Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
9 april 2015 | Dick Bos

Gewoon een prettig boek om te lezen, ‘Scrum, tweemaal zoveel doen in de helft van de tijd’ van Jeff Sutherland. Het boek voert je terug naar de oorsprong van Scrum en frist je geheugen weer even op. De samenvatting van de werkwijze op de laatste pagina’s is overzichtelijk en zet Scrum weer op je netvlies. Een goed geschreven boek, beetje Amerikaans, maar waard om te lezen.

Meteen in het voorwoord stelt Sutherland wat Scrum is: ‘een radicaal andere benadering dan de dwingende top-downmethodes die in het verleden voor het beheer van projecten werden gebruikt. Scrum is verwant aan evolutionaire, adaptieve en zelfcorrigerende systemen. ‘

Vervolgens legt de grondlegger van Scrum uit hoe de methode zich heeft ontwikkeld. Hoe Scrum bijvoorbeeld een alternatief is voor de ‘Watervalmethode’ waarbij de ene fase overloopt in de volgende fase. Om wat preciezer te zijn: van de start van het project met systeemeisen, naar het technisch ontwerp, het programmeren en testen en uiteindelijk het fiat van de klant en de ingebruikname.

In het boek van Jeff Sutherland worden verschillende voorbeelden aangehaald hoe de nieuwe manier van denken via de Scrum aanpak heeft geholpen om bijvoorbeeld bij de FBI de informatievoorziening op orde te krijgen.

Jeff Sutherland is van mening dat er veel te veel tijd wordt verdaan aan het bereiken van het totale eindproduct, terwijl vaak in 20% van het op te leveren product 80% van de voldoening van de klant zit. De kracht van Scrum zit hem daar in om gestructureerd te werken en met sprints daadwerkelijk resultaten te bereiken die zichtbaar zijn voor het team, het bedrijf en de klant. Dat betekent niet dat het product af is, maar dat er een wezenlijk ‘werkend’ onderdeel van het eindproduct door de klant kan worden beoordeeld. De klant is dan tevens in staat om daarop gelijk te reageren zodat in een vroeg stadium terugkoppeling plaatsvindt.

Als rode draad door Scrum loopt de risicobeheersing die Sutherland mee heeft genomen uit zijn opleiding bij de Amerikaanse luchtmacht. Hij hanteert daarbij vier belangrijke onderdelen: Observeer, Oriënteer, Beslis en Handel. Elementen die belangrijk zijn om effectief en efficiënt te kunnen werken.

De auteur van het boek geeft in zijn boek aan dat Scrum zijn oorsprong vindt in Japanse ideeën en procedures. Dat betekent ook dat Scrum in Japan niet wordt beschouwd als ‘de nieuwste managementrage.’ De Japanners zien het als een bestaanswijze en een levenswijze.

De teamdynamiek die Scrum beoogt werkt alleen goed in kleine teams. De klassieke formule is ‘zeven mensen plus of min twee’. Uit onderzoeksgegevens zou blijken dat de beoogde snelheid en versnelling die teams kunnen bereiken afneemt als er meer dan negen mensen in een team zitten.

Het hart van Scrum is ritme. Ritme, zo schrijft Jeff Sutherland, is van groot belang voor mensen. We horen het in het kloppen van ons hart en voelen het diep in ons brein. Mensen zijn patroonzoekers, we hebben een drang om in alle aspecten van ons leven naar ritme te zoeken. Jeff Sutherland geeft daarbij wel aan dat concentratie belangrijk is, dat betekent: ‘Doe een ding tegelijk’, want telkens al je van taak wisselt kost die procedure tijd. Dat verwisselen van context betekent bijvoorbeeld, dat als je bij vijf projecten betrokken bent, de tijd welke je voor elk project beschikbaar hebt terugloopt tot 5 % en maar liefst 75% van je werk, door het frequent wisselen van context (vlgs Quality Software Management van Gerard Weinberg), niets oplevert.

Ten slotte spoort Scrum, volgens Sutherland, gebruikers aan met de gewoonte te breken om alles alleen maar in werkuren te meten. Werkuren zijn zelf een kostenpost. Meet in plaats daarvan de productie. Wat maakt het uit hoeveel uur iemand ergens aan heeft gewerkt? Het enige wat er toe doet, is hoe snel het product wordt geleverd en hoe goed het is.

Het boek leest zeer prettig en bevat na elk hoofdstuk een kort resumé wat de lezer nog even terughaalt bij de belangrijkste zaken van het gelezen hoofdstuk. Een boek wat de ontstaansgeschiedenis van Scrum mooi weergeeft en je helpt weer even scherp te krijgen waar Scrum ook al weer voor staat. Een boek dat je zeker moet lezen als je geïnteresseerd bent in Scrum.


Hoe scrum de wereld heeft veroverd
21 januari 2015 | Jeroen Ansink

Van Silicon Valley tot het Nederlandse onderwijsstelsel, overal lijken organisaties zich te bekeren tot Scrum, een raamwerk waarmee teams in de helft van de tijd hun productiviteit kunnen verdubbelen. In Scrum beschrijft grondlegger Jeff Sutherland hoe het zo snel heeft kunnen lopen.

Toen Jeff Sutherland tijdens zijn studie aan de West Point werd aangewezen als trainingsofficier voor zijn mede-cadetten wachtte hem op het eerste gezicht een ondankbare taak. Van de 24 paradecompagnieën aan de militaire academie functioneerde de zijne al meer dan een eeuw als een van de slechtste. Wat zijn voorgangers ook probeerden, het lukte maar niet om de L2-compagnie een gedisciplineerde mars uit te laten voeren. Sutherland besloot de zaken radicaal anders aan te pakken. In plaats van zich te beperken tot verbale evaluaties, tekende hij na afloop van elke oefening de plus- en minpunten uit op een grote lijst. Het scorebord kreeg een prominente plaats in de barak, zodat elke cadet er dagelijks mee geconfronteerd werd. Het visualiseren van het proces zorgde er eerst voor dat de meest basale missers aan het licht kwamen, zoals een slordig uitgevoerd saluut, of een cadet die uit de pas liep. Zodra de belangrijkste tekortkomingen waren hersteld, schoof het trainingsprogramma automatisch door naar een diepere laag van het probleem, die van de commandanten. Op deze manier wist Sutherlands zijn eenheid binnen enkele weken om te vormen van het kneusje van de academie tot de beste parade-compagnie van West Point. L2 mocht zelfs de begrafenis van de legendarische generaal Douglas MacArthur opluisteren.

Sutherland kon het destijds nog niet bevroeden, maar zijn ervaringen als trainingsofficier zou een van de pilaren worden van Scrum, een werkwijze waarmee organisaties hun productiviteit kunnen verdubbelen in de helft van de tijd. In het gelijknamige boek beschrijft de voormalig gevechtspiloot, wiskundedocent bij de luchtmacht en medisch onderzoeker aan Stanford University hoe zijn raamwerk eerst Silicon Valley, en vervolgens de rest van de wereld heeft veroverd. Of het nu gaat om multinationals als Apple, Google en General Electric of om leergroepen aan het Ashram College in Alphen aan den Rijn, scrum blijkt de effectiviteit van elke vorm van teamwerk dramatisch te kunnen verhogen. Scrum heeft zelfs zijn waarde bewezen bij het plannen van een bruiloft en het verbouwen van een huis.

De term komt uit de rugbysport en verwijst naar de manier waarop een team terrein verovert door nauw samen te werken bij het overgooien van de bal. Daarbij is het cruciaal dat iedereen op één lijn staat en elkaar bijna blindelings weet te vinden. Volgens hetzelfde principe kunnen ook business units zich omvormen tot holistisch denkende teams die zichzelf organiseren.

Uitgangspunt daarbij is dat bedrijven de traditionele vorm van projectmanagement resoluut overboord gooien. Veel ondernemingen werken op basis van een zogeheten ´Gantt-diagram´, een watervalmethode waarbij het eindresultaat van elke stap het beginpunt is voor de volgende. Deze trapsgewijze aanpak heeft als nadeel dat taken gecompartimentaliseerd worden. Hierdoor kan het tekortschieten van één betrokkene de hele onderneming al ontwrichten, waardoor projecten zelden op tijd en binnen budget worden afgeleverd.

Scrum maakt daarentegen gebruik van multidisciplinaire, autonome en transcedente teams die gebruik maken van verschuivend leiderschap. Anders dan bij een watervalmethode richt een Scrumteam zich daarnaast niet op een strak omlijnd eindresultaat. In plaats daarvan wordt het project opgeknipt in kleine, behapbare deelprojecten die op basis van prioriteit worden gerangschikt. Deze voorrangslijst wordt vervolgens systematisch afgewerkt in sprints die één tot maximaal vier weken in beslag nemen.

In een mengeling van persoonlijke memoires en praktische adviezen doceert Sutherland hoe marginaal functionerende teams zich binnen korte tijd kunnen ombouwen tot goed geoliede prestatiemachines. Althans, voor zover dat met een boek mogelijk is, want scrummen leer je, net als het dansen van de tango, alleen door het te doen. Met dat verschil dat bij scrum geen enkele organisatie zich een muurbloempje hoeft te voelen. Zelfs voor teams met twee linkervoeten is scrum fail safe: uit onderzoek blijkt dat het slechtst functionerende Scrumteam nog altijd beter presteert dan bedrijven die halstarrig blijven vasthouden aan het Gantt-diagram.


Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden