Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
11 december 2012 | Johan Bel RM

'Cross Channel Excellence, handboek voor geïntegreerd kanalenmanagement' luidt de titel van het boek dat Mike Hoogveld schreef. En die titel geeft precies weer wat je van dit boek en van Hoogveld mag verwachten: uitmuntendheid in kanalenmanagement.

Dit onderwerp is voor iedere marketeer interessant en van grote waarde. Het is immers een enorme uitdaging om een goede interactie te krijgen met de doelgroepen van je bedrijf, in een tijd van overkill aan informatie en met het uitgebreide scala aan offline en online kanalen die je kunt inzetten om de communicatie in te richten.

Om daar inzicht in te krijgen opent Hoogveld zijn boek met een uitgebreid theoretisch kader en inleiding over (het nut van) cross channel management en de kenmerken ervan. Na het lezen van de eerste 97 bladzijden ben je helemaal thuis in dit onderwerp en heb je overzicht over het hele speelveld. Hoogveld is zeer volledig in zijn beschrijving en met name hoofdstuk 3 vormt een mooi naslagwerk en checklist van alle kanalen die je kunt benutten.

Vervolgens wordt de brug geslagen naar toepassing van het theoretische kader in de praktijk. In hoofdstuk 4 wordt de cross channel-cyclus geïntroduceerd. Die wordt uitstekend gevisualiseerd in figuur 4.2 op bladzijde 103. Er worden 8 fases in een plan-do-check-act-cyclus beschreven: strategie-doelgroepen/proposities/kanalen-inrichting-uitvoering-intelligence-succesfactoren-implementeer verbeteringen-bereid nieuwe cyclus voor. Deze vormen de respectievelijke onderwerpen van de volgende hoofdstukken.

De toelichting op de eerste drie onderwerpen 'strategie-doelgroepen/proposities/kanalen-inrichting' vond ik sterk en goed hanteerbaar. Daarna raakte ik de draad wat kwijt bij de laatste vijf onderwerpen. Hoogveld spit de onderwerpen tot in detail uit en doet daarmee wel recht aan de titel om uitmuntendheid te zoeken, maar wat mij betreft krijgt de theorie dan teveel de overhand en wordt de praktische toepasbaarheid een stuk minder.

Sterk aan dit boek is de volledigheid en het theoretisch kader. Het heeft zonder meer wetenschappelijke waarde, ik ken geen tweede boek dat zo diepgaand de materie beschrijft. Daarmee vormt het boek geweldig studiemateriaal en is het zeer geschikt voor opleidingsinstituten. De praktische waarde is gedeeltelijk goed en gedeeltelijk minder. Er moet een vertaalslag worden gemaakt door een ervaren marketeer naar praktijksituaties in bedrijven. Als typische doelgroepen zie ik dan ook topmarketeers in grote ondernemingen in complexe markten en daarnaast marketingadviseurs, die de vertaalslag kunnen maken naar het mkb en hen aan de hand kunnen nemen.

De leesbaarheid van het boek is ondanks de vele theorie prima door de onderverdelingen in de tekst, de visualisaties, voorbeelden en de conclusies en samenvattingen.

Mijn conclusie is dat dit een uitstekend boek is en een sterke aanrader voor marketeers die op strategische posities (gaan) werken.


Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden