Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
Liefdevol leidinggeven - 'Direct toepasbare bagage voor elke manager'
2 oktober 2020 | Renée Braken-Krol

Een titel die mij triggerde! Hoe kun je op je werk liefdevol leidinggeven? En wat is liefdevol? En hoe verhoudt zich dit tot het behalen van (harde) resultaten? En vooral: welke 'nieuwe' vaardigheden kan ik me hierin eigen maken? In een wereld vol complexiteit, thuiswerken, afstand tot je medewerkers, hoe ga je hiermee om?

Jacqueline Hospers is manager, ontwikkelaar van management development programma’s en trainer/coach. Zij streeft 100% geluk op het werk na. En in dit boek raakt zij, zeker voor mij, de juiste snaar om vanuit de zachte kant, soms zelfs vanuit het ongemak, leiding te geven. Je hoeft niet alles te weten als manager, luister naar je lichaam, herken signalen, spreek je uit, stel je kwetsbaar op en het geeft resultaat.  

Aan de hand van een metafoor met een magneet (vorm van een U), heeft Jacqueline het Liefdevolle Mindset Model ontwikkeld. De U (magneet) gaat uit van vier principes; (1) de uitersten, deze bevinden zich bovenin en richten zich op dat leidinggeven werken met uitersten is. (2) Het stille midden, onderin de U, vanuit hier handel en kijk je als manager oordeelloos. (3) De aantrekking, kun je als manager de uitersten integreren of verzoenen en (4) de spanning, bovenin de magneet.

Hospers beschrijft per principe drie gedragingen die dit principe ondersteunen. Van 'luisteren' tot 'voer de dialoog' tot 'vertel het verhaal', 12 krachtige vaardigheden zijn beschreven, toegelicht met praktijkcasuïstiek van zowel Hospers zelf als van leidinggevenden. De 12 vaardigheden worden elk in een hoofdstuk uitgewerkt. En na elk principe (3 vaardigheden) volgt een samenvatting.

Vaardigheid 7, de creatieve ruimte van 7 V’s was voor mij echt een eye opener. Zeker toen in het laatste hoofdstuk de verbinding werd gemaakt naar je lichaam. De 7 V’s staat voor 7 oertegenstellingen, bijvoorbeeld als organisatie wil je zowel 'stabiel als flexibel' zijn. Hieraan ligt volgens Hospers de creatieve ruimte van Veiligheid ten grondslag. Op deze as kun je je bewegen en dat voel je in je stuitje. Net zoals je Vertrouwen voelt in je onderbuik en verantwoordelijkheid in je kruin.

Het boek is erg prettig leesbaar, afwisselend rood en zwart lettertype wat zorgt voor goede herkenbaarheid. Pakkende quotes en opdrachten om je de vaardigheden eigen te maken. In het laatste hoofdstuk wordt met een overzicht van de vier principes en bijbehorende vaardigheden afgesloten, tezamen met de relaties van de 7V’s. Deze twee overzichten zou ik wel dagelijks naast mijn scherm willen ophangen als reminder.

Liefdevol leidinggeven, omgaan met complexe situaties, 12 nieuwe vaardigheden voor managers  van Jacqueline Hospers is een aanrader voor iedereen die het verschil wil maken als leidinggevende. En die op zoek is naar echte verbinding in je team waaraan je leidinggeeft. Direct toepasbare bagage voor elke manager.

Renée Braken is bedrijfskundige en facilitair veranderkundig leidinggevende. Zij heeft ruime ervaring binnen de Rijksoverheid.


Liefdevol Leidinggeven - 'Past in de tijdgeest'
12 augustus 2020 | Niels van Gorp

Liefdevol leidinggeven van Jacqueline Hospers is een fijne en menselijke noot tussen alle andere managementboeken over leiderschapsstijlen.

Geraakt door de termen die Hospers gebruikt, zoals: het stille midden, schaduwkanten en zelfcompassie, wekte dit boek direct mijn interesse. Ik ging meteen even op zoek of ze soms eenzelfde (ITIP) opleidingsachtergrond had als ik, waar ik zelf kennismaakte met deze thema's. Die link kon ik niet direct vinden maar het was vooraf duidelijk dat het een boek in mijn straatje zou zijn. Hoe ga ik daar dan als recensent nog een kritische noot over kraken...?

Nou vooruit hier eentje dan: de vormgeving van het boek vind ik persoonlijk wat minder aantrekkelijk (met rood als kleur van de liefde wel prominent aanwezig in de tweekleurendruk), maar dat doet zeker niet af aan de inhoud. Met korte en bondige hoofdstukken, voorzien van sprekende voorbeelden uit het bedrijfsleven en een praktische uitwerking voor toepassing in jouw dagelijkse praktijk.

Hospers hanteert de magneet met haar polen, aantrekkingskracht en (stille) midden als metafoor en leidraad voor de thema's die zij belangrijk vindt in het leidinggeven. Verken de uitersten; loop er niet van weg. Sluit geen comproMISsen en probeer of je in de spanning kunt verblijven zonder die uit de weg te gaan of op te willen lossen. Het is een mooi boek waarin 7 oertegenstellingen aan bod komen die iedereen kent en waarvan je kunt voelen, kunt ervaren dat er niet 1 goed of fout bij zit. Dat je beide krachten nodig hebt om tot een goed resultaat te komen.

Hospers put uit de rijke wijsheidstradities uit het oosten, aangevuld met wetenschappelijke inzichten en balt die samen tot 12 vaardigheden die mijns inziens niet alleen bij managers/leidinggevenden maar bij iedere professional in de gereedschapskist zouden moeten zitten. Soms liggen die vaardigheden iets logischer in lijn met de magneet-metafoor dan de andere keer maar dat ze relevant zijn is buiten kijf.

Kortom: Liefdevol leidinggeven biedt een mooie inkijk in hoe kwaliteiten die te maken hebben met gevoeligheid en openheid, iedereen kunnen helpen om beter en prettiger samen te werken en samen meer voor elkaar te krijgen. Een boek dat past in de tijdgeest en dat ik eenieder van harte kan aanraden. Geen managementlessen, maar levenslessen.

Niels van Gorp, Begeleider / Intervisor.


Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden