Gratis boekenweekgeschenk bij een bestelling boven de €15,- (geldt alleen voor Nederlandstalige boeken)

Recensie

Face the Future - 'Een schitterend boek, inhoudelijk en qua vorm'

Face the Future van Prof. Dr. Freek Peters begint met een prachtige quote die de essentie van contextueel leiderschap weergeeft: ‘Some moments you have to be king, it’s a role not an identity.’

Ivo Brughmans | 5 oktober 2020 | 2-3 minuten leestijd

Ik kende het gedachtengoed van Dr. Freek Peters al langer en ik kan alleen maar zeggen dat ik er een grote fan van ben. Het gaat immers over een van de belangrijkste uitdagingen van de eenentwintigste eeuw: hoe kunnen we effectief omgaan met de complexiteit, de interdependentie, de onzekerheid, de veranderlijkheid en de ambiguïteit die onze wereld van vandaag zo bepalen? Contextueel leiderschap gaat om het je afstemmen om de ruimere context en het ruimere netwerk waarvan je organisatie slechts een onderdeel is. Een context die steeds in beweging is, waar de traditionele leiderschapskwaliteiten die gericht zijn op rechtijnigheid en beheersing niet meer werken. Het beeld van de zwerm i.p.v. die van de piramide. Actueler dan ooit, tegen de achtergrond van de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Wat naast de inhoud van het boek, superinnovatief en zelfs revolutionair is, is dat Peters dit doet in de vorm van een heus prentenboek van nog geen 65 full colour pagina’s. Een geweldig concept en feest voor het oog, waardoor je je niet door lange tekstpassages heen hoeft te worstelen, maar heel overzichtelijk en visueel aantrekkelijk meteen naar de essentie gaat. Wil je meer weten en je verder verdiepen: op elke pagina zijn er QR-codes waarmee je direct naar meer gedetailleerde informatie wordt doorgeleid. Freek Peters heeft zo niet alleen een inhoudelijk vernieuwende visie over wat nodig is om de ‘future te facen’, hij herdenkt meteen de manier waarop we op een buitengewoon aangename, luchtige en effectieve manier deze nieuwe informatie kunnen opdoen.

Het boek is logisch opgebouwd, met heldere passages, aansprekende metaforen, praktische tools in leuke inspiratievoorbeelden uit muziek en film. Peters behandelt een voor een de zes leiderschapscompetenties die nodig zijn, waarbij hij een duidelijk verschil maakt met het traditionele denken. Het krachtige is echter dat hij de oude competenties niet weggooit, maar ze ook een plek geeft. Soms zal het ook nog even traditioneel moeten, dat is ook een contextueel gegeven. De metafoor van het mengpaneel met schuifjes tussen deze zes polariteiten (traditioneel - nieuw) is daarin ronduit briljant. Waar ik graag nog meer over had vernomen is waarom het dan toch zo moeilijk blijkt te zijn om over te schakelen naar die toekomstige leiderschapsvaardigheden, en wat mensen daar in tegenhoudt. Zijn dat factoren in onszelf of is het ook de omgeving die hierin afremt?

Afsluitend wil ik zeggen dat Face the Future een schitterend boek is, inhoudelijk en qua vorm. Een must read voor iedereen die future proof wil zijn.

Ivo Brughmans studeerde filosofie, internationale politiek en bedrijfskunde. Ivo heeft 25 jaar gewerkt als managementconsultant voor een internationaal adviesbureau en is meer dan 12 jaar bezig met het thema van paradoxaal leiderschap: hoe je ogenschijnlijk tegengestelde waarden met elkaar kunt verbinden. Het verbinden van tegenpolen loopt als een rode draad door zijn eigen leven en werk: als Belg werkzaam in Nederland, als filosoof bezig met praktische bedrijfskundige problemen en als rationalist vertrouwend op intuïtie. Ivo schreef hierover verschillende boeken en geeft lezingen, inspiratiesessies en workshops over paradoxaal leiderschap in Nederland en België. www.paradoxaalleiderschap.com

Over Ivo Brughmans
Ivo Brughmans is werkzaam voor PA Consulting Group en heeft vele nationale en internationale organisaties begeleid bij het doorlichten van hun HR-functie en bij het ontwikkelen en implementeren van nieuwe concepten om excellente dienstverlening tegen lage kosten te realiseren.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden