Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
Altijd scherp – manage je energie, niet je tijd – het geheim van high performance
3 juli 2017 | Hennyta van Logtestijn

Onlangs is Altijd scherp - manage je energie, niet je tijd – het geheim van high performance in een Nederlandse vertaling verschenen. Het Engelstalige origineel verscheen in 2003 en is een klassieker in de Verenigde Staten.

Jim Loehr is psycholoog en prestatiecoach en heeft in 30 jaar honderden topsporters en leidinggevenden van grote bedrijven gecoacht. Hieronder zijn vele grote namen. Tony Schwartz is journalist en begon zijn carrière met het schrijven van een boek over Donald Trump. Daar zegt hij nu van: ‘ik ben er niet trots op’.

Altijd scherp -manage je energie, niet je tijd – het geheim van high performance geschreven door Jim Loehr en Tony Schwarz is een handzaam boek. Daarin wordt geprobeerd om praktisch toepasbare kennis en inzichten over het managen van energie te delen. De kern van het verhaal is dat u energie gebruikt, maar er ook voor moet zorgen dat u deze weer aanvult en reserves opbouwt.

Het boek is bruikbaar voor iedereen die iets wil bereiken en/of meer voldoening uit zijn leven wil halen.

Zoals de ondertitel al aangeeft hangen de schrijvers de filosofie aan dat het beter is om uw energie te managen dan uw tijd. Het gaat hierbij niet alleen om fysieke energie, maar ook om emotionele, spirituele en mentale energie. Ook deze laatste 3 zijn volgens de schrijvers te trainen door regelmatig grenzen op te zoeken en te overschrijden. Juist deze integrale visie nam mij voor de schrijvers in.

In het boek wordt de filosofie uitvoerig uiteengezet, gelardeerd met talrijke voorbeelden uit de lange praktijkervaring van Jim Loehr. In de voorbeelden worden zowel bekende sporters aangehaald als met hun voornaam en de eerste letter van hun achternaam aangeduide cliënten uit het bedrijfsleven. De voorbeelden over topsporters komen gedateerd over en spreken daardoor wat minder aan. De namen zullen een jonger publiek waarschijnlijk niet zoveel meer zeggen. Zoals een voorbeeld waarin het gedrag van de tennissers John McEnroe en Jimmy Connors wordt besproken. Dat speelt in de jaren ‘80 van de vorige eeuw. Ook marathonlopers en patiënten met de ziekte van Graves zullen zich wellicht wat minder aangesproken voelen. Hier worden mijns inziens wel erg snel conclusies getrokken die niet wetenschappelijk of medisch te onderbouwen zijn. Die wetenschappelijke benadering wordt voor het boek overigens wel geclaimd.

Desondanks is het boek goed bruikbaar. Het onderwerp is nog altijd actueel. Juist nu de 24/7-economie nog steeds verder oprukt, iedereen altijd bereikbaar is en grenzen tussen werk en privé vervagen, kunnen mensen sneller tegen hun grenzen aanlopen.

Het model van de filosofie en een systematisch programma om dit model toe te passen worden uitgelegd en toegelicht in een aantal hoofdstukken. Ieder hoofdstuk eindigt met een samenvatting (handig om dingen terug te zoeken), bovendien bevat het boek een voorbeeld van een werkboek. Voor direct praktisch nut is het wel van belang om zelf actief een werkboek voor u zelf te maken. U krijgt dan zicht op hetgeen u belemmert in uw dagelijks functioneren en u vindt dan eerder de weg naar uw bronnen van energie.

Hennyta van Logtestijn is controller en schrijft haar recensies op persoonlijke titel. Ze is is lid van de KNVI, de grootste onafhankelijke beroepsvereniging voor informatie- en IT-professionals. www.KNVI.nl


Altijd scherp
17 maart 2017 | Liane Baltus

Tony Schwartz en Jim Loehr introduceren in Altijd scherp de principes van persoonlijk energiemanagement. Presteren is topsport, wil je carrière maken dan moet je kunnen pieken op het juiste moment. Ze baseren hun principes op wetenschappelijk onderzoek én vijfentwintig jaar praktijkervaring.

Altijd scherp bestaat uit twee delen. In het eerste deel maakt de lezer kennis met de dynamiek van full engagement. Energie is onze belangrijkste hulpbron, en deze energie moet je op een hoogwaardige manier aanvullen om op de juiste momenten topsport op elk terrein van je leven te kunnen beoefenen. Na een korte periode van inspanning komt altijd herstel in evenwicht. Op dezelfde manier als veel topsporters trainen.

Veel mensen presteren niet volgens dit principe. Ze leven in vlakheid, dat twee kanten op kan gaan. Als je altijd te veel energie besteedt zonder herstel zit je op een vlakke lijn. Hetzelfde geldt voor mensen die te veel herstellen zonder prikkels iets te doen. Uit onderzoek blijkt dat veel organisaties de eerste variant van medewerkers verwachten (veel energie besteden gedurende de hele dag om het werk af te krijgen), terwijl blijkt dat juist dan pauzes inlassen de productiviteit enorm kan bevorderen. Dus voor iedereen die er trots op is altijd hard en veel te werken: ook jij zit op een vlakke lijn en behaalt op deze manier geen topprestatie.

De vier belangrijkste bronnen van energie zijn fysiek, sociaal, mentaal en spiritueel. Deze bronnen beïnvloeden elkaar. De auteurs laten per energiebron aan de hand van voorbeelden de lezer de conclusie trekken dat iedereen in staat is zijn of haar capaciteit te vergroten, door op elk gebied kort uitgedaagd te worden, gevolgd door herstel (rustpauzes en of het instellen van positieve rituelen). De rol van rituelen is dat ze zorgen voor een effectieve balans tussen het verbruiken en aanvullen van energie, waardoor je echt in staat bent full engagement te creëren in je leven.

In het tweede deel van het boek kan de lezer zelf aan de slag. Ook in dit deel worden krachtige voorbeelden gebruikt die de lezer uitnodigen om de waarheid onder ogen te zien: Hoe spring je op dit moment om met je energie? Schwartz en Loehr verliezen daarbij niet uit het oog dat veranderen het beste stapsgewijs gaat, zodat het beheersbaar blijft. Een compleet actieplan, met vergaande veranderingen, verdwijnt in een la. Om niet meer boven te komen. Als je te snel wilt, raakt je voorraad discipline en wilskracht uitgeput. Ze richten zich daarom op stapsgewijs opbouwen van rituelen. En nodigen je uit om steeds het succes van je kleine stappen te vieren.

In de bijlagen zit het Full Engagement Personal Development programma waarmee de lezer daadwerkelijk aan de slag kan gaan. De kans op het succesvol doorvoeren van rituelen in een gewenningsperiode van dertig tot zestig dagen wordt drastisch vergroot als de lezer rekening houdt met twee gedragingen die daarbij verwacht worden. Welke dat zijn kan de lezer ontdekken in het boek.

Door de gedegen (wetenschappelijke) onderbouwing en heldere uitleg vind ik Altijd scherp een bron van inzichten voor mijn persoonlijke effectiviteit. Het boek is een aanrader voor iedereen die interesse heeft in persoonlijke groei en meer energie.

Liane Baltus is communicatieadviseur, (eind)redacteur en schrijver.


Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden