Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
, , , e.a.

Leren communiceren

Handboek voor mondelinge en schriftelijke communicatie

Gebonden Nederlands 2021 9789001749866
Verkooppositie 323120 dagen in de top 100
Nog niet verschenen, verwacht op 03‑05‑2021
79,95

Samenvatting

- Al ruim veertig jaar het meest gebruikte communicatiehandboek in het hoger onderwijs;
- biedt een stevige kennisbasis en volop mogelijkheid om nieuwe vaardigheden te oefenen;
- aansprekend geïllustreerd en voorzien van uitgebreide digitale ondersteuning.

Volgens het nieuwe wetsvoorstel Taal en Toegankelijkheid moeten universiteiten en hogescholen zich nadrukkelijker gaan richten op de bevordering van de uitdrukkingsvaardigheid in het Nederlands van hun studenten, zowel in Nederlandstalige als in anderstalige opleidingen. Dat betekent dat studenten over de volle breedte van het hoger onderwijs moeten beschikken over een uitgebreid repertoire aan mogelijkheden om adequaat te communiceren, zowel mondeling als schriftelijk.

Om uit dat repertoire steeds de juiste keuzes te maken, is ook goed inzicht in communicatieve situaties noodzakelijk, gebaseerd op kennis van belangrijke begrippen en modellen uit de professionele communicatie. Met Leren Communiceren wordt voor dit alles een stevig fundament gelegd. Dat maakt dit boek onmisbaar voor aankomende en beginnende professionals in elke beroepsgroep.

In deze vernieuwde, achtste editie is veel van de vertrouwde opzet en inhoud van Leren Communiceren te herkennen. Maar er zijn ook belangrijke verbeteringen. Zo is er veel aandacht voor strategieën om te overtuigen zonder dat er meteen een beroep op de logica wordt gedaan. Het hoofdstuk over formuleren bevat concrete handvatten voor stijlkeuzes die optimaal aansluiten bij de communicatieve situatie. Nieuw is ook het uitgewerkte voorbeeld van een communicatieplan als een mogelijk beroepsproduct. In het hoofdstuk over tweegesprekken is er speciale aandacht voor het sollicitatiegesprek en voor technieken uit de motiverende gespreksvoering.

Opvallend zijn de verwijzingen naar de klassieke retorica. Veel van de adviezen van de toenmalige communicatie-experts, de Griekse en Romeinse retorici, hebben nog niets van hun betekenis verloren. Vanzelfsprekend worden de adviezen van toen steeds toegepast op de communicatie van nu.

Gebleven zijn de prachtige illustraties die aan elk hoofdstuk voorafgaan: afbeeldingen van beroemde kunstwerken die verband houden met de inhoud van het boek. Daarmee is Leren Communiceren niet alleen het Nederlandse communicatiehandboek bij uitstek; het is voor de vele gebruikers van binnen en buiten het hoger onderwijs ook een lust voor het oog.

Leren Communiceren richt zich op de volle breedte van het hoger onderwijs. Met dit boek leren studenten hoe ze adequaat kunnen communiceren, zowel mondeling als schriftelijk. Daarnaast is het boek geschikt voor professionals in allerlei disciplines en beroepen. Het boek kan vanaf de propedeusefase worden ingezet.

Studenten vinden in de ondersteunende onlineomgeving onder meer opdrachten, observatieformulieren en kennisclips. Voor docenten staan er onder meer uitwerkingen van de opdrachten en vragen waarmee ze kennistoetsen kunnen samenstellen.

Specificaties

ISBN13:9789001749866
Taal:Nederlands
Bindwijze:gebonden
Aantal pagina's:479
Uitgever:Noordhoff
Druk:8
Verschijningsdatum:3-5-2021

Over Aline Douma

Aline Douma is een Research Master-student bij Rijksuniversiteit Groningen en eindredacteur van Creativiteit in Communicatie.

Andere boeken door Aline Douma

Alle 100 bestsellers

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Leren communiceren