Giftig gedoe
Iedereen moet onbevreesd kunnen werken
In april werd 'Giftig gedoe op de werkplek' uitgeroepen tot Managementboek van het Jaar 2024. Sociale veiligheid moet, zeker op het werk, een zekerheid zijn. Omdat dat nog lang niet altijd zo is delen we op deze pagina boeken die in de praktijk gaan helpen.
Samengesteld door Managementboek ism Boom Uitgevers
Hoe kunnen we zonder giftig gedoe met elkaar omgaan?
nieuws
Algemeen management
18 april 2024
Karin de Zwaan
2-3 minuten leestijd
Donderdag 18 april is tijdens het Managementboekengala in de Rode Hoed 'Giftig gedoe op de werkplek' van Caroline Koetsenruijter en Hans van der Loo uitgeroepen tot Managementboek van het Jaar 2024. Felicitaties aan de winnaars en veel dank aan de jury. Hoera! Hoera! Hoera!
video
Personeelsmanagement
18 april 2023
Koetsenruijter en van der Loo
1-2 minuten leestijd
Het is niet te geloven, maar jaarlijks zijn er bijna 2,5 miljoen incidenten met giftig gedoe op de werkplek. Waar gaat het dan om? Wat houdt giftig gedoe in en waar komt het vandaan? Welke patronen zijn erin te onderkennen? Waarom is het thema ineens zo actueel? Ronnie Overgoor bespreekt het met Caroline Koetsenruijter en Hans van der Loo.
achtergrond
Personeelsmanagement
8 mei 2023
Paul Groothengel
12-17 minuten leestijd
Het staat de laatste jaren meer dan ooit in de belangstelling: ongewenst gedrag op de werkvloer. Alleen al dit voorjaar verschenen er drie managementboeken over dit heikele onderwerp. Met niet alleen persoonlijke verhalen en schokkende percentages, maar ook met preventiemaatregelen, tips, checklists en oplossingen. ‘Het is toch eigenlijk onzin dat ik een boek over dit onderwerp moet maken?’
Interview
Algemeen management
8 maart 2018
Bert Peene
7-9 minuten leestijd
Een aanspreekcultuur is goed voor de productiviteit van een organisatie. De omzet gaat omhoog, verzuimcijfers omlaag. Logisch dus dat zo’n beetje iedere manager niets liever wil dan ervoor te zorgen dat aanspreken normaal is. En toch gebeurt dat veel te weinig. In haar boek Aanspreken! Gewoon doen! (‘Hoe je nou écht een aanspreekcultuur creëert’) legt Gytha Heins uit hoe die merkwaardige contradictie te verklaren is én hoe je daadwerkelijk voor een aanspreekcultuur kunt zorgen.
preview
Algemeen management
27 oktober 2023
Karin Bosman, Frank Peters
3-4 minuten leestijd
'Stop het zwijgen' schetst een praktische marsroute om een sociaal veilige werkomgeving te creëren. Het laat zien hoe je daadkrachtig omgaat met situaties waarin het toch misgaat. In hun preview vertellen Karin Bosman en Frank Peters wat daar allemaal bij komt kijken.
preview
Algemeen management
4 januari 2021
Hans van der Loo
3-4 minuten leestijd
Het gevoel hebben om erbij te horen. Zeggen wat je op je lever hebt. Fouten openlijk durven te bespreken. Onbevreesd presteren. De boel uitdagen en in beweging brengen. En tegelijkertijd voor een positieve sfeer zorgen...
Interview
Personeelsmanagement
2 juni 2023
Paul Groothengel
5-7 minuten leestijd
De sociale onveiligheid op de Nederlandse werkvloer neemt toe. Er zijn jaarlijks bijna 2,5 miljoen incidenten met ‘giftig gedoe’ op de werkplek. Aldus Caroline Koetsenruijter in ‘Giftig gedoe op de werkplek’, dat ze schreef met consultant Hans van der Loo. Hierin bieden ze praktische tips en tools hoe je giftig gedoe voorkomt. En, als het tóch gebeurt, hoe je dat effectief kunt bestrijden.
interview
Algemeen management
17 juni 2020
Hans van der Klis
5-8 minuten leestijd
Samen met Hans van der Loo schreef ondernemer en adviseur Joriene Beks Psychologische veiligheid, waarin zij uit de doeken doen hoe een schijnbaar ‘soft’ aspect ‘bikkelhard’ bijdraagt aan veel betere teamprestaties. ‘We willen de drempel die psychologische veiligheid nogal eens oproept veranderen in een glijbaan.’
recensie
Algemeen management
23 maart 2023
Henk Jan Kamsteeg
4-5 minuten leestijd
Uitgeverij Boom had de uitgave van ‘Het waait niet vanzelf over’ van Natasja van Schaik niet beter kunnen timen. Wie ongewenst gedrag op de werkvloer wil voorkomen of aanpakken doet er wijs aan dit boek aan te schaffen.
interview
Leiderschap
6 mei 2021
Pierre Spaninks
7-10 minuten leestijd
Integriteit is de heilige graal van leiderschap, en cruciaal bij het opbouwen en behouden van een sterke reputatie. Voldoen aan wet- en regelgeving is niet meer genoeg. Minstens zo belangrijk is het om tegemoet te komen aan de verwachtingen van interne én externe stakeholders. Een gesprek daarover met Frank Peters, expert in reputatiemanagement en crisiscommunicatie.