoeken op internet vinden we snel betere varianten zoals:
‘In een High Performance Team identificeert ieder teamlid zich met het team, kent en deelt de teamvisie, weet wat het team belangrijk vindt, voelt zich ondersteund door de competenties van de teamleden en levert een bijdrage aan het gezamenlijke resultaat’. Dat zijn de Masai!

Wanneer we op internet kijken naar bestaande inzichten dan lezen we bij Wikipedia naast de tien kenmerken ook dat High Performance Teams omstreeks 1950 al beschreven zijn door het Tavistock Institute, UK. De beloofde nieuwe inzichten heb ik in ‘De kracht van High Performance Teams’ helaas niet aangetroffen.

In veel hoofdstukken is een grafiek opgenomen waarin scores van High Performers vergeleken worden met Low Performers. Wat Low Performers zijn wordt niet verteld. De scores worden bepaald uit de zelfscan en gaan van 1 (- -) tot 5 (+ +). Een 3 is gemiddeld (- +).

Bij Leiderschap (pagina 93) scoren high performers een 3,8 en low performers een 3,4 op teameffectiviteit. Het is mij niet duidelijk wat hiervan de betekenis is. Wanneer je bij een zelfscan bovengemiddeld scoort ben je een low performer?

Ben Kuipers en Sandra Groeneveld zouden op zoek kunnen gaan naar andere High Performance Teams bij de overige onderdelen in de publieke sector en specifiek kunnen aangeven wat nu de nieuwe inzichten zijn. Zelf ben ik benieuwd wat een low performer-score betekend voor een team bij de brandweer, mariniers of in de zorg.

‘De kracht van High Performance Teams’ is een inhoudelijk teleurstellend boek met mooie portretten van High Performance Teams bij overheden. Ben je geïnteresseerd in High Performance Organisaties en wil je op weg geholpen worden dan adviseer ik de boeken van André de Waal hierover.


Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden