Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
Goden en Goeroes - Handreiking voor omgaan met spiritualiteit en religie op de werkvloer
15 april 2019 | Rick Lindeman

In bijna elke werkomgeving duikt spiritualiteit op. Iemand heeft een mindfulness cursus gevolgd of er komt voor het eerst iemand met een andere religie in je team. Dit kan best lastig zijn voor een manager, die eigenlijk niet zo goed weet wat hij hiermee aanmoet.

In Goden en Goeroes geeft Bert Overbeek, een ervaren MD-begeleider, tips aan managers om hier mee om te gaan. Dit loopt uiteen van het begrijpen van een aantal uitgangspunten, tot het effectief omgaan met conflicten rond dit thema. Ook gaat hij in op de relatie tussen spiritualiteit en diverse managementmodellen.

Toen ik de titel las verwachtte ik een lofzang op de goden en goeroes (Steve Jobs?) die Overbeek geïnspireerd hebben. Maar dat is het boek eigenlijk juist niet. Overbeek gaat met respect om met heel diverse levensovertuigingen en is in staat een handelingsperspectief voor de manager te schetsen.

Overbeek doet dit door aan de allereerst de kansen en bedreigingen van spiritualiteit voor de werkvloer te beschrijven. Vervolgens gaat hij in op de behoeften die dit voor de werknemers vervult, zoals zingeving. Daarna geeft hij een aantal handvatten om werknemers in te schatten: waar staat iemand in zijn geloof, en welke stromingen zijn er.

Hij sluit af met een uitgebreide casus waarin alle aspecten terugkomen: een team met heel verschillende overtuigingen, waarbinnen een conflict speelt. Overbeek laat zien hoe het begrijpen van de posities en de handvatten die hij geeft kunnen helpen bij het oplossen van een dergelijk conflict.

Ik ben getroffen door de nuchtere toon waarop Overbeek het onderwerp bespreekt. Dit geeft het een kracht als tool voor de manager. Wel wordt iets als Mindfulness op deze manier vooral een middel om de productiviteit te verhogen, wat mij wat cynisch maakt. Maar Goden en Goeroes is vooral een heel praktisch boek, en aangezien de materie dat juist niet is, is dat een hele prestatie.

Rick Lindeman is gecertificeerd facilitator en design thinker. Hij is facilitator bij LEF Future center van Rijkswaterstaat. Daarnaast is hij oprichter en eigenaar van het Faciliteer Atelier.


Goden en goeroes - 'Een verrijkend boek'
18 januari 2019 | Hanneke Tinor-Centi

Er wordt veel gesproken én geschreven over ‘diversiteit’. Juist nu dus een enorm actueel thema. Bert Overbeek belicht in zijn Goden en Goeroes echter een ander onderdeel van diversiteit dan waar we het met elkaar meestal over hebben.

Dikwijls gaat het, bedrijfsmatig gezien, over de diversiteit in de samenstelling van teams met betrekking tot afkomst, religieuze overtuigingen en sekse. Overbeek laat in zijn boek zien hoe nuttig het kan zijn om spirituele diversiteit toe te passen. Dat kan overigens zonder dat de afzonderlijke teamleden plotseling volledig op de spirituele ‘toer’ moeten.

Een team dat gebruik maakt van de spirituele inspiratie van collega’s, zal mentaal gezonder zijn en beter presteren. Zelfreflectie wordt beter ontwikkeld, stress wordt voorkomen en de samenwerking tussen de teamleden wordt verbeterd en ja, zelfs het ziekteverzuim zal worden teruggedrongen.

Overbeek toont in zijn boek aan dat het zeker niet nodig is om daar spiritueel voor te zijn of te worden. Een open mind en de wil om andere inzichten te omarmen, zijn voldoende.

In Goden en Goeroes helpt Overbeek managers om spiritualiteit in een team zodanig te coachen, dat het team er beter van wordt. In ‘Goden en goeroes’ combineert Overbeek zijn uitgebreide kennis, inzicht en ervaring met elkaar zonder dat het ook maar op enig moment ‘zweverig’ wordt. Daar ligt namelijk voor veel mensen de drempel die zij over moeten om dergelijke inzichten te omarmen.

Gelukkig begint die weerstand langzaam maar zeker af te nemen en zijn er tegenwoordig zelfs diverse ‘nuchtere’ neurowetenschappers die mindfulness en meditatie omarmen en beamen dat zij een positief effect op stress en  zelfperceptie hebben. Was het nog niet zo lang geleden dat er uitsluitend –enigszins verwijtend- werd gezegd dat medewerkers niet over zelfperceptie beschikken, tegenwoordig zijn er steeds meer managers die daar ook daadwerkelijk mee aan de slag willen met hun team. Met het in de praktijk brengen van dat voornemen kan Overbeek met zijn Goden en goeroes helpen!

De ondertitel ‘Inspiratiebronnen op de werkvloer’ is goed gekozen. Daar waar Goden en goeroes wellicht nog dat ‘zweverige’ gevoel opwekt, toont deze ondertitel helder het tegenovergestelde aan. Overbeek biedt zijn lezers tal van tips om spiritualiteit in teams in te zetten, zonder dat zij direct spiritueel hoeven te zijn of te worden.

Kortom, Goden en goeroes is een verrijkend boek, geschreven in de plezierige en toegankelijke schrijfstijl die Overbeek al eerder hanteerde. Een ware aanrader!

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, tekstschrijver, boekrecensent en boekmarketeer.


Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden